Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Főoldal/Gyógynövények, Tőzegáfonya csepp/Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Az amerikaiak évente körülbelül 60 millió liter tőzegáfonya -szószt/levet fogyasztanak el, a legtöbbjét novemberben és decemberben. Az áfonyát már sokkal előbb fogyasztották, minthogy gondoltak volna gyógyító képességeire, ugyanis jellegzetes illata és frissítő zamata van. Feltehetően 1621-ben a hálaadó ünnepeken ettek először áfonyás ételeket, az áfonyaszósz pedig a polgárháború után vált tradicionális étellé. Ekkor nem tudtak magas C-vitamin tartalmáról, de az új-angliai tengerészek között népszerű lett, mert megfigyelték, hogy akik az élénkvörös bogyókat ették, azoknál nem fejlődött ki a skorbut. Jó hírnevét a húgyúti fertőzések megelőzésével szerezte, sokáig a nők azt hitték, hogy ha áfonyaszörpöt isznak, megelőzhetik a húgyúti problémákat. Ezt néhány orvos hatásosnak tartotta, néhány pedig nem, de a legújabb kutatások azt igazolták, hogy az tőzegáfonya valóban hatásos lehet. 1840 környékén német kutatók felfedezték, hogy áfonyaevés után a kiürített vizelet hippursavat, azaz egy baktériumölő vegyületet tartalmaz. 60 évvel később amerikai kutatók szerint az állandó áfonyaevéstől savas kémhatású vizelet megvéd a húgyúti fertőzésektől, amely általános, visszatérő női egészségügyi probléma. A közönséges tőzegáfonya a legjobb fegyver lehet a hólyaghurut és a húgyúti fertőzések ellen. Az orvosok évek óta rutinszerűen javasolják a betegeknek, hogy igyanak tőzegáfonyalevet a húgyúti fertőzések megelőzése céljából.

Tőzegáfonya hatásai

Később, az 1960-as évek végére ellenzői ismét azt állították, hogy a bogyók nem teszik igazán savassá a vizeletet, s ezért a húgyúti fertőzéseket sem tudják megelőzni, azonban a későbbi kutatások ismét a növény gyógyhatását igazolták. Miután a betegek 3 héten keresztül napi fél liter áfonyaszörpöt ittak meg a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedők 73 %-ánál jelentős javulás állt be. Kutatók azt is állítják, hogy a vizelet savasságához nincs köze a növény hatásosságának, azonban a tőzegáfonya szörp megakadályozhatja a fertőzést okozó csírák rátapadását a húgyutak belső falára, ezzel csökkentve a fertőzés valószínűségét. Megakadályozhatja, hogy a baktériumos fertőzés szétterjedjen a húgyutakban. Segíthet a vizelet kellemetlen szagának eltüntetésében is és egy cikk javasolja azoknak is a szörp fogyasztását, akik az akaratlan váladékcsurgás okozta kellemetlen, zavaró szagokat akarják csökkenteni.

Tőzegáfonya – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A tőzegáfonya szörp fogyasztása bármely mennyiségben biztonságos azoknak az egészséges felnőtteknek, akik nem terhes, nem szoptató nők, és nem szednek vese- vagy húgyúti bántalmakra gyógyszereket. Allergia vagy érzékenység néhány embernél előfordulhat, de semmi olyan problémáról nem tudunk, amely kapcsolatban lenne az ital fogyasztásával. Alkalmazása előtt kérdezze gyógyszerészét, vagy orvosát.

Forrás:

  • Bálint János – Népi hagyományok gyűjtései nyomán
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája