Szurokfű (Origanum vulgare)

Szurokfű (Origanum vulgare)

Gyakran vörössel futtatott szárú, aromás illatú növény a szurokfű. Fellelhetősége: száraz gyepek, rétek, ritkás erdők, Európában, Ázsiában honos. Az ide tartozó 4 növénycsalád több mint 40 tagot számlál, ezeket a köznyelvben mind szurokfűként emlegetjük, más néven oregano. Gyógyításra használt részei a szárított föld feletti hajtásrészek. Az erős, kissé borsos aromájú levelek adják az olasz konyha elmaradhatatlan fűszerét, amelyet önállóan vagy fűszerkeverékekben pizzák, paradicsomos ételek, rostonsültek ízesítésére használnak. Hatásában és aromájában hasonlít a majoránnára és a kakukkfűre. Természetgyógyászati szempontból szerencsére ez nem okoz félreértést, mert valamennyi szurokfűféle íze, illóolaj tartalma és hatása is nagyon hasonló. A virágos hajtás pirosas festéket ad.

Szurokfű hatóanyagai

A kínai orvosok évszázadok óta használják a láz, a hányás, a hasmenés, a sárgaság és a viszketéses bőrbetegségek hagyományos gyógyszereként. Európában főleg fűszernövényként, emésztésserkentőként, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások megelőzésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották. Amellett, hogy ételeinknek gazdag ízeket biztosít, segítségünkre lehet még meghűléskor vagy bronchitises megbetegedésre is. Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó és görcsoldó hatású lehet. Szamárköhögés és görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is jól használható lehet. A hajtás köptető, görcsoldó és fertőtlenítő, az illóolaj antimikróbális és tonizáló hatású lehet. Illóolaját gargarizáló szerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják. A homeopátia ideges eredetű panaszok esetén veszi igénybe. Az antiszeptikus levelet duzzanatra, fájdalmas ízületre, merev nyakra rakhatják.

A szurokfű kétfajta, kémiai szerkezetükben rokon illóolajat tartalmaz, a karvakrolt és a timolt. Ezek a meghűléses, influenzás, és mellkasi panaszok enyhítésében segíthetnek, azáltal, hogy elősegíthetik a nyálkás váladékok felszakadását, így azok könnyebben felköhöghetők lehetnek. A legtöbb konyhai fűszerhez hasonlóan nyugtathatja az emésztőrendszer izmait, és görcsoldó hatásai lehetnek, ezzel kedvező hatást gyakorolhat az emésztésre, valamint alkalmas lehet, emellett az emésztőrendszer egyes parazitáinak kiűzésére is. Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású lehet.

Szurokfű mellékhatásai

Habár az orvosi irodalom semmiféle olyan esetet nem említ, amelyben a szurokfű káros hatást fejtett volna ki, alkalmazása előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét! Valamennyi felnőtt számára alkalmazható, kivéve az áldott állapotban lévő, illetve szoptató nőket.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Bedörzsölőszernek nem alkalmas, mert irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

Forrás:

  • Bálint János – Népi hagyományok gyűjtései nyomán
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!
  • Romváry Vilmos: Fűszerek könyve