Csipkebogyó (Rosa canina L.)

Főoldal/Gyógynövények/Csipkebogyó (Rosa canina L.)

Csipkebogyó (Rosa canina L.)

A csipkebogyó a gyepűrózsa (vadrózsa) bogyója. Gyakrabban használt magyar nevei: gyepűrózsa, csipkerózsa, csipkebokor. Áltermései kocsány nélkül, éretten, keményen, piros színnel gyűjthetők. A dér csípte termések húsa megpuhul, drog előállítására alkalmatlan, az éretlen és fekete színű áltermések minőséghibásak, értéktelenek. A frissen szedett termés nem tárolható huzamosabb ideig sem zsákokban, sem halmokban, mert rövid idő alatt bemelegszik. Ezért vékonyan elterítve szükséges szárítani.

Csipkebogyó hasznos része

Számunkra hasznos része a cseresznye nagyságú érett termése, amely C-vitaminban igen gazdag, valamint számos az emberi szervezet számára fontos anyagot is tartalmaz: A-vitamin, cseranyag, pektin, flavonoidok, cukor, alma és citromsav. Már az ókori népek is használták, főként sorvadásos betegségek ellen. A benne található anyagok közül a C-vitamin fokozhatja a szervezet ellenálló képességét, a flavonoidok gyulladás gátló és antibiotikus immunerősítő vese és hólyag bántalmakra, bél és hörghurut esetén, a pektinek segíthetik az emésztést.
A növény termését szeptember környékén kell begyűjteni, meg kell szárítani és így egész télre el lehet tárolni. Használható erősítő, üdítő és élvezeti célokra, valamint íz javító hatása miatt alkalmazzák gyümölcsteákban és gyógynövény-keverékekben is. Jól tárolható C-vitamin és P-vitamin forrás. Készítenek belőle gyógyteát, amely jól jöhet a meghűléses, influenzás megbetegedések idején, valamint vizelethajtó hatása is lehet. Karotinoidokban is gazdag, emiatt a belőle készült dzsem fogyasztása egészséges. A Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai kutatásokat végeztek és arra az eredményre jutottak, hogy a csipkebogyó csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

Csipkebogyó hatása

A kutatók 287 beteg bevonásával azt vizsgálták, hogy a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókkal ellentétben azoknál a betegeknél, akik 3 hónapig csipkebogyó készítményt szedtek háromszor hatékonyabban szűnt meg a fájdalom, valamint a csipkebogyónak a gyógyszerekkel szemben nem volt mellékhatása. Ezt a vizsgálatot az arthrosis (ízületi kopás) bántalmakban szenvedők körében végezték, amely a leggyakoribb formája az ízületi bántalmaknak. Sportolóknál fiatalabb korban is előfordul, de általában 60 év felett gyakori. A betegség lényege, hogy a csontvégeket burkoló, védő porcfelszíni réteg az ízület területén károsodik, és a porc fokozatosan pusztulásnak indul, apró csontkinövések képződhetnek, valamint a végén a kopás következtében a csontvégek érintkeznek egymással, ami nagyon nagy fájdalommal jár és degenerációt is okozhat. A betegség főként a teherviselő ízületeket érinti, mint a csípő, térd, kéz, lábfej. A kutatás eredménye azért nagyon fontos ezen betegségben szenvedőknek, mert a csipkebogyó, recept nélkül, bárki számára elérhető és káros mellékhatások sem ismertek. Figyelem, ettől függetlenül alkalmazása előtt kérdezze meg gyógyszerészét vagy kezelőorvosát!

Forrás:

  • US National Library of Medicine, National Institutes of Healthwww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18407528
  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények