Változókor. Mit kezdjünk veled?

Főoldal/Egyéb, Érdekességek/Változókor. Mit kezdjünk veled?

Változókor. Mit kezdjünk veled?

Szemléletünk, gondolkodásunk megmutatja, hogy az élet változásaira hogyan reagálunk, főleg, ha negatív, kellemetlen helyzeteket tapasztalunk meg.

Választhatjuk azt az alternatívát, mellyel számba vesszük: milyen nehézségeket kell leküzdenünk a helyzet megoldásához, megoszthatjuk másokkal ezt a tapasztalatot, tanulságot vonhatunk le belőle, vagy folyamatos panaszkodással nehezíthetjük a családtagjaink, közvetlen környezetünkben élők életét.

Sokan egyetértünk azon gondolattal, hogy az élet egy folyamatos változás, mégis, amikor személyes életünkbe köszönt be a változás kora, vajon természetes folyamatként kezeljük-e mindezt?

Nők és férfiak eltérő mértékben, de mindannyian megtapasztaljuk, hogy életkorunk előre haladtával testi és lelki változáson megyünk keresztül.

Lehet-e a megnövekedett rizikó faktort csökkenteni – magas vérnyomás, elhízás, szív,-és érrendszeri megbetegedések arányának növekedése, szexuális vágy csökkenése, potencia zavarok, lelki trauma, fejfájás, migrén, hőhullám, ingerlékenység és verejtékezés, női hormonháztartás változása, lelki gyötrelmek, hogy csak a legfontosabbakat említsem,- és ha igen, mi ennek a módja?

Engedjék meg, hogy előtte a változókor lelki kérdéseire térjünk ki

Az első, és legfontosabb a változás elfogadása. Mivel a változókorban a testi sémák is megváltoznak, gyakran az önbizalom megroppanásával, a női, férfi szerepek átalakulásával járnak együtt.

Nőként más feladatok kerülnek előtérbe, mivel a gyerekek önállóvá válásával meg kell tudnunk tanulni az elengedést, elválást. Ötvenes éveinkben már felértékelődik a tapasztalat és tudás, amelyet a munka, a gyermeknevelés és a párkapcsolat terén tapasztaltunk. Bölcsebbé, érettebbé, elfogadóbbá válunk.

Éppen ez az esszencia az, amit felhalmoztunk kell elégnek lennie ahhoz, hogy önmagunk belső erejéből merítve önelfogadóvá váljunk. Fontos, hogy önbizalommal telt életet tudjon mindkét nem élni.

Érzelmi téren a nemi kérdésekre is más válaszokat kell keresnünk. A férfiaknál elsősorban a teljesítmény orientált gondolkodás helyett, a kapcsolat érzelmi erejére érdemes az erősebb nem tagjainak fektetni a hangsúlyt: a megértésre, a támogatásra, az együttes élmények újra élésére.

Nőként megélni a változókort is az érzelmek újraélésével, felelevenítésével érdemes. A nő érzelmi alapon él házaséletet, ha nincs libidó, akkor nem akar befogadni.

Ez a kor a lelki átvezetés korszaka is egyben, melyen ugyanúgy segíteni érdemes, mint a tinédzsereknek a felnőtté válás folyamatában. Ezt a lelki segítségnyújtást jobb esetben a társtól, mint támasztól, és pszichológustól, kineziológustól kaphat.

Most lássuk, hogyan mérsékelhetők a változókor kellemetlen tünetei?

 

A palástfű és a pásztortáska gyógynövények kiváló segítséget nyújthatnak ebben. A palástfűben lévő hormonoknak köszönhetően támogatást nyújthat a női hormonális zavarokra, így jó gyógymód lehet menstruáció elmaradása esetén, méhnyak gyulladásra. Mind a változó, mind a pubertás korban cickafarkkal együtt használva kedvezően hathat a női szervezetre. E három gyógynövény együttes hatása szabályozhatja a havi ciklust, enyhítheti az alhasi fájdalmakat. Segíthet menstruációs zavarok és a klimaxos panaszok esetén.

cickapalastpasztor

A svájci Künzle tisztelendő azt hangsúlyozza, hogy:” A nőgyógyászati műtétek kétharmada teljesen feleslegessé válna, ha idejében, vagy hosszabban alkalmaznák ezt a gyógymódot, ugyanis gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, fekélyt és törést.”

A cickafarkat a férfiaknak prosztataduzzanatra, nőknek nőgyógyászati zavarokra ajánljuk. A cickafark javíthatja a kismedencei térség vérellátását, elősegítheti a ciszták felszívódását. Petefészek gyulladás, mióma és hüvelygyulladás kiegészítő kezelésében is hatásos.

A medvehagyma készítmények: tea, tinktúra formájában is jelentősen csökkentik a klimax tüneteit, mint az izzadás, hőhullám. Nők esetében emelheti a libidót, növelheti a nemi vágyat és gyógyíthatja a hüvelyfertőzéseket.

Férfiak esetében a növény béta-szitoszterol tartalma miatt hatékony a prosztatagyulladás, és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésében.

medvehagyma-669x272

Jótékony hatása azonban ezzel még nem ért véget. A medvehagyma, illetve az étkezési hagymák legalább l éven áttartó fogyasztása elősegíthetik a hatóanyagok, ásványi anyagok és nyomelemek jobb beépülését a csontszövetekbe, ezáltal megakadályozhatják a csontok leépülését, lassíthatják a csontritkulás folyamatát.

Szív és keringési betegségek esetén is segítségünkre lehetnek. Gátolhatják a vérrögképzést, csökkenthetik a vérzsír szintjét, beleértve a koleszterin és triglicerid szintet. Javíthatja a memóriát, mivel tisztítja a hajszálereket. Tartósan alkalmazva csökkentheti a vérnyomást.