Szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)

Főoldal/Gyógynövények/Szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)

Szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)

A Szegfűszeg népies neve: fűszerszegfű, szegecske. Egyike a legrégibb és legkedveltebb aromájú fűszereknek. Illatos trópusi örökzöld fa rügye, a kínai hagyományos orvosok sokáig használták emésztési zavarok, hasmenés, sérv, kopaszító sömör gyógyítására, illetve lábgombásodás és egyéb gombás fertőzések kezelésére. Az indiai ajurvédikus orvosok pedig már az ókori idők óta használják légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedések gyógyítására. Európában megjelenésekor, a IV. század körül még luxusnak számított. A középkori német rendfőnöknő, bingeni Hildegard köszvény elleni keverékében ajánlotta e ritka fűszert. A későbbiekben amint Európában könnyebben hozzáférhetővé vált, emésztési zavarok, felfúvódás, émelygés, hányás, gyomorrontás kezelésében mutatott hatásáért kezdték becsülni. Valamint használták még meddőség, szemölcsök, bélférgek, sebek és fogfájás kezelésére. Napjainkban a herbalisták emésztési panaszokra ajánlják, olaját pedig a fogfájás enyhítésére.

Szegfűszeg használata

Gyógyításra a a szegfűszeg szárított, kézzel szedett rügyeit használják. Főzetük enyhítheti az émelygést. A virágok kivonata jótékonyan hathat a fájó, gyulladt szemre. Farmakológiailag fontos hatóanyagai a flavonoidok, a cserzőanyagok, az illóolaj, amelynek fő összetevője az eugenol. Ez utóbbit nem csak a virág tartalmazza, hanem a kéreg és a levelek is. Belsőleg gyomorfekély, külsőleg nátha és fejfájás esetén fogyasztják. Az indiai gyógyászatban szájszag, fogfájás, szembetegségek és gyomor-bél panaszok esetén is alkalmazzák.

Olaja a szegfűborséhoz hasonlóan érzéstelenítő és antiszeptikus hatású lehet, 60-90 %-os eugenol tartalma miatt. Recept nélkül kapható fogfájás elleni készítmények és szájöblítők hatóanyaga, valamint olaját a fogorvosok a szájban érzéstelenítésre, és a foggyökércsatornák fertőtlenítésére használják. Hasonlóan sok más konyhai fűszerhez, az emésztőrendszer sima izmainak megnyugtatásában is szerepe lehet. Egy közlemény szerint: „gombák és baktériumok ellen széleskörű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik”, segítségünkre lehet emésztési betegségek, hasmenés, bélféreg kezelésében, de elpusztíthatja a bélparazitákat is. Japán kutatók felfedezték, hogy antioxidánsokat tartalmaz. Fertőző betegség esetén párologtassuk a szobában. Aromalámpában frissítőként, közérzetjavítóként, gondűzőként jön számításba.

Egészséges felnőttek, nem terhes és nem szoptató nők számára a szegfűszeg a szokásosan ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthető.

Szegfűszeg – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ritkán allergiás reakciók léphetnek fel. A szegfűszeg olaj nagy koncentrációban bőr és szövetirritációt okozhat.

Forrás:

  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Romváry Vilmos: Fűszerek könyve