Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Főoldal/Gyógynövények, Vénusz csepp/Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Népies nevei: farkas talp, oroszlántalp, boldogasszony palástja, boldogasszony tenyere. Magyar nevüket a levél formájáról kapták, mely kiterített palástra hasonlít, latin nevüket pedig az alkímia szóból, a leveleken összegyűlő vízcseppekről úgy tartották, hogy mágikus erejük van.

Erdőszéleken, utak mentén, domboldalakon, hegyvidéken és magasabban fekvő nedves réteken növő növény. A palástfüvek nemzetsége rengeteg fajból áll, ráadásul állandóan keletkeznek újak és újak. Magasságuk változó, de többnyire nem túl magas termetűek. Félkör alakú, 7-9 karéjú levele van, szára nem túl magas, de szívós, virága apró, zöldes¬sárga és áprilistól-júniusig vagy még tovább virít. Másik ismert fajtája az Ezüstös palástfű, amely ezer méter fölötti magasságokon mészkő és őskőzettalajon terem meg.Finom virágai kabátként fogják körül a leveleket, és ez mintegy a védelem és beburkolás jelképe ennek a növénynek, a rejtett női ivarszerveket jelképezi.

Az arab országokban azt tartják a nők, hogy ennek a rózsafélék családjába tartozó növénynek a segítségével megőrzik a fiatalságukat és a szépségüket. Gyógyításra felhasznált részei a növény szárított, föld feletti részei, virágos hajtása és levele. A fiatal leveleket Svájcban salátaként eszik vagy teát ízesítenek velük.

Palástfű hatóanyagai

Hatóanyagai: tannin típusú csersavak, ellag típusú csersavak, glikozidát, proantocianidinek, flavonoidok, glikozid, keserűanyag, palmitinsav, szalicilsav, szaponin.

A zöld részek, levél és virágos hajtás, összehúzó, vérzéscsillapító lehet, teáját hasmenés és erős menstruáció esetén isszák, külsőleg hüvelyfertőzéseket kezelnek vele. A levelek forrázatát gyulladt szem, pattanásos bőr, kelések, zúzott sebek lemosására és foghúzás utáni öblögetésre használhatják. Jó takarmánynövény, fokozza a szarvasmarhák tejhozamát.

Általánosan javallható lehet nőgyógyászati problémákra, nehezen gyógyuló sebek kezelésére, vízhajtásra. A palástfűben lévő hormonoknak köszönhetően kiváló lehet női hormonális zavarokra, így jó gyógymód lehet menstruáció elmaradása esetén, méhnyak gyulladásra, kis és közepes méh fibrómákra. A pubertás időszakában cickafarkkal együtt használva kedvezően hathat a női szervezetre. Fiatal lányoknál amennyiben a menstruáció havi rendszeressége orvosi gyógyszerelésre sem áll be, egyforma mennyiséget használva a cickafarkkal elkeverve egyenesbe hozhatja a dolgot.

Szabályozhatja a havi ciklust, enyhítheti az alhasi fájdalmakat. Segíthet menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a klimaxos rosszullétek esetén.Eredményes lehet az alkalmazása azoknál a nőknél, akiknek nehézségbe ütközik a megtermékenyülés. Sokat segíthet még a méh szalagok megerősítésében, javíthatja a méh vérellátását, megszüntetheti a kis medencei gyulladásokat, segíthet még koraszülésre való hajlam esetén a terhesség megtartásában. Azoknak a nőknek, akiknek ilyenfajta problémáik vannak a terhesség harmadik hónapjától érdemes fogyasztaniuk naponta 1-2 csésze palástfű teát. Szülés utáni sérülések, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén segíthet a palástfű. A változó korral járó tünetek csökkentésében is alkalmazható lehet. A pásztortáskával együtt fogyasztva mindenféle női bajra, betegségre gyógyír lehet.A mai népi orvoslásban ismét a megérdemelt helyet foglalja el. A svájci Künzle tisztelendő azt hangsúlyozza, hogy: “A nőgyógyászati műtétek kétharmada teljesen feleslegessé válna, ha idejében vagy hosszabban alkalmaznák ezt a gyógyfüvet, ugyanis gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, gennyedést, fekélyt és törést.”

Enyhítheti a gyomorfájást, émelygést és a hányingert. Rendszeres használatával megelőzhető lehet a hasmenés. Az emésztőtraktus gyulladásos betegségeinek kezelésében lehet segítségünkre, kimondottan a vastagbélgyulladás kellemetlen melléktüneteinek enyhítésére. Oldhatja az emésztőrendszer simaizmainak görcseit, segíthet a puffadás leküzdésében és a normális széklet kialakulásában.

Vérzéscsillapító hatása lehet, ezért teáját öblögető szerként alkalmazhatjuk foghúzás után. A növény alkalmazható lehet vérszegénységre is. Naponta 2-3 csészényi teát kortyolgathatunk el belőle. Pásztortáskával együtt alkalmazva hatékony lehet izomsorvadás és már súlyos és gyógyíthatatlannak látszó izombetegségek esetén is. A növény külsőleg hatásos lehet narancsbőr, szövetgyulladás és a bőrön lévő csíkok kezelésére is.

Összehúzó hatása miatt igen gyorsan gyógyíthat, de használhatják még vízhajtóként,szíverősítő szerként, sebláz, gennyező sebek és elhanyagolt fekélyek esetén is. Elődeink külsőleg és belsőleg egyaránt sebgyógyításra, valamint törések és epilepszia ellen is használták. Segíthet bélhurut és hasmenés esetén is. Belsőleg szedve szabályozhatja a menstruációt és jó étvágygerjesztő hatása lehet. Külsőleg összezúzva borogatásként használhatjuk szúrásra, vágásra, sebekre. Cserzőanyag tartalma miatt bélhurutot is kezelnek vele, gyulladáscsökkentő szájvízben és sebgyógyító szerként alkalmazzák.

Belsőleg fogyaszthatjuk teaként, amely folyamatos fogyasztásától a jó táplálkozás ellenére fejletlen izomzattal rendelkező gyerekek is megerősödhetnek. Az ezüstös palástfű teájából naponta 2-3 csészével elfogyasztva jó hatása lehet az elhízás ellen.

Felhasználási módok:tinktúra, tea, pakolás, fürdő, saláta.

 • Tinktúra: Az alkoholos-vizes kivonatot naponta 3×12 csepp alkalmazzuk étkezések előtt. A tinktúrát lehet vízbe illetve teába is csepegtetni. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, 1 kúra 21 nap és a kúrák ismételhetők.
 • Tea: Menstruációs problémák esetén, gyomor és bélhurut esetén. Jó vérzéscsillapító lehet, valamint lehet még gyulladáscsökkentő és összehúzó hatása is. Gyakori fogyasztása tisztíthatja a bőrt. Nőknél segíthet megszüntetni a fehérfolyást (érdemes dióolajjal együtt alkalmazni). Elkészítése: 2 teáskanál morzsolt palástfüvet forrázzunk le 3dl forró vízzel, takarjuk le és 8-10 perc elteltével szűrjük le. Menstruációs problémák esetén a havi vérzés előtti napokban fogyasztandó.
 • Pakolás: friss növényből mossunk meg megfelelő mennyiséget, felgőzöljük, és deszkán zúzzuk, össze majd rakjuk a kívánt területre (pl. a méh környékére).
 • Fürdőadalék: Fehérfolyás, menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén lehet ajánlatos. Elkészítése: 1 vödör hideg vízben éjszakára beáztatunk 200 gramm szárított vagy néhány marék friss füvet. Másnap ezt fölmelegítjük, és a fürdővízbe öntjük. Ügyelni kell arra, hogy a fürdővíz a csípőtájékot lepje el.
 • Saláta: A friss, fiatal leveleket salátaként is fogyaszthatjuk, vagy teát ízesíthetünk vele.

Palástfű más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

 • Cickafark (Achillea millefolium)
 • Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)
 • Fehér árvacsalán (Lamium album)
 • Kakukkfű (Thymus vulgaris)
 • Dió (Junglas regia)

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges

Forrás:

 • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
 • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
 • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
 • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
 • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-14|Címkék: , , |