Mustár (Sinapsis albae semen)

Főoldal/Gyógynövények/Mustár (Sinapsis albae semen)

Mustár (Sinapsis albae semen)

Angol mustárként is emlegetik, hazája a Földközi-tenger vidéke. Európa délibb tájain honos, hazánkban is termesztett egyéves növény, és ősidők óta használt fűszer. A mustár gömbölyű, sárga színű magjai enyhén csípős ízűek, szagtalanok. A növény júniusban virágzik, magja júliusban érik. Gyógyításra az érett, szárított mustármagot használják. A fehér mustármagot mint modern házi szert különösen a nyugati államokban sokféle betegség ellen alkalmazzák. Felhasználható részei a magvak és a magolaj.

Jellegzetes hatóanyagai a szinalbin és az olaj. Illó és zsíros olajat, valamint szinalbin glikozidát, és fehérjét tartalmaz. A mustárolaj glikozidok, amelyek enzimatikus hatásra, több alkotóelemre (tiocianát, sztocianát, nitril) bomlanak. Tartalmaz még fehérjéket, zsíros olajokat (20-40%-ban), nyálkaanyagokat, szinapin keserűanyagokat, erukasavat, és magas az A-, C-vitamin, valamint folsav, kalcium és kálium tartalma. A mag olaja 30-35%. Zsírsavai: 52% erukasav, 28% olajsav, 20% linolsav, 2% palmitinsav, 1% arachidinsav, 1% lignocerinsav.

Mustár alkalmazása

Alkalmazási területek: ételként (étkezési mustár), magvak nyersen, mustártapasz, mustármagolaj (külsőleg, belsőleg), vizes kivonat.

Culpeper a mustárt külsőleg ízületi fájdalmak és derékfájás kezelésére javasolta, míg mézzel összekeverve szájon át szedve a köhögés csillapítására ajánlotta. Az évek során a herbalisták nagyrészt követték Culpeper útmutatását, manapság azonban már csak külsőleg alkalmazzák a mustár gyógyhatását. Gyógyhatása abban áll, hogy a magok a szervezeten emésztetlenül mennek át, és emulziói kioldódnak.

Segítségünkre lehet emésztőrendszeri problémáknál. Gyorsíthatja és könnyítheti az emésztési folyamatokat, elősegítheti a tápanyagok jobb felszívódását és hasznosítását. Fokozhatja az emésztőnedvek kiválasztását. Jó hatással lehet felfúvódás, szélgörcsök, epe- májbántalmak, székrekedés esetén. Valamint elősegítheti a zsírok lebontását, ezáltal könnyítheti az emésztést.

Jó hatással lehet a pattanásos, kiütéses bőrre, valamint érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, de még reuma, isiász és bőrkiütések esetén is.Vértisztító, emésztést javító tulajdonsága lehet, fokozhatja az emésztőnedvek kiválasztását. Belsőleg rekedtség ellen, külsőleg pedig mustártapaszok és pépes borogatások formájában használják a vérkeringés serkentésére. Szokásos volt lábfürdőt készíteni belőle, amelynek hatására a fejből a lábakba áramlott a vér és a szöveti nedv. Fürdőadalékként is alkalmazták bénulásos tünetek kezelésére. Jelentős emésztésserkentő hatása mellett a mustár antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. A mustármag anyagai serkentik a vérkeringést, ezért egykor szerelmi bájitalokhoz keverték. Belsőleg légcsőhurut, borogatásban ízületi gyulladás, fagydaganat kezelésénél lehet a segítségünkre. A mustárolaj bőrvörösítő hatású, a bőrpírt helyi vérbőség okozza, és meleg érzetet vált ki. Olyan bőrizgató tulajdonságról van szó, amely hisztamin felszabadításán alapszik. Javíthatja a fájdalmas területek vérellátását és fájdalomcsillapító hatást fejthet ki pl. keresztcsontkörnyéki fájdalmak vagy a gerinc lumbális szakaszának (lumbágó) fájdalmainak csökkentésére.

Mustár ajánlott használata:

A magból naponta 3 x 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül le kell nyelni, egy kúra 6-8 hétig tartson. Vérbőséget okozhat, ezért készíthetünk belőle borogatást, vagy bedörzsölőt is, és ezt alkalmazhatjuk külsőleg reumás és ízületi panaszok esetleges enyhítésére. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető. Lábfürdőbe téve segíthet megfázás esetén, illetve fázós, könnyen kihűlő végtagok kezelésére is alkalmas lehet. Bioboltokban könnyen és olcsón beszerezhető. Méliusz Juhász Péter Füvészkönyvében (1578) sokféle hatást tulajdonított a növénynek, még olyan szerként is említi, amely a „megholt férfiasságot felindítja.”

A fehér mustár más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

  • hagyma
  • fekete retek
  • tárkony
  • fekete bors

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ne adjuk gyomor és bélfekély, vesebetegségek esetén. Ha hosszabb ideig a bőrön hagyja, irritáció léphet fel.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és gyógynövények
2014-03-13|Címkék: |