Mezei Zsurló (Equisetum arvense)

Főoldal/Gyógynövények, Mezei zsurló cseppek/Mezei Zsurló (Equisetum arvense)

Mezei Zsurló (Equisetum arvense)

A mezei zsurló magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb, surlófű, vesefű. A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk kihalt, a ma élők a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak a rokonai. Ez a bambuszhoz hasonlító mocsárlakó, kora tavasszal kezd el kihajtani, szántóföldeken, töltéseken és árokpartokon található meg, vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok virágtalan, spórás növénye. Könnyen összetéveszthető a mérgező mocsári zsurlóval, amely bár nagyobbra nő meg, de külsőre nagyon hasonló a mezei zsurlóhoz. Gyógyításra a szárított, nyári hónapokban gyűjtött steril rügyet használják. A legfontosabb, farmakológiailag hatékony részei a flavonoidok, a kávésavszármazékok, a kovasav és a piridinalkaloidok. A legnagyobb gyógyhatású a tiszta agyagföldben termett, 3-16% kovasavat tartalmaz. Kovasav tartalma miatt tapintása kemény és érdes, ezért a rómaiak régen ónedények súrolására, fényesítésére, fák csiszolására használták. Képes a vízben oldott aranyat felszívni, 1 tonna friss szárban kb. 100 gramm aranyat képes abszorbeálni. Ezt a tulajdonságát érdekessé teszi az a tény, hogy az orvosok reumás ízületi gyulladásra gyakran írnak fel aranyat tartalmazó készítményeket. Az ügyeskedők évszázadokkal ezelőtt meggazdagodhattak vele, az aranytartalma miatt. Az aranytartalmából egy csésze teába természetesen csak nagyon kevés jut, de a reumaszerű ízületi gyulladásra kis mennyiségeket használnak. Az ízületi fájdalmak gyógyításában a zsurlófűnek is hosszú története van.

Mezei zsurló hatóanyaga

Hatóanyagai: kovasav (8-10% szilícium tartalom), flavonoidok, poiensavak, dikarbon savak, mangánsók, alkaloidok (palusztrin, nikotin), káliumklorid, alumíniumklorid, szaponinok (equisetonin), szerves savak (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észter, zsír. Felhasználható részei a meddő hajtások.

A mezei zsurló Szerény külseje sokféle gyógyhatást takar. Az ókori kínai orvosok sebeket, vérzéseket, ízületi gyulladásokat és vérhast kezeltek vele. Galenus, római orvos azt állította, hogy gyógyítja az elszakadt inakat, szalagokat, és segíthet elállítani az orrvérzést. Évszázadok során mint sebgyógyító tett szert hírnévre. A népi gyógyászatban régóta nagy becsben tartják, elsősorban azért mert vérzéscsillapító hatása lehet, de gyógyhatással lehet a vese- és hólyag megbetegedésekre is valamint köhögés ellen is használhat. Esetleges vérzéscsillapító hatása miatt a népi gyógyászatban erős havi vérzés és orrvérzések esetén használják.

Alkalmazható lehet vértisztító kúráknál, vizelethajtóként, vesemedence-gyulladás esetén, és hólyagbántalmaknál. Segítheti a sebgyógyulást, de jól jöhet reuma és köszvény ellen is. Segíthet még fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál, húgyúti fertőzéseknél, valamint jó vízhajtó lehet ödémás lábaknál. Lehet még ellenálló képesség fokozó hatása, és jó hatása lehet a vesékre és a húgyutakra. Kovasav tartalmának szilícium tartalma van, ezért a gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák. Egy gyenge vizelethajtó hatású anyagot, az ekvizetonint tartalmazza, vizelethajtó hatása kísérletileg igazolt.

Vizelethajtóként használva hagyjunk el minden gyógyteát, és igyunk 4-5 (makacsabb esetekben 6) napon át 5-6 csésze zsurlóteát, kortyonként egész napra elosztva. Forrázata hatásos lehet fájdalmas hólyaghurutok, görcsölő fájdalmak ellen, egy fürdőköpenybe burkolózva gőzével szokták a hólyagot melegíteni. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnhet. Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén ajánlott forró ülőfürdőt venni, miközben meleg zsurlóteát érdemes kortyolgatni. Vesemedence gyulladás és gennyesedés esetén már egyetlen ülőfürdő és segíthet. Kovasav és arany tartalma révén ízületi gyulladás csökkentő hatással bírhat. Húgyutak gyógyítására külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmas lehet. Zsurlófüves ülőfürdőtől amennyiben nem idegbecsípődés okozza még a súlyos porckorong-panaszok is rendbe jöhetnek, előfordulhat ugyanis, hogy a fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami felfelé terjed, és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. Ez a felfelé tartó nyomás szűnhet meg a zsurlós ülőfürdő vesére gyakorolt hatásától, emellett gyógyír lehet még gyulladás, izzadás és vérzés ellen. Vérzéscsillapító hatású lehet (belső vérzések gátlására) orvosi felügyelet mellett.

A fürdő vagy a növény főzetével történő lemosás segíthet a gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, szőrtüsző-gyulladás, viszkető bőrkiütések esetén is. Varas, gennyesedő bőrkiütéseket a zsurló főzetével kell lemosni és borogatni. Lábfürdője és tinktúrája ajánlható lábizzadás ellen, utóbbinál lábmosás és alapos szárazra törlés után dörzsöljük be vele a lábat. Ezt a hatást ki lehet egészíteni úgy, hogy belsőleg naponta reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze zsurlóteát. Korpásodás és fejbőr-gyulladás ellen zsurlófőzettel naponta mossunk hajat és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt (csalánnal közösen alkalmazva még hatékonyabb hatást lehet elérni).

Segítségül hívhatjuk a szájüreg betegségei esetén is, mandulagyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, szájpenész, fogínyvérzés- és gyulladás esetén gargarizáljunk zsurlófőzettel. Borogatásként a lehűtött zsurlófőzetet alkalmazhatjuk tartós orrvérzés esetén. Hatékony lehet légúti megbetegedések esetén, valamint vértisztító hatása révén segíthet megelőzni az érelmeszesedést és az emlékezőképesség gyengülését. Segítségünkre lehet ödéma ellen, hörghurut, tüdőgyulladás, hűléses megbetegedések és vizelethajtásban. Negyvenéves kor felett mindenkinek érdemes naponta meginni egy csésze zsurlóteát. Így védekezhetünk az idős korban bekövetkezhető csúz, reuma és csontkopás ellen.

Légúti problémák, krónikus hörghurut, tuberkulózis esetén tea vagy tinktúra alkalmazása javasolt, maximum 3 hétig utána 1 hét szünetet kell tartani, majd a kúra ismételhető. Ideggyengeség, depresszió esetén napi 2-3 csésze tea vagy 2×12 csepp tinktúra alkalmazása javasolt.

Mezei zsurló alkalmazása

Alkalmazás módjai:tea, dunsztkötés, borogatás, ülőfürdő, lemosás, tinktúra, pépes borogatás.

Teakészítés:2-3dl vízben 1 evőkanál zsurlót 5 percig főzzük, majd leszűrés előtt 15 percig állni hagyjuk. Naponta 3 csészével fogyaszthatunk belőle, és minden csésze után ajánlott inni egy pohár vizet. Készíthetünk belőle meleg borogatást is, ami hólyagbántalmaknál és vesegörcsöknél enyhítheti panaszainkat. Használhatjuk még sebek, horzsolások és bőrkiütések lemosására is, valamint erős orrvérzés esetén a hideg zsurlótea-borogatás jó hatással lehet.

Borogatás készítése: Amikor a teát leszűrtük, a füvet tegyük vászonkendőbe és rakjuk a fájó testrészre. Másik módja, hogy a főzetbe mullpólyát mártunk, és azt helyezzük a gyógyítani kívánt testrészre.

Dunsztkötés: két marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a gyógynövény forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.

Ülőfürdő: 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Nem kell megtörülközni, azon nedvesen, fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. Tapasztalat, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek. A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami a tapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.

Lemosás gyógynövény főzettel: Extrahálási idő elteltével leszűrjük és testhőmérsékletűre hűtjük, nagyon lassan a sebre öntjük, s a sebet és a sebszéleket körömvirágból készült kenőccsel bekenjük vagy kenőccsel bekent mullpólyát teszünk rá, a sebet újra bekötözzük. A nedves borogatás vagy sebmosás kombinálása a körömvirág kenőcsös kezeléssel már sok hosszadalmas és reménytelen esetben segített.

Tinktúra: alkoholos-vizes kivonat belsőleg:2×12 csepp, reggel és kora délután 1 dl vízben oldva.

Pépes borogatás: alaposan megmossuk a zsurlót és egy deszkán péppé törjük.

A mezei zsurló más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

  • nyírfalevél (Betula pendula Roth)
  • aranyvesszőfű (Solidago virguarea)
  • nagy csalán (Urtica dioica)
  • gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
  • kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum)

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Viszonylag magas a szeléntartalma, ezért szülési problémát okozhat. Az egészséges felnőttek, nem terhes és nem szoptató nők számára, akik nem szednek más vizelethajtót, a zsurlófű rövid időszakra, óvatosan használva a szokásosan ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthető. Ödéma esetén a beszűkült szív vagy vesetevékenység miatt nem szabad mezei zsurlóból előállított készítményeket használni.Szív- és vesebetegségben szenvedők a növény használatának megkezdése előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!

Forrás:

  • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
  • Dr. Dr. med Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Maria Treben: Új receptjei és élete
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó