Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Főoldal/Gyógynövények, idegeimre mentek csepp/Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Erős évelő növény a macskagyökér, 50-100 cm magasra is megnő. A nedves talajt kedveli, mezőkön, patak-és folyópartokon, ritka lombos erdőkben terem. Kertben is termeszthető, ilyenkor a gyökereit csak a második vagy harmadik évben ássuk ki. Tapasztalt kertészek tudják, hogy a zöldségfélék jobban nőnek, ha macskagyökeret ültetnek közéjük. Hántolatlan gyökeréből illatszert, nyugtatót vonnak ki.
A macskagyökeret már az ókorban is ugyanazokon az egészségügyi területeken alkalmazták, mint napjainkban. Galénosz álmatlanság esetén ajánlotta, míg a népgyógyászat hisztéria, epilepszia, nyugtalanság és egyéb idegrendszeri panaszok és tünetek enyhítésére alkalmazta. Nyugtató, altató hatását azonban már tudományos kutatások is vizsgálják.

Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve “kábulatba” esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét. Egyes macskák kifejezetten “függővé” válnak. Az ősszel és tavasszal gyűjtött gyógynövényt érdemes elzárt helyen szárítani. Gyógyításra a szárított gyökértörzset használják, és az ebből készült termékeket, főleg az alkoholos szárazkivonatot. Legfontosabb hatóanyagai a mono- és szeszkviterpének.

Macskagyökér tea

A népgyógyászat a macskagyökér teáját, mint ideges eredetű emésztési panaszok enyhítőjét, görcsoldót, és mint nyugtatót alkalmazza. Valamint álmatlanság, ideges kimerültség, szellemi túlhajszoltság, koncentrációzavarok, ingerlékenység, stressz, fejfájás, idegi alapú szívpanaszok vagy gyomorgörcsök és szorongás esetén alkalmazzák. Hatékonyan ellazíthatja a túlfeszített izmokat. A herbalisták évszázadokon át a lehetséges orvosságok közül elsőként a macskagyökeret választották az idegfeszültség és a ma pánikbetegségnek nevezett állapot gyógyítására. Eredményesen alkalmazták a stresszel összefüggő izomgörcsök, valamint a menstruációs görcsök csillapítására, illetve a premenstruációs panaszok enyhítésére.

Klinikai vizsgálatokkal bizonyították a macskagyökér idegrendszeri és altató hatását. Több vizsgálat szerint kimagaslóan hatásosabb volt a placebónál, sőt hosszú távú használat esetén hasonló hatást értek el vele, mint a szintetikus nyugtató- és altató szerekkel. Fontos azonban figyelembe venni a vizsgálatok azon eredményét, hogy a macskagyökér hatása nem azonnal alakul, ki mint az egyes szintetikus szereké, hanem 2-4 hetes szedés után. Csökkentheti a gyomorgörcsöket és a bélgázok által okozott fájdalmakat. Könnyen ingerelhető és túl izgulékony emberek a nap folyamán többször szedhetnek idegnyugtatóként macskagyökeret, nem lépnek fel káros mellékhatások. Fürdők alkotórészeként is enyhén nyugtató hatású lehet.

Manapság a macskagyökértea kissé háttérbe szorult, mivel elkészítésekor a növény gyökerei olyan extrém illatot árasztanak, hogy a szag még sokáig megmarad a lakásban. Az íze is nagyon sajátságos, és az embernek már jó tapasztalatokat kell szerezni a teával kapcsolatban, hogy ebbe beletörődjön. A macskagyökér kellemetlen szaga elriaszthat minket az alkalmazásától ezért érdemes olyan alkoholos-vizes készítményt keresni, mely más gyógynövényekkel együtt alkalmazza.

Macskagyökér – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A macskagyökér alkalmazása fokozhatja egyéb központi idegrendszeri depresszáns szerek pl. alkohol hatását.Várandósság és szoptatás alatt használata nem ajánlott.Alkalmazása kerülendő 12 év alatti gyerekek számára. Rövid ideig (1-2 óra) a bevétel után a reakcióidő megnő, ezért határozottan ellenjavallt ilyenkor autót vezetni. A nagyon nagy adagok esetén fáradtság, remegés és gyomorgörcsök léphetnek fel. A szintetikus altatókkal szemben a macskagyökérnek nincs „másnaposságot” okozó hatása. Folyamatos és nagy adagban történő alkalmazása kerülendő.

Forrás:

  • Csupor Dezső-Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár – Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2., bővített, javított kiadás)
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és Gyógynövények
2014-03-13|Címkék: |