Kömény (Carum carvi)

Kömény (Carum carvi)

Népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Magjait használjuk, amelyek erős illatúak, enyhén csípősek, kesernyések és ánizsosak egyszerre. Hazánkban is megterem, két éves fűszer, de olcsósága miatt nem ajánlott a házi termesztése. Fűszerként minden élelmiszerboltban kapható. Magja nem csak élvezetes fűszer, hanem hatásos orvosság is. Már a Biblia is említi, Európában a 13. században terjedt el, a legkedveltebb fűszerek közé tartozik. Hatása Amerikában, Latin-Amerikában és Jamaicában is ismert, minden népnél hasmenésre, emésztési problémákra és a szelekre ajánlják. Plinius megfigyelte, hogy a kígyó a vedlés után kömény növényéhez dörzsölődik, így a szeme kitisztul, újra éles lesz, ezt a megfigyelést továbbfejlesztve a mai herbalisták szemlemosó folyadékot is készítenek a növény főzetéből.

Kömény felhasználása

Gyógyításra a termést vagy az abból nyert illóolajat használják. Magjának illóolaja zsíros olajat és fehérjét tartalmaz, hatóanyaga a karvon, ennek köszönhetően bélfertőtlenítő, baktérium és gombaölő hatása lehet. A kömény elősegítheti a gyomornedv-elválasztást, ezáltal enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Jótékonyan hathat a bélgörcsökre, a felfúvódásra és a levegőnyelésre, ezért a szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Régen likőrt készítettek belőle és ajánlották másnaposságra, vagy aperitifként fogyasztották zsíros ételek előtt. Teája kitűnő lehet köhögéscsillapító és torokfájás ellen. Tejelválasztást serkentő szerként használják szoptató anyák, ezenkívül alkalmazható lehet menstruáció elősegítésére, gyomor nyugtatására, valamint szájvízként szájszag ellen, és fürdőadalékként. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölő szerekben alkalmazzák.

Jellegzetes íze miatt ritkán kombinálják más fűszerekkel. Káposztás, kelkáposztás ételek, egészben sült pecsenyék, céklasaláta készítésénél használjuk. A főzővízhez adva elveszi a káposzta kellemetlen szagát. Van olyan étel, amibe beleszórjuk, van amibe belefőzzük, rántott leveseknél viszont egyenesen a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Kapható egészben és őrölt formában, valamint fűszerkeverékek és kivonatok alapanyaga.

Kömény – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Egy tanulmány szerint a növénynek közepes ösztrogén tartalma van mely számos hatással van a szervezetre a fent leírtakon kívül pl. a fogamzásgátlótabletták egyik fő alkotó eleme is. Akiknek az orvos nem ajánlja a fogamzásgátló tabletták szedését, ne használjanak gyógyszer mennyiségnyit az édesköményből. Nagyobb mennyiségű fogyasztásavéralvadási zavarokban és mellrákban szenvedőknek is kifejezetten ellenjavallt. A kömény nagy dózisú olaj hosszú távú alkalmazása során máj vagy vesekárosodás fordulhat elő.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és Gyógynövények
2014-03-12|