Képernyő-mentes hét

Főoldal/Aktualitások, Egyéb/Képernyő-mentes hét

Képernyő-mentes hét

Mi ez a kezdeményezés?

1994-ben kezdődött a TV-Free kampány, mely azt hivatott népszerűsíteni, hogy a családok, gyerekek és felnőttek is töltsenek minél több időt a digitális szórakoztatás – akkor még “csak” a televízió – eszközei nélkül, és találjanak olyan kikapcsolódási formákat, melyeket nem a képernyő előtt ülve tudnak megvalósítani. Még ma is sokan digitális bébiszitternek tekintik mind a tévét, mind pedig a számítógépet.

Ez a kezdeményezés hamar kinőtte Amerikát, és túlnőtt a TV-mentes időszakon. Már világszerte csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, és valamennyi digitális szórakoztató eszközre kiterjedt ez a program.

Nem is gondolnánk, milyen káros gyermekeinkre a sok tv- és számítógép monitor előtt töltött idő. A szellemi teljesítmény csökkenéséhez, elhízáshoz, figyelemzavarhoz vezethetnek. Sok tévénézés és számítógép használat miatt megritkulnak a családi étkezések, ha a hálószobában van a tv, számítógép akkor nagyobb eséllyel jelentkezik a kialvatlanság.
A Képernyő-mentes hét egy szórakoztató módja annak, hogy egyszerűbben csökkentsük a függőségünket, ezen eszközök használatától. Mert sajnos már ez is függőség.

einstein

 

Mit csináljunk gyermekeinkkel a képernyőmentes-héten?

Olvassunk könyvet, újságot!  – Mikor volt utoljára a kezünkben egy gyerekkönyv? Vagy mikor olvasott gyermekünk utolsó papíralapú könyvet?

Verseljünk! – Varró Dániel versei kicsiknek és nagyoknak is ajánlhatóak

Kerékpározzunk! – Először a boltig, a piacra, majd a közeli játszótérre, aztán akár hosszabb távot is bevállalhatunk.

Főzzünk együtt! – Készítsük együtt a reggelihez a körözöttet. Vonjuk be a gyerkőcöket a maszatolós tésztagyúrásba, imádni fogják a mézeskalács sütést és díszítést is – miért kell ezt csak télen?

 

2016-05-03|Címkék: , |