Kamilla (Matricaria chamomilla L.)

Kamilla (Matricaria chamomilla L.)

Ez a „csodafű” ismeretes még orvosi székfű, anyafű, katóka, pipiske, szikfű, szüzek anyja, papvirágfű, szentivánpipitér és mesterfű néven is. Gyógyító részét a virágzata adja, az anyák és a gyermekek legjobb segítője. Kb. 90 cm magas, egynyári növény, június végén érik be és júliusban végig pompázik. Lágyszárú, bolyhos levelei vannak, szirmai fehérek, a virág közepe pedig sárga. Illóolajuk alapján három különböző kamilla jöhet számításba: a római kamilla, az orvosi székfű, más néven germán kamilla és a marokkói kamilla.

Kamilla felhasználása

Az egyiptomiak lázcsillapításra és a malárialáz kezelésére használták, a görög és római orvosok, természettudósok valamint az indiai ajurvédikusok pedig fejfájás, máj, vese és hólyagpanaszokra ajánlották. A germánok is ismerték jó hatását, a XVII. században Nicolas Culpeper herbalista menstruáció előre hozatalára, menstruációs görcsökre, valamint emésztőszervi zavarokra javallotta. Két változata létezik: a római/angol és a német/magyar, amelyeket az angol és német bevándorlók bevittek Észak-Amerikába, napjainkban azonban inkább a német/magyar változatát termesztik. A kamillás dunsztkötést sebek kezelésére és üszkösödés megelőzésére használták, és ez a XIX. században terjedt el. Főzetét felírták még a maláriás és tífuszos betegeknek, valamint az emésztőrendszeri zavarokban szenvedőknek is. Mindenféle szüléssel kapcsolatos nehézségekre is ajánlották, mint pl.: a korai magzatrúgás, a mell és a mellbimbó fájdalmai, a tejtermelés csökkentése, illetve a csecsemőkori kólika enyhítése.

Napjainkban az egyik legkelendőbb gyógynövény, sokak kedvenc teája, magában vagy keverék formájában egyaránt használják. A herbalisták javasolják külsőleg: sebek gyógyulásának segítésére és különböző gyulladások megelőzésére, belsőleg: láz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen. Tudományos kutatások igazolják, hogy a kamilla csökkenti a bőr szárazságát és viszketését, továbbá az érzékeny vagy valami miatt izgatott bőr vörösségét és gyulladását. Rendszeres használat esetén sok esetben csökkentheti a hajszálerek rugalmatlanságát. Hajápoló szerként megőrizhető a haj jó állapota, nyugtathatja a fejbőrt, selymes fényűvé teheti a hajat, a világosabb hajat pedig kissé szőkítheti.

Gyógyításra a friss vagy szárított virágokat használják. Fő hatóanyaga a kékes színű azulen illóolaj, de tartalmaz még flavonoidokat, kumarinokat és nyákokat is. A magyar kamilla magas hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett. Tömegesen, vadon terem az Alföld szikes pusztáin, de nagy területeken termesztik is.

Megnyugtathatja a hasfájós babákat, elmulaszthatja agörcseiket. Csillapíthatja a szélgörcsöket és a puffadást és anélkül szüntetheti meg a székrekedést, hogy hasmenést okozna. Gyakran édesköménnyel együtt rendelik. Alkalmas lehet még a csecsemők fürösztésére is, de ha túl sötét színűre készítjük, kiszáríthatja a bőrt. Ha árpa van, a szemen borogathatjuk kamillával, illetve a kisgyermekek csipás szemét reggelente teájával kimoshatjuk. Amennyiben szájban sebek, aphták képződnek elsődlegesen lehet kamillás öblögetéssel kezelni.

Gyulladás gátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, lazító, nyugtató hatású lehet, ezért minden nő legnagyobb támasza lehet az alhasi bántalmak leküzdésében. Külsőleg és belsőleg is egyaránt használhatjuk a petefészek, a méh, a hüvely és a hólyag betegségeinek kezelésére.

Görcsoldó és nyugtatószer egyaránt. Biszabolol vegyületet tartalmaz, amely görcsoldó is, ezért nyugtathatja az emésztőrendszer simaizmait, és emésztésserkentőként is hathat. A görcsoldók nemcsak az emésztőszerveket, hanem a méhizmokat is nyugtatják. Ősidők óta használják a vajúdás idejének rövidítésére és menstruációs görcsök enyhítésére. Európai kutatóknak sikerült kimutatni benne egy olyan anyagot, amely felgyorsítja a méh összehúzódását, alkalmazták még a menstruáció serkentésére is.

Szintén tudományos kutatások igazolták a kamilla központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását. Ha idegesek vagyunk, fogyasszunk frissítő kamillafőzetet vagy a forró fürdővízbe szórjunk egy marék kamillát. Ugyanakkor megfázás vagy influenza esetén szintén ihatunk kamillateát, ugyanis angol kutatók felfedezték a kamilla élénkítő hatását, amely az immunrendszer-fertőzések elleni védettségért felelős fehérvérsejtek működésére hat.

Kamilla gyűjtése

Hazánkban a begyűjtésnek hagyománya van. A gyógynövényeknek sok napfényre és kevés holdfényre van szükségük, ezért az igazi gyűjtők teliholdas éjszakát követően nem szednek gyógynövényt, csak azokon a napokon gyűjtsünk, amikor éjjel kicsi a holdsarló. Ennek oka, hogy a nedvek a növényekben növekvő holdnál felszállnak a föld feletti részekbe: szárba, levélbe, virágba, termésbe, a fogyó holdnál pedig lefelé igyekeznek a gyökérbe. Ebből következik tehát a föld feletti részeket dagadó holdnál kell gyűjteni. Telihold idején pedig semmit se gyűjtsünk!

Ember- és az állatgyógyászatban egyaránt használjuk. A biokertészek megfigyelései szerint a kamilla mellett szebben, jobban fejlődnek a növények.

Felhasználás: a gyomor és a bél, a felső légutak, illetve a szájüreg gyulladásos folyamatainak kezelésére gyógyteának vagy öblögető szernek elkészítve, illetve kenőcsök hatóanyagaként nehezen gyógyuló sebek és reumatikus bántalmak kezelésére. Illóolaja sok készítmény fontos hatóanyaga. Mindenfajta bőrbetegségre és allergiára, pörsenésre, bőrgyulladásra lemosás és borogatás formájában hatásos lehet. Hüvelyöblítésre is használható.

Tea készítése: 3 teáskanál szárított virágot 1,5 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 5-10 percig lefedve hagyjuk állni, naponta 3-4-szer 1 csészével fogyasszunk el.

Borogatások, mosófolyadékok, gargarizáló folyadékok készítése: 3-10%-os forrázat (például 3-10g szárított kamillavirág 1dl forró vízben) vagy 1%-os folyékony kivonat vagy 3%-os tinktúra.

Fürdő készítése: 5g kamilla vagy 0,8 g alkoholos kivonat 1 liter forró vízben.

Inhalálásra: 10-20 ml alkoholos kivonat vagy 2-3 evőkanál szárított kamillavirág 1 liter forró vízben.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ha ismert az allergia a kamillára vagy más fészkes virágzatú növényre, ne használjunk kamillavirágból előállított készítményeket.

Forrás:

  • Bálint János – Népi hagyományok gyűjtései nyomán
  • www.hazipatika.com
  • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás Illóolajokkal
  • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
  • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika

 

2014-03-12|Címkék: |