Kálmosgyökér (Acorus calamus)

Főoldal/Gyógynövények/Kálmosgyökér (Acorus calamus)

Kálmosgyökér (Acorus calamus)

Kálmosgyökér más néven bécsisás. A legrégebben ismert gyógynövények közzé tartozik ez a Dél-Kínában és Indiában honos, Magyarországon védett vízinövény! Évelő növény, álló vagy lassú folyású édesvizek partjain, sekély vízállásokban, melegebb fekvésű területeken találkozhatunk vele. Gyűjtése engedéllyel, állománykímélő és a folyamatos szaporodást elősegítő módon történik. Magán célra nem gyűjthető! A levélrügyeket és a szár belső részét salátaként eszik, a gyöktörzset kandírozzák, vagy likőrt ízesítenek vele.

Kálmosgyökér felhasználása

A leveleket és a gyöktörzset a népi gyógyászat is felhasználta termeszek elűzésére, fogpor és arcvíz készítésére. Már az egyiptomiak is használták a kálmosgyökér részeit, mint fűszert és gyógynövényt valamint a Bibliában a szentelt olaj alkotórészeként említik. Az ókori gyógyító Dioszkuridész könyvében tüdő- és mellkasi fájdalmak gyógyítására javasolja. Kínában epilepsziás, szélütéses betegeket, ízületi gyulladást kezelnek vele. A növény hatóanyagai rovarűző hatásúak.

A növényt kora tavasszal vagy késő ősszel szedik fel. Állóvizek partjain, mocsarakban és árkokban fordul elő, gyökértörzse, hüvelykujj vastagságú, 1 méterre megnő és frissen fűszeresen keserű íze van, amely szárítva veszít az intenzitásából. A part menti iszapban vízszintesen kúszik, számtalan kardalakú levél ered belőle, amelyek akár 1 méter hosszúak. A szár közepén egyetlen kúpalakú, zöldesből barnássárgába játszó torzsavirágzat ül.

Felhasznált része a gyökértörzs, ami nagymértékben elősegítheti a nehezen emésztő gyomor és bél nyáktalanítását, de erősítő hatása miatt nem csak hasi fádalom rohamok esetén, az emésztőrendszer általános gyengesége, gyomor- és bélfelfúvódás esetén lehet hatásos, de segíthet mirigy-megbetegedé¬sek és köszvény ellen is. Mindemellett ajánlható még sápadtság és vízkór esetén is, lehetséges hatásai között említhetjük, hogy gyomorerősítő, étvágyjavító, puffadás gátló, vizelethajtó lehet. Megszüntetheti az étvágytalanságot, segíthet az egész test megtisztításában, valamint vesekárosodásnál. Teája hideg áztatással készül! Ajánlható, hogy azok a sovány emberek, akik a nem megfelelő táplálék hiánya miatt veszítettek súlyukból igyanak ennek a gyökérnek a teájából és időnként vegyenek olyan fürdőt, amelybe kálmost tesznek. A tea fogyasztása segíthet még a gyerekek lisztérzékenységének a kezelésében és daganatok esetében. Fogyasztható még a szárított gyökere, ami segíthet a dohányzásról történő leszokásban, ha lassan szétrágjuk, és ez kedvezően hathat a tüdőre is. Frissen facsart levével többször bekenve a szemhéjat, javasolható a gyengén látóknak. Ezt néhány percig kell rajta tartani és hideg vízzel lemosni. Mindemellett sikeresen hathat fagyások esetén is.
Egyéb készítmények formájában külsőleg reuma elleni fürdőkeverékek és bedörzsölő szerek alkotórésze.

Kálmosgyökér hatóanyagai

A növényben található hatóanyagok: trimethylamin, kálmus csersav, acorin, cholin, illóolaj, keményítő, keserű és nyálkaanyagok, melyek hatása lehet görcsoldó, váladékképződést ösztönző, ingercsillapító, vagy akár összehúzó és vérkeringés javító is.

Kálmosgyökér tea készítése: este tegyünk egy kávéskanál kálmosgyökeret 2,5 dl hideg vízbe, reggel szűrjük le, és langyosan igyuk meg.

Forrás:

  • Maria Treben: Egészség Isten Patikájából
  • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket
  • Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények
  • Dr. Zelenyák János: Gyógynövények hatása és használata
  • Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC
2014-03-12|