Feketebors (Piper nigrum)

Főoldal/Feketebors-olaj, Gyógynövények/Feketebors (Piper nigrum)

Feketebors (Piper nigrum)

Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer a feketebors. Fásodó, vaskos szárú, évelő kúszónövény, szív alakú levelekkel, fehér füzérvirágzattal. Piros bogyói az érés során válnak feketévé. Szárított termése a fűszerként használt fekete bors, amelynek sápadt zöld olaját vízgőzös lepárlással nyerhetjük ki. Évezredek óta az emberiség kedvelt fűszernövénye, a legcsípősebb borsfajta. A fűszer egy, a trópusokon őshonos cserje csonthéjas termése, melyet még éretlen állapotban szüretelnek és hosszan, napon szárítanak. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk. Gyógyításra felhasznált részei a bogyós termés. A kutatások szerint a bors az a fűszer, mely a legnagyobb hatást gyakorolta az emberiség kultúrtörténete során. Egykor háborúk folytak az értékes fűszer megszerzéséért. A bors csak vegetatív úton szaporodik.

A feketebors csípős íze és jellegzetes illata illóolajaiból, a piperidin és a piperin alkaloidákból származik. Található még benne pinén, szabinén, limonén, kariofillén és linalool. 100g olajban 92g zsír, ebből 5g telített zsírsav, 85g egyszeresen telítetlen zsírsav, 2g többszörösen telítetlen zsírsav, olajsav, palmitinsav, linolsav, sztearinsav, valamint keményítőt, szénhidrátokat, enzimeket, gyantát tartalmaz. A borstermés fellandrénban, limonémban és pipénekben gazdag illóolajat, 5-9% acetikolint és kolinamidot (piperint) tartalmaz.

Feketebors felhasználási területei:

fűszerként, illóolaja aromaterápiához, hidegen sajtol olaja (40x erősebb a fűszerhez képest, 1g olaj= 40g bors) külsőleg és belsőleg, valamint horgászatban csali olajként is használatos, 3ml 1 kg szárazanyag csalihoz. Fertőtlenítő, izomgörcsoldó, lázcsillapító, emésztést serkentő, vérkeringést javító lehet. Gyorsíthatja a meghűléses betegségek gyógyulását. Mivel fokozza a vérkeringést, jó hatása lehet minden sportsérülésre, izomfájdalomra, ízületi fájdalomra és reuma kezelésére. Jótékonyan hathat a vese és a lép működésére a feketebors.

Klinikai kísérletek igazolják, hogy a bors segítheti a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. Ez a fűszer, fokozhatja az izmok vérellátását, kiváló lehet meghűlések kezelésére is. Alkalmazzák őrölt, egész szemes verzióban, illetve magjából nyert olaját is használják. Ez az olaj, élénkítően hathat a vérkeringésre, ösztönözheti a vörösvértestek működését, segítheti a vérszegénység megszüntetését. Jótékonyan hathat az emésztőrendszerre, normalizálhatja a renyhe bélmozgást, étvágygerjesztő lehet, szabályozhatja a bélgáz képződést, csökkentheti a belek görcsös állapotát, a gyomorégést és a hányingert. Megszüntetheti az idegi alapú hasmenést, jó hatással lehet a vese működésére. Olaja csípős hatású, étkezés közben kell bevenni, víz fogyasztásával! Jó hatással lehet a lép működésére, ezzel a hatással ösztönözheti a vörösvérsejtek képződését, így bizonyos esetekben a vérszegénységet is megszüntetheti. Növelheti a szervek, szövetek oxigénellátását. Serkentőleg hathat a veseműködésre. A bors jelenléte az emésztőrendszerben elősegítheti és fokozhatja a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Külsőleg olaja csökkentheti az izmok fájdalmát, és az izmok merevségét. Elősegítheti a rándulások és sportsérülések gyorsabb regenerációját. Csökkentheti az ízületi gyulladás okozta és reumatikus fájdalmakat, valamint antiszeptikus, fertőzés gátló hatású lehet. Kiváló lehet rándulásokra, sportsérülésekre, reumára, csökkentheti az ízületi gyulladást. Pigment hiányos bőrre, 6 hét alatt javulás, barnulás állhat be. Serkentheti a nyirokrendszer működését. Emelheti a szervezet hőjét, ugyanakkor lázcsillapító hatással bírhat.

Érdekessége érzelmi hatásaiban rejlik. Segítheti a lámpaláz leküzdését, magabiztosságot adhat, ösztönözheti a tetterőt, valamint bátrabbá, merészebbé, elevenebbé tehet. Pompás segítség lehet olyanok számára, akik úgy érzik, hogy egyszerre több téren is elakadtak. Felszabadíthatja a szervezet meridiánjában (energiavezetékek) elakadt energiákat. A megalapozottság és a szilárdság érzetét adhatja a használójának, elmúlhat tőle a sebezhetőség érzése, magabiztosabbá tehet. Némelyek szerelmi serkentőként használják, mivel a genitáliákban is vérbőséget okozhat (20-40 perccel a beszedést követően) növelheti a nemi vágyat és a libidót.

Feketebors más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

 • Babér (Laurus nobilis)
 • Nagy csalán (Urtica dioica)
 • Chili paprika (Capsicum annuum)
 • Fehér mustár (Sinapis alba)

Bőrre kenve csökkentheti az izmok fájdalmait, az izmok merevségét.

Összefoglalva:

 • eloszlathatja a fájdalmakat, oldhatja az izomgörcsöket
 • serkentheti az étvágyat az emésztést
 • kiegyensúlyozhatja a bélmozgást és eloszlathatja a bélgázt
 • élénkítheti az egész szervezet működését, ösztönözheti a vérkeringést
 • lázcsillapító és fertőtlenítő lehet

A szépség megőrzésében nem sokat segíthet, minthogy nagyon erőteljesen serkenti a vérkeringést, és az arcbőrre kenve izgatja a bőrt. Egyesek azonban, hogy gyorsítsák a felület anyagcseréjét, a cellulitis ellen kezelik vele az érintett bőrrészeket.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Várandós és szoptatós kismamák nem alkalmazhatják! Izgathatja a bőrt, ezért csak igen csekély mennyiségben alkalmazzuk!Külsőleges használatnál minden esetben végezzen bőrpróbát, mert irritálhatja a bőrt, valamint arcra ne kenje! Ellenjavallt a használata gyomorfekély, nyombélfekély, toxikus májbetegségek, heveny légzési elégtelenség, krónikus magas vérnyomás, bőrirritációk esetén.

Forrás:

 • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
 • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
2014-02-27|Címkék: |