Fekete retek (Raphanus sativus niger)

Főoldal/Feketeretek csepp, Gyógynövények/Fekete retek (Raphanus sativus niger)

Fekete retek (Raphanus sativus niger)

A fekete retek népies neve: kerti retek, réparetek, cigányretek, bokszosretek. A fekete retek a keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. Kétéves, lágy szárú zöldségnövény. A feketeretket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik, alakja hosszúkás vagy kerekded, íze csípős, kesernyés. Gyógyító hatását, már ősidők óta ismerik, egyes források szerint a piramist építő rabszolgákkal is etették, hogy erőre kapjanak tőle. Általában javasolják, hogy fogyasztás előtt hámozzuk meg, azonban lehet, hogy enélkül is fogyasztásra alkalmasnak találjuk, mindemellett pedig sok hatóanyag van benne. Felhasználható részei a gumó és a mag.

Fekete retek hatóanyagai:

mustárolaj-glikozid, C-vitamin, B1, B2 vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor, niacin, mustárolaj, raphanol és raphanin nevű illóolajok, antioxidáns hatású vegyületek (aszkorbinsav, tokoferol, kartenoid), fehérje, szénhidrát és növényi savak.

Fekete retek felhasználás módja: élelmiszerként (leves, saláta, pesto, csíra), tinktúra, retek frissen préselt leve.

Tinktúra: Belsőleg: naponta az esti étkezés után 1×21 csepp

1 órával fogyasztás előtt sózzuk le, szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez, savanyúság helyett is kitűnő. A népi gyógyászatban, használták a sózott retek nedvét szeplő ellen, depotenciazavar és cukorbetegségellenszereként is fogyasztották.Vitamin tartalma háromszorosa a fehér fajtáénak. A friss gyökér fontos hatóanyagai a C, B1, B2-vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor, magnézium, niacin és a mustárolaj-glikozidok. Különösen magas a kálium tartalma,ami vízhajtó hatású lehet.Frissen fogyasztva elősegítheti az epe és gyomornedvek elválasztását. Csípős ízét a mustárolajtól kapja, minél több található benne annál jobb az íze és a gyógyereje.Mindemellett gazdag illóolajokban, valamint tartalmaz antioxidáns tartalmú vegyületeket, mint pl. aszkorbinsav,tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponenseket.Erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt jó hatással lehet köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására, valamint antioxidáns tulajdonsága is ismeretes.

Erősítheti, tonizálhatja a beleket, serkentheti a bélmozgást és egyben a székelést is, ezáltal az epére és a májra is kedvező hatást gyakorolhat. A reteklé-kúra kiváló lehet májzsírosodás ellen. Gyógyító hatása lehet az epeműködési rendellenességekre, akár az epegyulladásra is. Ezeken kívül a reteklé stabilizálhatja a vérnyomást, gyógyíthatja és megelőzheti a bőrbetegségeket és az ízületi gyulladást. Frissen préselve leve hashajtóhatású, baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló lehet. Feloldhatja a légutakban lerakódott nyálkát, és segítheti annak kiürülését. Nedve elsőrendű köhögéscsillapító lehet, ugyanis nyálkaoldó és köptető hatása lehet.

Májzsírosodás ellen a legjobb gyógyszer lehet a fekete retek és abból is a reteklé-kúra alkalmazása legalább hat héten keresztül. Tinktúra használat esetén 3 hét alkalmazás után 1 hét szünetet kell beiktatni, majd újabb 3 hétig alkalmazni. A népi orvoslás a retket belsőleg fogyasztva ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakuló virágpor allergiák tüneteire is jó hatással lehet.

Az epe és vesekövek kialakulásának megakadályozása, és az epe utak és vesék tisztántartása, illetve kisebb kövek oldása kétféle kúra alkalmazásával lehetséges:

  1. A fekete retek frissen facsart levének fogyasztásával, amihez ajánlatos mézet keverni (megakadályozza a puffadást). A népgyógyászatban ezt úgy alkalmazták, hogy este kivájták a fekete retek egy darabját, amelybe mézet csepegtettek, reggelre a retek levet eresztett és ezt kanalazták a mézzel együtt.
  2. A fekete retek alkoholos vizes kivonatának alkalmazása. Esténként 12 csepp ajánlott 1 dl tiszta vízben oldva, kúraszerűen. Egy kúra 3 hét, majd 1 hét szünet után további 3 hét szedése javasolt, valójában így 1 kúra 7 hét, beleértve a szünetet is.

Fekete retek más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

  • feketekömény (Nigella sativa)
  • gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
  • kálmos (Acorus calamus)
  • torma (Armoracia rusticana)
  • petrezselyem (Petroselium hortense)

Érdekesség: A fekete retek csírából nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet mintegy “bulldózer”. Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Ezt a népi megfigyelést, ami a gyógyhatását illeti a mai alkalmazások is alátámasztják. Feketét – feketében (este) alkalmazva intenzíven fejti ki jótékony hatását.

Forrás:

  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán

 

2014-03-04|Címkék: |