Fahéj (Cinnamomum zeylanicum)

Főoldal/Gyógynövények/Fahéj (Cinnamomum zeylanicum)

Fahéj (Cinnamomum zeylanicum)

A ceyloni fahéjfa 6-12 méter magas örökzöld fa. Dél-Ázsiából származó fűszernövény, ám nem csak fűszerként ismeretes, hanem az egyik legősibb gyógyszerként is. Már az Ótestamentumban is megemlítik. Kínai fűvész könyvekben több ezer éve írnak róla, hogy hasmenést, lázat csillapíthat, valamint menstruációs zavarokat is kúrálhat. Használták még az egyiptomiak és az indiaiak is, valamint a görögök, rómaiak, héberek fűszernek, illatszernek és kezeltek vele emésztési zavarokat is. A XII. században bingeni Hildegard ajánlotta megfázás, nátha, rák kezelésére és homloküreg-gyulladásra. A modern tudomány szintén megerősítette, hogy képes lehet a fahéj meggátolni a fertőzéseket, megelőzni az emésztési zavarokat.

Fahéj felhasználása

Gyógyításra a fahéjfa fiatal hajtásainak szárított külső parafáját és az alatta fekvő szövetektől megtisztított kérget használják, amelyek visszavágott ágakon nőnek. Napjainkban a herbalisták nem értenek egyet a méhre gyakorolt hatásával, egyesek szerint nyugtatja, mások szerint izgatja azt, azonban ajánlják emésztési zavarok, hányás, hasmenés, felfúvódás kezelésére. Mindenfajta emésztési nehézség, étvágytalanság, hasmenés, gyomor és bélgörcs esetén hatásos lehet. Ajánlott még meghűléses megbetegedésekre, légúti fertőzéseknél, torokgyulladásnál. Jótékony hatású lehet szívidegességnél, szívritmuszavarnál. Segíthet rendszertelen menstruáció és potenciazavarok esetén is. Elűzheti a gondokat, javíthatja a közérzetet, kellemes gondolatokat ébreszthet. Bedörzsölve segíthet megszabadulni a bőr élősködőitől, jó lehet még rovarcsípésnél vagy kígyómarásnál. Rühatka pusztítóként, illetve tetűirtóként is hatékony lehet. Kis vágásokra, konyhai sebesülésekre lemosás után fahéjat szórhatunk, mert hatásos lehet fertőtlenítésére, mindemellett tartalmaz egy eugenololaj nevű vegyületet (ez egy természetes érzéstelenítő), amely segíthet a kisebb sebek fájdalmainak enyhítésében. Fahéj alapú fogpaszták használata tudományosan megalapozott, ugyanis gátolhatja a fogszuvasodást, és elpusztíthatja a betegségeket okozó baktériumokat, gombákat, vírusokat. Fogínyvérzés esetén érdemes cseppenteni belőle a szájöblítő vízbe. Belsőleg gyermekek hasmenéses problémáira, náthára, influenzára és férgességre, külsőleg sebtisztításra alkalmazzák. Olyan masszázsolajjal, ami fahéjat tartalmaz, reumás panaszokat is csillapíthatunk. Segíthet a zsiradékok lebontásában, ezért a sütemények, torták, fagylaltok ízesítése mellett ez is hatásai közé sorolható.

Egy német tanulmány szerint „tökéletesen elpusztítja” a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumot (Eschericia coli) és a hüvelyi fertőzésekért felelős gombát (Candida albicans).
Japán kutatók szerint magas vérnyomásban szenvedők többet is használhatnak, mert csökkentheti a vérnyomást és ártani nem fog.

 

Fahéj mellékhatásai

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Állapotos nők még fűszerként is csak korlátozottan használják!

A fahéjolaj a bőrön pirosodást és égést okozhat, a por pedig okozhat allergiás tüneteket, habár sütéshez-főzéshez használt mennyiségben nem mérgező! Fahéjjal szembeni allergia esetén ne alkalmazzuk!

Forrás:

  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika