Cseresznye – itt a szezonja és még egészséges is!

Főoldal/Érdekességek/Cseresznye – itt a szezonja és még egészséges is!

Cseresznye – itt a szezonja és még egészséges is!

Gyöngyörű, finom, édes, zamatos, nyár-nyár-nyár… nekünk ezt jelenti a cseresznye. És az eper után most végre ennek a gyümölcsnek köszöntött be a szezonja. De azon túl, hogy nagyon finom, miért is érdemes még sokat fogyasztani belőle?

A cseresznye hatása egészségünkre:

  1. Jól használható a köszvény kezelésére. A köszvény egyfajta ízületi gyulladás, mely a véráramban szokatlanul nagy mennyiségben megjelenő húgysav miatt keletkezik. A köszvény elsősorban a férfiakat érinti, de a menopausát követően számos nőnél is előfordulhatnak a tünetek.
    A cseresznye magas antioxidáns tartalmának és gyulladásgátló tulajdonságának köszönhetően hozzájárul a húgysav megfelelő szinten tartásához. a kutatások során kimutatták, hogy azok az emberek, akik 28 napon keresztül napi fél kilónyi cseresznyét fogyasztottak, azoknál csökkentek a gyulladásos markerek, sőt a kúra abbahagyása után is napokig alacsony szinten maradtak.
  2. Alvás elősegítése: A cseresznyében található melatonin hormon mennyisége hozzájárul a kiegyensúzotott alváshoz, a könnyebb elalváshoz.
  3. Mint a pirosbogyós gyümölcsök általában, hasznos lehet a rákmegelőzésben, és a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában. Két hatóanyagáról a kvercetinről és az isoquerxitrinről kimutatták, hogy megakadályozza a vastagbélrák növekedését.
  4. És még kiváló fájdalomcsillapító is. A cseresznyében található antocianidoknak olyan fájdalomcsillapító hatásuk van, mint az ibuprofennek, vagy a naproxennek.
  5. Szívünk egészségéért is fogyasszunk minél többet belőle. A cseresznyében található quercetin hatóanyag segíthet megelőzni bizonyos szívbetegségeket.
  6. Vitamin és rostforrás: 1 csészényi cseresznye tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin 25 %-át, illetve 2 grammnyi élelmi rostot.
  7. Idegrendszeri panaszok: Kutatások bizonyítják, hogy a cseresznye fogyasztása csökkenti az Alzheimer-, és a Huntington-kór tüneteit.

Fontos tápanyagok a cseresznyében: Kiváló forrása a C-, és A-vitaminnak. Rengeteg réz, kalcium, vas, kálium és mangán is található benne.

Cherry-Mojito3-1-of-1

Ebben a kánikulában, íme egy frissítő cseresznyés recept:

FAGYOS CSERESZNYE MOJITO

½ kg fagyasztott magozott cseresznye
3 csésze zúzott jég, plusz kevés a tálaláshoz
½ csészényi friss mentalevél
1 csésze fehér rum
1 adag lime szirup (recept lent)
lime szeletek és friss cseresznye a díszítéshez

Lime szirup: 1 csésze cukor, 1 csésze víz, 3 lime leve és reszelt héja

A limeszirup hozzávalóiból főzzünk egy szirupot,majd hagyjuk kihűlni.

Az ital hozzávalóit tegyük egy turmixgépbe és alaposan keverjük össze.

Öntsük a keveréket hűtött pohárba és díszítsük a tetejét zúzott jéggel, cseresznyével és lime gerezdekkel.

Gyerekeknek alkohol nélkül is elkészíthető, igazán finom hűsítő ital akkor is.

2015-06-08|Címkék: , , , |