A PH-egyensúlyról – lúgosítás fontossága

Főoldal/Aktualitások/A PH-egyensúlyról – lúgosítás fontossága

A PH-egyensúlyról – lúgosítás fontossága

MI A PH!?

A PH (potentia hydrogenii) az emberi test bázikus szervezeti egysége, azaz a hidrogénionok koncentrációja. A hidrogénionoknak olyan tulajdonsága van, hogy képesek megváltoztatni a kémiai összetevőket amelyekkel kapcsolatba kerülnek.

AZ EMBERI TEST VÍZKÉSZLETE, SAV-BÁZIS EGYENSÚLYA

Testünk több mint 70%-át víz alkotja, az agy 70%-a, a szív 79%-a, a máj 86%-a és az izmok 75%-a víz, és az anyagcsere folyamatok is vizes közegben mennek végbe.

Az emberi testben a sav-bázis egyensúlya létfontosságú, ezt folyamatosan fent kell tartani. A tiszta víz értékét nevezzük semleges értéknek, amely a 7-14-ig terjedő skálán a 7, amely érték alatt savasnak, e fölött pedig lúgosnak nevezünk egy oldatot. A sav ereje attól függ, hogy a vizes oldatba jutó ionok milyen mennyiségben vannak jelen. A vizelet vagy a nyál pH-értéke is az adott anyagok savas vagy lúgos reakcióinak mértékétől függ. Savas közegben vagyis 7 pH alatt nagyobb a veszélye a rák kialakulásának is.

SZERVEINK OPTIMÁLIS PH ÉRTÉKE

Minden szervünknek saját optimális pH-értéke van. A szervezetünk pufferrendszerként működik, van ahol könnyű módosítani a pH-értéket, van ahol nagyon nehéz. Például a vér szigorú keretek között van, nehéz rá hatni.

A hasnyálmirigy optimális értéke 8 pH, ami lúgos, azért, hogy segítse a gyomorból kikerült savas ételek a patkóbélben semlegessé tudjanak alakulni és így a tápanyagok a vékonybélben fel tudjanak szívódni. Ez a leglúgosabb testrészünk, ezért a legrosszabbul reagál túlsavasodás esetén. Cukorbetegséggel együtt hasnyálmirigy daganat lehet a következménye. A vega étkezés kedvez a hasnyálmirigynek, a nem vegán étkezést követőknek legalább hetente 1 nap kellene lúgosítani. Érzelmi szinten energetikai gyakorlatokkal is lehet segíteni ennek a szervnek a munkáját, ide tartoznak az EGO-s érzések, a szorongás és félelem, amely kibillenti a gyomrot és a hasnyálmirigyet az optimális szintjéből.

A máj és az epehólyag pH szintje 7,1. Az epe egy savas szervünk, a máj ugyan lúgos, de az epe az epesavtól savas. Az epesav segít megakadályozni a gombák és baktériumok túlszaporodását. A zsírok és olajok megfelelő mennyisége szükséges az epeműködéshez. Gyógynövényei a feketeretek és az articsóka. A túlsavasodott gyomor visszafogja az epe savas szintjét és ezzel sérül az egyensúly, ezért a hasnyálmirigynek lesz több dolga. A reflux csökkenti az epesav termelést, valamint a koleszterin csökkentők is hatnak az epesav termelésre. A bélrendszerünk pH-értéke szintén 8, amely a zavaró dolgoktól hasmenés útján szabadul meg.

A vér optimális pH-ja 7,35-7,45 skálán mozog, a kötőszövet azonban ettől egy picit savasabb 7,08-7,29 között. A nyál optimálisan 7-7,1 értéken mozog, ami enyhén lúgosnak vagy semlegesnek mondható, és azért fontos a lúgosítása, mert a savas pH-jú ételek idővel súlyoson károsítják a fogakat és kóros elváltozásokat indítanak el. Savas közegben a száj nyálkahártyáján kórokozók telepednek meg, majd fogíny, fogágy, garat, arcüreg problémák erednek belőle. Ha minden rendben van, akkor a nyelv lepedékmentes és rózsaszín. Egyes kultúrákban nem krémet vagy gélt használnak, hanem római köményt és ánizsmagot alkalmaznak, ami helyreállítja a nyálkahártya pH-ját. Öblögetőszernek jó még a kakukkfű, zsálya, kamilla.

Az izmok pH értékét a fzikai aktivitás határozza meg. Izmaink és szerveink optimális értéke 6,9-es, ami azért van, mert testünk energiagyára folyamatosan működik és a feldolgozás és égetés során a tápanyagokból szénsav, azaz savak keletkeznek. Az állóképesség és a terhelhetőség függ a szervezet pH-jától, ehhez mérten kell sportféleséget és intenzitást választani. A gyaloglás például fejleszti az állóképességet, de nem savasít, ezáltal jobb mint a kardio tréningek. Napi 5-6 km gyaloglás minden pH egyensúlyt beállít a szervezetben.

A legfontosabb izmunk a szívizom, a túlsavasodásra nagyon rosszul reagál, ami a hirtelen szívmegállás egyik oka lehet. A szív pH-ja nem csökkenthet 6,2 alá, mert ebben az esetben a szív megáll. Lúgosítással magas vérnyomásos problémákban is gyors javulást lehet elérni.

A gyomor erősen savas, a benne lévő sósav végzi az emésztést, megöli a kórokozókat és lebontja a szilárd ételeket. A gyomornedv ezáltal a test legsavasabb része, értéke 1,2-3 pH között van. Megfgyelhető a napi ciklus szerinti savasság változás. Reggel a leglúgosabb, délután 3 után pedig fgyelni kell arra, hogy már nem lúgosítjuk a gyomrot, csak indokolt esetben. Esténként csak akkor lúgosítunk, ha este edzünk, vagy nehéz szellemi munkát végzünk. Ekkor ugyanis a fzikai munkavégzés is változtatja a test pH-ját és komoly savasodás áll fent. A gyomor túlsavasodása esetén sérülhet a fehérje bontás, mert ahhoz lúgos közeg kell. A bélrendszer pH értéke 8, amelyet az inulin is támogat.

A vese és a vizelet savas közegűek, a savasodás érezhető a vizelet színén és szagán is. A sav egy része a vizelettel távozik, ezért a vizelet is egy határozottan savas anyag a maga 4,8-as pH-jával. A vizelet mennyisége függ a vízfogyasztástól, javasolt a citromos víz fogyasztása, illetve a nyírvíz fogyasztása is tavasszal. 1-2 napos zöldség és gyümölcslé kúrák/böjtök is jó hatással vannak úgy az emésztőrendszerre mint a vizeletrendszerre. Ehhez jól lehet alkalmazni a Klorofnulint és a Flavinulint sok vízfogyasztással.

SZERVEZET TÚLSAVASODÁSA

A túlsavasodás, ha tartósan fennáll kialakul a betegség. A szervezet túlsavasodásának sok jelelehet, többek között például a kimerültség, levertség, alulmotiváltság, idegesség, nyugtalanság, depresszió, hangulatzavar. Csökken a tolerancia, valamint fokozódik a stressz-érzékenység, csökken a koncentráció-képesség, kisebb lesz a terhelhetőség. Gyakoribbak a betegségek, mert csökken a szervezet ellenálló képessége, gyengül az immunrendszer. Bekövetkezhetnek egyes anyagcsere-zavarok, izom és ízületi bántalmak, valamint előfordulhatnak bőr tünetek is mint például száraz bőr, ekcéma, csúnya, színtelen és problémás arcbőr, pattanások és narancsbőr. Berepedezhetnek a körmök és a sarkak, gyakorivá válik a fejfájás, esetleg migrén, illetve gyomor, bél és emésztési panaszok is előfordulhatnak.

Testünk minden esetben válaszol az őt ért kellemetlenségekre, és amennyiben ez hosszan tartó állapottá válik, a savasodás is különböző problémákat, testi válaszokat szülhet. Ilyen esetben jelennek meg a pattanások, fekélyek, hajhullás, köröm eltérések, lábizzadás, testszag változása, hormoneltérések, állandó kimerültség, izom és reumás fájdalmak, hátfájás, alvászavar, ingerlékenység, kötőszöveti eltérések, túlsúly, fogszuvasodás, szájszag és fogágy betegségek, allergia, szív és érrendszeri betegségek, migrén, front érzékenység, gombás betegségek beleértve a candidát is, epekő, májproblémák, libidó csökkenés, meddőség, vagy akár daganatos megbetegedések. A túlsavasodás mellékbetegsége még a csontritkulás is. Allergia esetén csökken a szervezet kálcium szintje és ez is csontritkuláshoz vezethet.

A szervezet a túlsavasodást elraktározza a zsírszövetbe. A kötőszövet sav raktározásából 2 féle betegség alakulhat ki, reuma és ízületi gyulladás. A lúgosítás csökkenti az ízületi fájdalmat.

A szaunázás hatásos a szervezet tisztításában, ami segítségünkre lehet még a masszázs és a beöntés, ezek a kötőszövet tisztulását idézik elő. Sportmasszőrök, gyógymasszőrök, gyógytornászok foglalkoznak általában ilyenekkel.

SAVTALANÍTÁS

Szervezetünk savtalanításához a kulcs a légzés, ivás és mozgás hármasban valósul meg. Az oxigénről kevesen tudják, hogy savtalanító hatása is van. A savtalanításhoz elengedhetetlen, hogy nagyon sokat igyunk, elsősorban teát, gyümölcs és zöldség levet, de amennyiben vizet iszunk fgyeljünk arra, hogy jó minőségű, semleges víz legyen. Az ivás mellett fontos még a 2-3 órás időtartamú, hetente 2-3 alkalommal ismételt, bázikus hatású fürdő. (Fürdővízbe 1-2 evőkanál szódabikarbónát feloldva bázikus hatású fürdőt készíthetünk.) A rendszeres, életkornak és állapotnak megfelelő testmozgás, illetve a szaunázás.

Mindezek azonban csak együttesen garantálják a sikert, önmagában egyik sem hoz teljes eredményt. Mindenfajta savtalanításnál ügyelni kell a megfelelő folyadék bevitelre, mert szükséges hogy a feloldott savakat kimossuk a szervezetünkből.

A megfelelő sav-bázis egyensúly megtartásához nagyon fontos a tudatosság, mert minden negatív és pozitív gondolat is hatással van az immunrendszerünkre. Az egyensúly megteremtésével az alapos savtalanítással végül a lelki és testi egészség elérhetővé válik. A hiányok megfelelő pótlásával elérhető az egészséges állapot. Raktárakból bázisokat (Na, Mg, Zn, Se) szállít a szerv oda ahol nagy a savasodás, ezzel is a lúgosításra törekszik. A legnagyobb szerep a Magnéziumé, nagy mennyiségű és jó minőségű fogyasztásától frissebbek leszünk jó hatással van az izommunkára is.

A savasodás leküzdésére a gyógyvizes terápia is jó hatással lehet. A gyógyvíz pH szintje 9-11, fogyasztása belsőleg reggel és este ajánlott. A vércsoport szerinti táplálkozás is segíthet, példálul a 0-s vércsoport nem bírja a savas táplálkozást, azonban az A-s vércsoportúak jól tolerálják.

BÁZIKUS ÉTREND

A méregtelenítésnek mindig van célja, iránya és menete. A lúgosítás, vagy savtalanítás a prevenció tárgykörébe tartozik. Az egyensúlyi állapot tudatossá tétele az alapja a betegségek elkerülésének. A pH egyensúly létfontosságú a szervezetben, de ugyanakkor nagyon szabályozott rendszer van a megtartásához. Az alapja a bázikus állapot a komfort érzés megtartása. Evéssel-ivással kibillentjük a szervezetet, ezért folyamatosan azon kell dolgoznia, hogy helyreállítsa a rendszert. Minden reakció vizes közegben megy végbe, a víz tisztasága pedig kulcsfontosságú. A szervezet és ezen belül a szervek víztartalma adott, a bázikus állapot fenntartásában a két legfontosabb szerv a tüdő és a vese. Erre a két szervre irányuló hatásokkal bíró növényekre, anyagokra kell nagy hangsúlyt fektetni.

Elemei közé tartozik a füge, datolya, banán és a legtöbb gyümölcs. 1 füge elfogyasztása megfelel 2 tábla csokinak. Alap mindennapi étkezés 1 kg zöldség+0,5kg gyümölcs+húsok. Zöldségek, magvak például a burgonya, rizs, hajdina és köles. A rizstermesztő nemzeteknek például jellemzően nincs savasodási gondjuk. Jó hatásúak még a csírák és a szárított, aszalt gyümölcsök. C-vitamin tartalmú gyümölcsök és a karotin, például eper, sárgabarack, sárgadinnye.

Az egész szervezetre ható lúgosító gyógy-és fűszernövények: Menta, medvehagyma, kapor, algafélék, fokhagyma, kömény, csalán, dióolaj, gyermekláncfű, zsurló, bazsalikom, petrezselyem. Ezek a növények a vízháztartásra is jó hatással vannak.

KLOROFILL

A klorofllt világszerte használják méregtelenítésre, lúgosításra. Zöld vérnek is nevezik! Nagy szerepe van a rákprevencióban és a daganatterápiákban, mert közömbösíti a rákkeltő anyagokat, semlegesíti a savakat és erősen lúgosít. Jótékony hatása van a reumás és ízületi betegségekben, megszünteti a kellemetlen testszagot, enyhíti a torokfájást. A sejteket ellenállóbbá teszi a baktériumokkal szemben, szabályozhatja az emésztést és a bélműködést, valamint a máj és az epe működését, és támogatja a vese munkáját is. Növeli az oxigén felhasználást és alkalmazása pozitív tulajdonságokkal bír a reflux-gyomorsav és CROHN betegség csökkentésére.

A klorofll gyulladások utáni alkalmazása segít kiüríteni a lerakódott toxinokat, valamint nyiroktisztításra is alkalmas, akár autoimmun eredetű betegségek esetén is. Fogyasztása esetén segíti a húgysav kristályok szétesését, ezáltal nem tudnak lerakódni, tehát segíti a vesekő, epekő képződését és ürítését. Ekcémára, izzadás és bőrszag ellen, és anaerob baktériumok ellen is hatásos. Megakadályozza a túlsavasodást. Ritmuszavar + allergia (nyálkahártya túlsavasodás) esetén komoly eredmény érhető el vele. Szíverősítő és oxigén szintet emel! A klorofll a mióma megszűnésére és a méhnyálkahártya, ciszta regenerációjára is hatással lehet.

Termékajánló:

KLOROFINULIN

Bálint Cseppek – Klorofinulin 150 ml

Az inulin értékes tulajdonságai mellett természetes klorofll forrást, lucernát és csalánt is tartalmaz. Az

immunrendszernek vitaminokra, nyomelemekre van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen működjön., Ezeket a leghatékonyabban az élő táplálékokból vehetjük magunkhoz.

Kifejezetten igaz ez a sötétzöld levelekre. Ma több energiára van szüksége az emberi szervezetnek, mint eddig bármikor. Gyakran fekszünk le a napi munka után kimerülten, fáradtan, és bármilyen különös, de akár hosszú,

 

nyolc-tíz órás alvás után is elcsigázottan ébredünk. Első lépésben étrendünkön kell változtatni, úgy, hogy több sötétzöld zöldséget/levet fogyasztunk.

Ha összehasonlítjuk a klorofll és a hemoglobin molekula szerkezetét, – amely a szervezetünk huszonhét-trillió sejtjének oxigén szállítója – akkor észrevehető a hasonlóság. A különbség annyi, hogy a klorofll magja magnéziumot, míg a hemoglobiné vasat tartalmaz. A klorofll szén-dioxidot vesz fel és oxigént ad le, miközben ATP-t termel, amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. A hemoglobin oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat és onnan a szén-dioxidot szállítja a tüdőbe. Ha a mindennapi étrendedbe beiktatod a friss zöld leveket, különösen a folyékony klorofnulint, akkor csodálatos előnyöket és élettapasztalatokat szerezhetsz. A klorofll kölcsönzi a növényeknek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. Az élet klorofll nélkül nem létezhet. A klorofnulinban lévő

anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. Sejtjeink a klorofll tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofll segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofllnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, mélyebb az alvás, megnövekszik a sejtek energiája.

 

A levelekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmazza. Fogyasztása a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartásához járul hozzá.

Összetevői segítik a napi szintű lúgosítást.

 

A KLOROFINULIN ÉLETTANI HATÁSAI:

  • Intenzíven segít az immunrendszer megújításában, felépítésében, megerősítésében azzal, hogy összetevői által javítja az anyagcsere folyamatok hatékonyságát.
  • Bél-, emésztési, méregtelenítési problémák esetén segít.
  • Megsemmisíti a káros kórokozó baktériumokat, és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben.
  • Tisztító és harmonizáló hatása következtében sikerülhet a súlyfelesleg folyamatos leadása, a normális széklet.
  • Napi rendszeres fogyasztásával elérhető a jó közérzet, csökken a fáradékonyság, megnő a munkabírás.
  • Megnövekedhet a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk.
  • Erőteljes lúgosító hatású
  • A KlorofInulinban lévő klorofll molekula gátolja a kóros sejtburjánzást, növeli a sejtenergiát.
  • A sejtek oxigénellátásának javításával a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe lehet.

GREEN BALANCE

Bálint Cseppek – Green Balance Csepp 150 ml

A Green Balance egy különlegesen hatékony, természetes összetevőket tartalmazó, a lúgosítást segítő termék. Speciális összetevőinek köszönhetően különlegesen támogatja, segíti a szervezetben zajló természetes lúgosító folyamatokat.

Alkalmazása nélkülözhetetlen minden túlsavasodással küzdő szerv kezelésénél, tervezett méregtelenítésnél. Önállóan és más természetes terápiákkal ötvözve is kiváló a hatékonysága.

 

Olyanok részére jelenthet segítséget, akik idáig sikertelenül próbáltak megszabadulni felesleges túlsúlyuktól. Számottevő eredmény minimum 3 hónap rendszeres alkalmazása esetén várható.

Ellenjavallt:

Áldott állapotban lévő hölgyek és szoptatás ideje alatt, valamint az előírt mennyiségnél több nem szedhető. Éhgyomorra ne vegye be! Sűrűbb széklet és vizeletürítés előfordulhat. A kúra ideje alatt javallott sok szénsavmentes ásványvíz fogyasztása!

A szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya létfontosságú az egészségünk szempontjából. A test sav-bázis

 

háztartásának kiegyenlítése képezi egészségünk alapját. Az anyagcsere folyamatok következtében folyamatosan savak keletkeznek a testben: a húsból húgysav, szénsavval dúsított italokból szénsav, zsírból ecetsav, stb.

Negatív érzések hatására (bosszúság, stressz) a test sósavat termel. A savasodás ez esetben szó szerint értendő: a káros környezeti hatásoknak, a mozgáshiánynak, a hosszan tartó stressznek, az oxigénhiánynak, illetve az egészségtelen, egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően könnyedén felborulhat szervezet sav-bázis egyensúlya, ami elhízáshoz, emésztési problémákhoz, az immunrendszer legyengüléséhez, állandó fáradtságérzethez, rosszabbesetben pedig súlyos elváltozásokhoz, például rákos megbetegedésekhez vezethet.

GREEN CLEANER

Bálint Cseppek – Green Cleaner olaj 150 ml

A természetes összetevőkből álló, különleges harmóniát alkotó termék alkalmazása lehetővé teszi a méregtelenítés, vér, emésztőrend szer, nyirokrendszer együttes tisztítását.

Több szervnél egyszerre végzi el hatékonyan a méregtelenítési funkcióját. Más TERMÉSZETES terápiák eredményességét képes növelni.

A következő folyamatokra hathat:

  • A csalán kiváló vérképző és vértisztító, a tavaszi és más időszakokban tartott méregtelenítő kúrák kihagyhatatlan gyógynövénye.
  • Erősítheti, tisztíthatja az érfalakat.
  • Kiváló vizelethajtó.
  • Csökkentheti a vér húgysav tartalmát, így enyhítheti a köszvényes panaszokat.
  • Magas klorofll tartalma következtében kiváló zsírégető és lúgosító hatású lehet.
  • A dióbél olaja hozzájárulhat a vér megtisztulásához, segítheti az érelmeszesedés megelőzését.
  • A dió olaja segíthet a bélrendszerben előforduló parazitákat eltávolítani.
  • Vérszegénység és sápadtság esetén is jótékony hatású lehet.
  • Gátolhatja a szervezetben a kórokozó gombák fejlődését, hasmenés esetén is javasolható.
  • Az emésztőrendszer méregtelenítésére hatva támogathatja a belső tisztulást.

 

2019-09-17|Címkék: , , , |