Zsázsa (Lepidium sativum)

Főoldal/Gyógynövények/Zsázsa (Lepidium sativum)

Zsázsa (Lepidium sativum)

Európa szerte ismert, termesztett, étkezésre használt növény a zsázsa. Szikleveleit, 5-6 cm-es hajtásait, valamint legelőször megjelenő 2-3 levelét gyűjtjük, ugyanis a teljesen kifejlődött növény levelei már élvezhetetlenek, rágóssá válnak. Népi elnevezései: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű, de vizitormaként is ismeretes. Hasonlóan a tormához jellegzetes íze van, kissé kesernyés, csípős, de azért sokkal enyhébb, kellemesebb.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami jó hatással lehet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, de akár általános immunerősítő, gyulladáscsökkentő, sőt potencianövelő hatását is ismerhetjük. Emellett tartalmaz még A-, C- és E-vitamint, béta-karotint, szelént és klorofillt, ezeknek köszönhető, hogy a zsázsacsíra általános immunerősítő, vértisztító hatású lehet. Hatékony lehet még a légúti panaszok, allergia és asztma ellen, ezért a dohányosoknak még inkább ajánlható. Segíthet az érrendszeri és emésztőszervi betegségek, valamint ízületi gyulladás esetében is, valamint lehet még enyhe vízhajtó, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása.

Zsázsa felhasználása

Sokféleképpen felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, vajas kenyérre, salátákba, szendvicsekbe, de párolt húsok és zöldségek mellé is, főzve készíthető belőle mártás, vagy akár leves is, de teának is el lehet készíteni.

A zsázsa csíra hatásos lehet asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és ízületi gyulladás esetén. Rendszeres fogyasztásának szívinfarktus megelőző hatása lehet. Tartalmaz: C-, E-, A-vitaminokat, ß-karotint, klorofillt, szelént és ásványi anyagokat. Mindemellett 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E-vitamin tartalma miatt értágító, alvadás gátló hatású lehet, a klorofill pedig tisztíthatja, megújíthatja a vért. Lehet még vizelethajtó, ezzel együtt pedig vérnyomáscsökkentő hatása is. Az antioxidánsok, vagyis a benne található A, C, E-vitamin, ß- karotin és a szelén, megakadályozhatják más anyagok oxidációját a szervezetben, ezzel erősíthetik az immunrendszert, és késleltethetik az öregedést. Csökkentheti a gyulladást, valamint segíthet a mellben és a vastagbélben megelőzni a sejtburjánzást, emellett pedig nem utolsósorban afrodiziákum, növelheti a férfierőt.

Forrás:

  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán
2014-03-19|