Zsálya (Salvia officinalis)

Főoldal/Gyógynövények, Tüdő-füves cseppek/Zsálya (Salvia officinalis)

Zsálya (Salvia officinalis)

Az Zsálya ajakos virágúak családjába tartozó növény, Dél-Európából származik és minálunk kertekben termesztik. A védett, napos helyeket kedveli. Gyógyításra a friss vagy szárított leveleket és az ebből előállított készítményeket használják. Világszerte elterjedt fűszernövény, ami azonban valódi gyógynövény, még latin neve, a Salvia is erre utal, amely az jelenti: „gyógyítani”. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találtak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni. Dr. Varro Tyler például ezt írja a zsályáról: „Az ember által ismert valamennyi betegség gyógyítható a zsályával… csak elegendő növénygyógyászt kell megkérdeznünk.”.Bár valójában nem gyógyít ki minden nyavalyából, a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy izzadásgátlóként, tartósítóként, sebek kezelésére és emésztés serkentőként egyaránt hatásos lehet.

Zsálya története

Az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták, de hamarosan a gyógyászatban is igen rangos helyet szerzett. Plinius például egyaránt javasolta kígyóharapás, epilepszia, bélférgek, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére. A görög orvos, Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta. Arab orvosok aX. század körül úgy vélték, segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. A gyógyfűárusok emberemlékezet óta javallották az emésztési problémák, vesebajok, légzőszervi fertőzések és a torokgyulladás ellenszereként. A gyulladások hűtésére, csillapítására, valamint a tályogok és kelések lelohasztására is használták. A női betegségek általános orvosságának tekintették.

A növényi gyógyászatban értékes illóolajat tartalmaz, amely különleges, gyógynövények között is egyedülálló tulajdonsága, hogy csökkentheti az izzadást. Vizsgálatok kimutatták, hogy akár 50%-ban is visszaszoríthatja az izzadékonyságot, és fogyasztás után 2 órával fejti ki legerősebben hatását. Ez magyarázat lehet arra, hogy miért lehetett a növényt az erőteljes izzadással járó láz csökkentésére, illetve az anyatej elapasztására alkalmazni. A zsályatea, ha többször fogyasztjuk, erősítheti az egész testet, megóvhat a szélütéstől, és nagyon kedvezően hathat bénulások esetén. Számos orvos felismert, hogy a zsálya jó tulajdonságait eredményesen használhatják görcsök, gerincvelőbántalmak, mirigy megbetegedések és végtagreszketés esetén. Külsőleg a zsályatea mandulagyulladásra, a torok és a szájüreg gyulladásaira, torokbántalmakra, a fogban lévő gennygócokra különösen javasolható. A zsályafőzet használhat vérző és laza fogak, fogínysorvadás és fekély esetén. Mindemellett csökkentheti a depressziót, helyrehozhatja az idegrendszer egészségét.

Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy hatásos lehet számos fertőzést okozó baktérium ellen, ezzel magyarázatot szolgáltatva a növény évszázados sebgyógyító használatára. A mai orvosok nem javasolják, hogy a sebeket zsályalevelekkel borítsuk, de addig, amíg nem érünk, olyan helyre ahol a sebet kimoshatjuk és bekötözhetjük a leveleket kisebb vágott sebekre morzsolhatjuk.
A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s így a hús megavasodik. A rozmaringhoz erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, amelyek lassítják a hús megromlását. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik. Nyugtató hatást fejthet ki a gyomor sima izmaira, ami miatt görcsoldó hatást is mutathat. Egy német kísérlet szerint, főzete éhgyomorra fogyasztva csökkentheti a cukor szintjét a vérben, azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy a diabétesz súlyos betegség, amely szakszerű orvosi ellátást igényel, ezért aki a gyógy terápiájában a zsályát is használni kívánja, feltétlenül egyeztesse orvosával!

Tannint tartalma összehúzó tulajdonsága miatt megmagyarázza az üszögös fájdalmak, a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt lehetséges kedvező hatásait.
Alátámasztva a növény menstruációt serkentő alkalmazását, különböző tanulmányok szerint a zsályaolaj serkentheti a méhösszehúzódásokat. Emiatt áldott állapotban lévő nők ne használják! Azonban a nem állapotos nők a menstruáció megindítására kipróbálhatják.

Zsálya – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Az orvosi szakirodalom néhány esetben az ajkak és a szájüreg gyulladásairól számol be, amelyek a zsályatea használatával összefüggésben alakultak ki. Viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz toxikus vegyületet, a thujont. Mindazonáltal ez a vegyület a tea főzésekor túlnyomó részben elbomlik, így a gyógynövény ajánlott mennyiségben történő használata mellett a kockázat elhanyagolható. Nem alkalmazható terhesség alatt, szoptatás idején és epilepsziásoknál! Mivel a zsálya csökkenti a tejelválasztást, szoptató anyák a zsályát ne használják nagyobb mennyiségben. A használata közben tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, ráadásul súlyosbítja a másnaposság nyomorúságait.
Figyelmeztetés: A zsályaolaj toxikus tüneteket okozhat, ezért lenyelni nem szabad!

Forrás:

  • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
  • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika