Vizimenta (Mentha aquatica)

Főoldal/Gyógynövények/Vizimenta (Mentha aquatica)

Vizimenta (Mentha aquatica)

A vizimenta erősen aromás, rendkívül szép, illatos gyógynövény, nyirkos réteken, vizek, patakok mentén terem, de hasznos azoknak is, akik rendelkeznek legalább egy kis tavacskával, vagy mocsári körülményeket tudnak teremteni. 5-10 cm-es vízben érzi jól magát, de mélyebben is megél. Felhasznált részei a szárított levelek.

Csak a népi gyógyászat használja gyomor, bél és epepanaszok, illetve menstruációs fájdalom jelentkezésekor. Hatóanyagai serkenthetik az emésztést, jó szélhajtók lehetnek. A leveleiből főzött teát használhatjuk szélhajtó, epe- és gyomorbántalmak enyhítésére, bélféregűzőként, illetve borogató szerként külsőleg reumás bántalmak ellen. A tea készítése: 1 liter vízben főzzünk fel 5-6 csipet száraz vizimentalevelet, majd fogyasszunk belőle egy teásbögrényit naponta 3-4 alkalommal.

Vizimenta hatóanyagai:

illóolaj, 7% cseranyag, szabadlinalool, linalilacetát, carvon, szeszkvirterpén.

A legújabb kutatási eredmények szerint belsőleg alkalmazva hasznos és aktív gyógynövénynek lehet a hajhagymák és a hajszálak megerősítésére. Hatékonyan javíthatja a hajhagymák anyagcsere folyamatait, több friss vérrel láthatja el azokat, ezáltal megerősödhetnek a hajhagymák és nem engedik elhullani a hajszálakat.
Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!
Tartózkodjanak a növény alkalmazásától a mentafélékre érzékenyek, valamint az epilepsziások. Homeopátiás szert szedők konzultáljanak homeopátiás orvosukkal, mert a mentafélék bizonyos homeopátiás szerek hatását csökkentik, illetve kikapcsolják.

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-19|Címkék: |