Virágpor – a méhek nekünk gyűjtik!

Főoldal/Egyéb, Érdekességek/Virágpor – a méhek nekünk gyűjtik!

Virágpor – a méhek nekünk gyűjtik!

A méhek napja Magyarországon!

1994 óta hazánkban ezen a napon tartják a Méhek Napját. Ezen a napon a méhészeti termékek népszerűsítése a cél, illetve az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a néha bosszantó kis lények, mennyire nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkhöz.

Az élelmiszereknek, melyeket fogyasztunk 1/3-a nem is lenne, ha nem lennének ezek a kis szorgos állatkák. Gondoljunk csak bele,  a méhek beporozzák a növényeket, miközben dolgunkat végzik és gyűjtik a virágport. Ha nem lennének méhek amik elvégzik ezt a kis “segédmunkát” a természetnek, akkor néhány éven belül az elfogyasztható élelmiszermennyiség egyharmada eltűnne.

A méhészeti termékek közül a legnépszerűbb a méz, a sorban pedig a propolisz követi. De nézzük csak, hogy a virágpor fogyasztás miért lehet előnyös egészségünk szempontjából?

1. Bőrünk egészsége és szépsége: A virágpor gyulladásgátló hatása miatt gyakran használja a kozmetikai ipar bőrirritáció és ekcémás bőrproblémák esetén.

2. Emésztést segítő tulajdonság: A virágporban található vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, és különböző emésztési problémák megelőzéséhez.

3. Immunrendszer erősítő: Antibiotikus tulajdonságának köszönhetően a virágpor kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére, így könnyebben felvehetjük a harcot a vírusokkal és baktériumokkal.

4. Szívünk egészségéért: A virágpor kiváló forrása a rutinnak, mely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához. Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

5. Asztmatikus panaszok: A szervezet hisztaminszintjének csökkentésében is segítséget nyújthat a virágpor fogyasztása, így a panaszok teljes megszűnéséhez is hozzájárulhat.

6. Meddőségi problémák: A virágpor fogyasztása segít helyreállítani a petefészek működését, így a családtervezés időszakában is kiváló kiegészítője lehet étrendünknek.