Varjútövis (Rhamnus catharticus L.)

Főoldal/Gyógynövények/Varjútövis (Rhamnus catharticus L.)

Varjútövis (Rhamnus catharticus L.)

A varjútövis Európában a XIII. században lett népszerű, erős hashajtóként széles körben használták, ugyanis az akkor élt emberek úgy hitték a betegségek gyógyításának a kulcsa a test „káros testnedvektől” való megszabadulásában rejlik, valamint akkoriban kevés hatásos gyógyszer volt. Kedvelték, mert gyors, megbízható és „drámai” eredményeket produkált, de természetesen semmilyen betegséget nem kúrált ki, csak annyi történt, hogy használóinak a kinti kis házikóba kellett rohanniuk, ahol aztán bélgörcseikkel magukra maradtak.

Varjútövis hatása

A varjútövis egy nagyon erős hashajtó növény, amit általában nagy hatása miatt, csak végső megoldásként szoktak ajánlani, amikor az enyhébb szerek már nem használnak. A herbalisták évszázadok óta ajánlják sárgaság, aranyér, köszvény és ízületi gyulladás gyógyítására, valamint a menstruáció megindítására. A daganatos betegségek kezelésében is hosszú története van, Amerikában az eléggé ellentmondásos Hoxsey-féle rák elleni keveréknek is az egyik összetevője. Harry Hoxsey valószínűleg jó úton járt, kutatási eredmények igazolták a varjútövis daganat elleni hatását, de még további kísérletekre van szükség, mielőtt ezt a növényt rák gyógyítására lehetne használni.

Nagyon erős hashajtó hatása miatt inkább béltisztítónak tekinthető, mint hashajtónak. Nem gyógyítja a sárgaságot vagy az ízületi gyulladást, és sokkal valószínűbb, hogy súlyosbítja az aranyeret, minthogy gyógyítja. Antrakinon vegyületeket tartalmaz, amelyeknek a legtöbb ember számára túl drámai purgatív hatásuk van. Mindenképpen először próbáljunk meg rostokban gazdag ételeket fogyasztani, mozogni, sokat inni, ha ez sem segít, próbálkozzunk közismert enyhe hashajtóval, ha ekkor sem javul az állapot, próbálkozzunk a gyengébb hatású szent bengével, majd ha ez sem segít az orvossal konzultálva, végső megoldásként próbálkozzunk a varjútövissel.

Varjútövis – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

NEM SZABAD HASZNÁLNIUK a krónikus gyomor- és bélbetegségen – fekélyekben, vastagbélgyulladásban vagy aranyérben – szenvedőknek, erős hashajtó hatása miatt! ÁLLAPOTOS NŐK SEM FOGYASZTHATJÁK!

A varjútövis túl hosszú idejű alkalmazása bélrenyheséget idézhet elő, amikor is hashajtó nélkül már nem megy a székelés, ezért két hétnél hosszabb ideig ne használjunk! Amennyiben a székrekedés állandósul, forduljunk orvoshoz!

Az ajánlott mennyiségben, körültekintő használat mellett, rövid időn át, egészséges felnőttek, nem terhes és nem szoptató nők számára, akiknek nincs krónikus gyomor- vagy bélbetegségük, nem szednek más hashajtót alkalmazható.

Forrás:

  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán
2014-03-19|