Vadcseresznye (Prunus avium)

Főoldal/Gyógynövények, vadcseresznye csemege/Vadcseresznye (Prunus avium)

Vadcseresznye (Prunus avium)

A vadcseresznye kérgét 1820 óta az Egyesült Államokban köptetőként és enyhe nyugtatóként tartják számon. Az sem véletlen, hogy a köhögés elleni gyermekorvosságok gyakran cseresznye ízűek. Azonban a növény kérge nem veszélytelen, olyan a cianidhoz hasonló vegyületet tartalmaz, amely nagy mennyiségben halálos lehet. Korai telepesek megfigyelései szerint számos indián törzs fogyasztotta a gyökeréből készült teát nyugtatóként. Mindemellett használták még megfázások, hasmenés, köhögés, szülési fájdalmak és egyéb betegségek esetén is. Ezután a telepesek átvették a növény használatát, és kezeltek még vele hörghurutot, tüdőgyulladást és szamárköhögést is.

Kérge a XIX. században Amerika legnépszerűbb gyógynövényei közé tartozott önmagában, és szabadalmaztatott gyógyszerkészítmények alkotóelemeként is. Olyan gyógyszernek tartották, ami kiváló nyugtató és hatásos lehet megfázás és influenza esetén fellépő száraz köhögés ellen. Ajánlották még hosszú betegségekből történő lábadozáskor erősítő italként.

Vadcseresznye hatóanyaga

Hatóanyaga a ciánsav, ami nagy mennyiségben mérgező hatású, de ajánlott mennyiségben enyhe nyugtatónak és idegcsillapítónak tűnik.
Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Az általában ajánlott mennyiség, nem terhes és nem szoptató nők kivételével minden egészséges ember számára biztonságosnak tekinthető. Az orvosi szakirodalomban nem esik említés olyan esetekről, amikor a vadcseresznye az ajánlott mennyiségben bármilyen problémát okozott volna.

Forrás:

  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán