Útifüvek

Fajtái:

  • Lándzsás vagy keskenylevelű útifű (Plantago lanceolata L.,)
  • Nagy vagy széles levelű útifű (Plantago major L.,)
  • Magas útifű (Plantago altissima L.,)

Megtalálhatóak réteken, legelőkön, utak mentén, parlagokon, árkokban és gyakorlatilag az egész világon. A legtöbb talajon megteremnek, nem igényesek, hazánkban igen gyakorta előforduló gyógynövények. Jól ismert és gyakorta alkalmazott gyógynövény a népi gyógyászatban. Közülük a legértékesebb a Lándzsás útifű, mert ennek van a legtöbb hatóanyag tartalma, de a többi felsorolt fajta is gyógyító hatású. Gyógyításra a virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított föld fölötti részeket használják.

Útifű hatóanyagai

A svájci Künzle tisztelendő így ír róla: „Az útifű mindegyik fajtájából az egész növényt felhasználhatjuk, gyökerét, szárát, virágját és termését. Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek, soványak, mint az agár, még akkor is, ha mindennel ellátják őket, mi szem-szájnak ingere. Segít lábra állni a gyengécske kisgyerekeknek, akik a jó táplálkozás ellenére is visszamaradnak a fejlődésben.”

Az iridoidok csoportjába tartozik a fő hatóanyaga, ami az aukubin nevű glikozid, emellett hatóanyagai még a fenolkarbonsavak és származékaik, vagyis a polifenolok. Továbbá tartalmaz még nyálkaanyagot, C-vitamint, 4 % cserzőanyagot, citromsavat, invertáz és emulsin enzimeket.

A népi gyógyászatban a friss, összemorzsolt útifűleveleket sebek és sérülések elsősegélyszerű ellátására használják a szabadban, ha fertőtlenítő eszköz, tapasz, kötszer vagy sebvatta nincs kéznél. „Paraszti körökben jól ismert, hogy az útifű nagyon régóta kedvelt seborvosság.” Levelének présnedve vagy hideg vízzel készült kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolhatja. Antibiotikus hatású lehet, és csökkentheti a gyulladást. Tudományos kutatások szerint sebgyógyító, és vérzéscsillapító hatása lehet, ami már a népgyógyászati tapasztalatokból is ismert. Bevált szer lehet a felső légutak gyulladásos folyamatainak gyógyításában, bronchitis, hurutoldás, makacs köhögés esetén, lehetséges nyákoldó hatása miatt. Segíthet a gyomor-, valamint a bélrendszerben előforduló nyálkahártya-gyulladásoknál, javíthatja az étvágytalanságot. Támogathatja a szervezet regenerációs folyamatait, ezáltal erősítheti az immunrendszert. Használata segítségünkre lehet belső vérzések esetén is. Gyermekeknél enyhe, hatásos hashajtó lehet, a magjából készült főzet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva hasznos lehet zúzódások, felületi horzsolások, véraláfutások, rándulások, ficamok, sportsérülések kezelésére. A friss lándzsás útifűlevelekből készített szirup vértisztító lehet. Belsőlegesen a lándzsás útifüvet légúti betegségek, hólyaggyulladás, ágybavizelés, májpanaszok, gyomorgörcsök, hasmenés esetén és vízhajtóként használhatják. Külsőleg sebgyógyításra, furunkulusok kezelésére, kötőszöveti gyulladásra és vérzéscsillapításra használhatják. Gyermekek számára az útifűszirup közkedvelt.

Útifű használata

Borogatásként használják a nyers, letisztított levet (annak nedvét) vagy kivonatait krémekbe keverve. Segíthet még nehezen gyógyuló sebek esetén is, hatásosan megszüntetheti a gyulladást, és egyben fertőtleníthet is. A belőle készült tea és szirup nyugtató hatású lehet szájüregi fertőzés, gyulladás, rekedtség esetén, valamint csökkenthetik a fájdalmat.

Erős főzetét felhasználhatjuk ülőfürdőként, aranyeres panaszok esetén, amikor is csökkentheti a fájdalmat, a gyulladást, és megállíthatja az esetleges vérzést. Hatóanyagai miatt aranyér elleni kúpok nélkülözhetetlen alapanyaga.

Az útifű alkoholos kivonatát eredményesen használhatjuk szúnyogcsípés ellen, valamint a csípés felületét bedörzsölve csillapítóként. Készítenek belőle gyógy cukorkát, ami ismert és világszerte keresett cikk köhögés ellen!

Forrás:

  • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
  • Maria Treben új receptjei és élete
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája