Torma (Armoracia lapathifolia)

Főoldal/Gyógynövények, Torma csepp/Torma (Armoracia lapathifolia)

Torma (Armoracia lapathifolia)

A torma évelő, erős és csupasz, gyökere vastag, fás, amely a termesztett fajtáknál húsos, világos sárgásfehér színű. Termesztett, gyakran elvadul és meghonosodik. A tormát általában mindenki fűszernövényként ismeri, kevesen tudják azonban, hogy kifejezetten gyógyító hatással is rendelkezik. Zsenge leveleit salátákhoz adják. Frissen reszelt gyökeréből ételízesítő és mártás készül. Csípős gyökere a házi patika felbecsülhetetlen segítője lehet, ősszel és télen érdemes tartani egy gyökeret a hűtőben vagy a pincében, mert rendszeres fogyasztásával segíthet elbánni a náthabacilusokkal, valamint enyhülést hozhat fertőző betegségekkel és fájdalmakkal szemben is. A friss és a szárított gyökeret hasznosítják. Jellegzetes alkotórészei a mustárolajok. A friss gyökérben a mustárolaj előanyaga a szinigrin is megtalálható.

Torma hatásai

A torma vizelethajtó, emésztésserkentő és helyi vérkeringés javító hatása mellett bizonyos antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezhet. Erősítheti az immunrendszert, segítség lehet megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, melléküreg gyulladás, asztma és mandulagyulladás esetén, valamint fertőtlenítő hatása is lehet. Enyhítheti a hólyag és vesegyulladást, csillapíthatja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású lehet, valamint jó hatása lehet még húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Segítségünkre lehet menstruáció idején, megszüntetheti a fejfájást, és használhat rovarcsípések és fogfájás esetén. Sok hasznos anyagok tartalmaz, mint pl.: C-vitamint, egyéb vitaminokat, illóolajokat, mustárolajat, ásványi anyagokat, flavont. Influenzaszerű fertőzések, fejfájás, légúti betegségek, vese és hólyagpanaszok esetén, emésztés elősegítésére, valamint köszvény, reumás panaszok, máj és epebetegségek esetén alkalmazható. A herbalisták a mézzel kevert tormát köhögés és asztma ellen ajánlják. Jótékonyan hathat a belobbant fogakra, húgyúti és légúti fertőzésekre.

A legjobb felhasználási módja a friss állapotú felhasználás. Ekkor mossuk és hámozzuk meg a gyökérnek azt a részét, amire szükségünk van, reszeljük le és azonnal, negyed órán belül használjuk fel, mert az illóolajai ennyi idő alatt elpárolognak. A tormagyökér reszelését ajánlott búvárszemüvegben végezni, mindazoknak, akik nem akarják érezni az illóolajok hatását, ugyanis ez a tevékenység egyfajta terápia az orrmelléküregek számára, mivel az erősen fellépő illóolajok könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek. A kapott reszeléket használhatjuk ételek ízesítésére, de fogyaszthatjuk közvetlenül is. Fogfájás esetén a fájós részre téve és rajtahagyva segíthet, rovarcsípés esetén pedig bekenhetjük vele az érintett területet. Külsőleg a reumás fájdalmak és az ízületi merevségek enyhítésére használható.

Készíthetünk belőle pakolást, ami segíthet a fejfájás, idegi fájdalmak (derékzsába, isiász) és makacs köhögés esetén. Használata: Köhögés esetén, mellkason, fejfájás esetén, a tarkón alkalmazzuk. Az érintett területet olajjal, fejőzsírral, zsíros kenőccsel vagy vazelinnel kenjük be, majd a frissen reszelt tormát tegyük egy pamutkendőre, ezt pedig helyezzük a beteg bőrére. Hagyjuk hatni, amíg nem éget, ezután vegyük le a kendőt, mossuk le a felületet és kenjük be ismét tápláló olajjal.

Torma – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A torma nyálkahártya-izgató hatása miatt gyomor vagy bélfekély esetén, valamint vesebetegség esetén ne fogyasszuk. Gyermekek, terhesek és szoptató anyák kezelésére nem alkalmazható. Bőrbetegségek esetén a kezelést megelőzően kérjük ki az orvos tanácsát. Ne fogyasszon egyszerre nagy mennyiséget, mert hasmenést és erős izzadást válthat ki.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
  • Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
2014-03-19|Címkék: |