Tea (Camellia sinensis)

Főoldal/Gyógynövények, Ziliz csepp/Tea (Camellia sinensis)

Tea (Camellia sinensis)

A teacserje elágazó örökzöld növény. A legnépszerűbb gyógynövény és a világ második legtöbbet fogyasztott itala, a víz után. Teáját a hagyományos kínai gyógyászat legalább 3 évezred óta használja a fejfájás, a hasmenés, a vérhas, a meghűlések, a köhögések, az asztma és a légző rendszer megbetegedései ellen. Később, a VIII. századra népszerű lett Indiában és Indonéziában is. A kínai tea élénkítő hatású koffeinben, az indiai pedig összehúzó, csersavakban gazdagabb. Európában és Észak-Amerikában a legtöbben enyhe serkentőnek isszák, de forrázata hatásos lehet a hasmenés kezelésében, a fogszuvasodás megelőzésében és bronchitikus köpetlazítóként. A népi gyógyászok ma is javasolják fejfájás, hasmenés, meghűlés, köhögés és légúti panaszok lehetséges segítőjeként.

Tea részei

Hasznosítható növényi részei a fermentált (fekete tea) vagy nem fermentált (zöld tea) és a szárított levelek. Frissítő italként és hasmenés ellen használják.
Koffeint, treobromint és teofillint tartalmaz, amelyek stimuláns vegyi anyagok. Kitágíthatja a bronchikus hörgőket, ezáltal serkentheti a légzést és ez teszi lehetővé hagyományos alkalmazását a légúti panaszok esetleges enyhítésére. Az asztma kezelésére nem ritka, hogy az orvosok gyógyszerészeti Teofilin készítményeket írnak fel. A növénynek hasmenést megfogó hatása is lehet, ugyanis tanninokat tartalmaz, amelyek összehúzó hatásúak. Mind a zöld, mind pedig a fekete tea nagyobb mennyiségű fluoridot tartalmaz, mint a fluorozott víz, ezért fluorid forrásként sem utolsó, a fluorid pedig köztudottan erősíti a fogat a szuvasodás ellen. Ebben a hatásában erősíti a tannintartalma is, mivel hatékony a szuvasodást előidéző baktériumok ellen. A tanninok egy része hasznosak lehetnek a sugárzások okozta szövetroncsolások megelőzésében, egy tanulmány szerint megakadályozza a radioaktív stroncium izotóp beépülését a csontvelőbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy előnyös lehet radioaktív szennyezésektől besugárzást szenvedett személyek esetében a rákbetegség megelőzésében. Hidegen hűsítheti a napégette bőrt. A fekete tea méregtelenítő hatású lehet, egyik fajtája csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A zöld tea erősítheti az immunrendszert.

Tea – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Terhesek és szoptató anyák a koffeintartalom miatt lehetőleg kevés teát fogyasszanak. A tea mértéktelen fogyasztása káros szenvedéllyé válhat.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-18|Címkék: |