Tárkony (Artemisia dracunculus)

Főoldal/Gyógynövények/Tárkony (Artemisia dracunculus)

Tárkony (Artemisia dracunculus)

A tárkony csupasz, aromás évelő, osztatlan szálas lándzsás, hegyes levéllel. Keskeny levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. Termesztett alfaja, az aromás francia tárkony csak ritkán virágzik. Bár világszerte francia fűszernek tartják, valójában Ázsiában, a Távol Keleten honos évelő, fűszeres illatú, kesernyésen csípős ízű konyhanövény. Arab közvetítéssel jutott el az ókori görögökhöz, de az egyiptomiak, és a rómaiak is termesztették. Hazánkban és Európában a XVI. században terjedt el, a kolostorkertek nagyra becsült növénye. Az erdélyi konyha legfontosabb és legsokoldalúbb ízesítője. Hozzáértők szerint ebből készül az „ecetek királya”, a legfinomabb növényi ecet a tárkonyecet, de frissen és megszárítva is használható. Gyógyításra felhasznált részei a levelek és a csúcshajtások.

Tárkony fajtái

A tárkony két változatát, a francia és az orosz tárkonyt termesztik. Sokféle gyógyhatást tulajdonítottak neki, még kígyómarás ellen is hatékonynak tartották, de étvágyfokozó, emésztést könnyítő hatása is lehet. Felhasználják gyógyteaként is, mert stimulálhatja a hasnyálmirigy működését, ezzel együtt az inzulint termelő béta-sejteket, ezáltal csökkenthető a vér cukorszintje.

Tárkony hatóanyagai

A tárkony ásványi sókban, köztük jódban, A- és C-vitaminban gazdag. Jótékony hatásai lehetnek, mint pl. a népi gyógyászatban használták emésztést serkentőként, keserűanyag tartalma miatt görcsoldó lehet és megnyugtathatja a gyomor nyálkahártyáját. Emellett hatékony lehet vesetisztítóként, vizelethajtóként, epehajtóként és étvágygerjesztőként. Segítségünkre lehet magas vérnyomás ellenszereként, és hurutos megbetegedéseknél. Parfümök és likőrök összetevőjeként is megtalálható. A-vitamint, kalciumot, vasat és niacint tartalmaz, lehetséges gyógyhatásait pedig teájában is megőrzi. Csökkentheti a vércukorszintet és jó hatású lehet vizelethajtóként vagy féregűzőként.A levelek rágása keserű gyógyszerek bevétele előtt érzéketlenné teszi a nyelv ízlelő bimbóit. A gyökér enyhítheti a fogfájást. A tárkonyt a diétások is kedvelik, de nagyon óvatosan kell adagolni, mert ellenkező esetben erős aromája elveszi az étel igazi ízét. Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású lehet.

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
2014-03-18|Címkék: |