Szemvidítófű (Euphrasia officinalis)

Főoldal/Gyógynövények/Szemvidítófű (Euphrasia officinalis)

Szemvidítófű (Euphrasia officinalis)

A szemvidítófű népies nevei: vigasztalófű, szemfű, szépasszony virága, szénatolvaj, szálkacsék, szemüdv. Sovány talajú réteken él, a fűfélék gyökerein fejlődik, félélősködőként képes elnyomni a környezetében lévő réti füveket.10-30 cm magas, levelei egyenetlen szélűek, virágai fehér, sárga és liláskék rajzolatúak. Gyógyításban minden föld feletti részét alkalmazzák. Virágzáskor gyűjtik. Kissé kesernyés ízű leveleit salátákba keverik. A teljes növény főzetét vagy a szár kipréselt nedvét fáradt, gyulladt szem borogatására, a tekintet csillogóvá tételére ajánlják.

Európában a XIV. században Angliában vált különösen kedvelté teakánt és kesernyés sörként. Ezt követően a nagy füveskönyvek szerint: „bíborszínű és sárga foltok és csíkok, amelyek a szemvidító virágján láthatók, nagyon hasonlítanak a szem különböző elváltozásaihoz (pl. szemvérzéshez), amelyek gyógyítására a növény jól használható”.

Szemvidítófű hatóanyagai

A szemvidítófű hatóanyagai közé tartoznak a lignánok, iridoid glikozidok, flavonoidok, fenilprofán glikozidok, aucubin glikozidok, valamint a cserzőanyagok, az éterikus olaj és aromás, gyantaszerű szubsztancia is. Különösen gazdag a szemnek szükséges A- és C-vitaminban, de kis mennyiségben található benne B-komplex, D-vitamin, némi E-vitamin, valamint vas-, szilícium-, jód-, réz- és cink. Főbb hatásai: összehúzó és fertőtlenítő.

Belsőleg alkalmazva, megőrizhetjük a szem egészségét és éles látást biztosíthatunk vele. Külsőleg alkalmazva, szemöblítő és szemfertőtlenítőszerként alkalmazható. Képes lehet segíteni a fényérzékeny szemen, valamint megelőzheti a beteg szem állandó és kellemetlen nedvedzését. Gyorsan gyógyíthatjaa problémákat, amelyek a szem megerőltetéséből, gyulladásából,árpájából, kötőhártya-gyulladásból, szemhéjgyulladásból vagy apróbb irritációiból adódnak. Külsőleg köhögés, nátha és bőrbetegségek esetén is alkalmazzák, belsőleg pedig gyomorpanaszokra lehet hatékony. A szénanáthában szenvedők ezt a gyógynövényt használhatják az allergiás szem kezelésére.

A szemre gyakorolt hatásai mellett csökkentheti a gyomor hurutjait, savtermelését, savtúltengését, ezért gyógynövény keverékek egyik összetevője lehet, gyomorfekély és nyombélfekély esetén, valamint gyomorrontás és gyomorhurut esetén is alkalmas lehet. Segítségünkre lehet még a puffadás kezelésében, azáltal, hogy megszüntetheti a belekben kialakuló pangást. Alkalmazhatjuk főzetét, illetve borba áztatott készítményét, amelyek kúraszerű, rendszeres fogyasztása segíthet a belek gombásodása esetén. Fokozhatja a béltartalom emésztettségét, csökkentheti a koleszterinszintet és a zsírokat, mindezt pedig az epével hasonló hatásának köszönheti. Belső fogyasztása nem javasolt visszértágulatban szenvedőknek, mert ellazíthatja és tágíthatja az érfalakat, valamint gyenge élénkítőként, enyhén emelheti az alacsony és csökkentheti a magas vérnyomást.Csökkentheti a légző rendszer hurutjait, ezért belsőleges használata javasolt főleg a hőemelkedéssel járó meghűlések, felső légúti hurutosodás, köhögés, hörgőgyulladás, arcüreg, illetve homloküreg gyulladás, vagy telítődés esetén, valamint toroköblítőként és gargalizálóként lehet segítségünkre torokgyulladás alkalmával. Rendszeresen fogyasztva boros készítményei segíthetnek a nedves asztma kezelésében, ugyanis oldhatja tüdőhólyagok görcsét, és felszáríthatja a nyálkájukat. Egyik lehetséges gyógyszere lehet a lép méregtelenítésének, illetve a lép megnagyobbodásának. Ha a növény porát orrba szippantjuk, csökkentheti a feledékenységet, azáltal, hogy az idegrendszerre erősítő és nyugtató hatása lehet, hatékonyan fokozhatja a rövid és a hosszú távú memóriát. Tinktúrájával mindezek felet megpróbálhatunk fertőtleníteni felületi sebeket, és a zsíros, korpás fejbőrt.

Szemvidítófű hagyományos használata:

Belsőleg teaként: 2 dl vízzel leforrázunk 1 evőkanál gyógynövényt, majd szűrés előtt 15 percig állni hagyjuk, és naponta háromszor fogyasszuk.

Külsőleg szemlemosóként: 1 csésze vízbe 1 teáskanál gyógynövényt szórunk, a szemnedvekhez való jobb idomulás végett minimális csipet sót is tegyünk bele. Mindezt forraljuk 2 percig, majd hűtsük testhőmérsékletűre. Dunsztkötése jó hatással lehet a fáradt, kivörösödött szemre.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A szem kezelésére használatos készítmények előállításánál maximális higiéniai követelményeknek kell megfelelni, azaz a szemvidítófű teát minden egyes alkalmazáskor frissen kell készíteni.

Forrás:

  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket
2014-03-18|