Sárgabarack (Prunus armenica)

Főoldal/Gyógynövények/Sárgabarack (Prunus armenica)

Sárgabarack (Prunus armenica)

A sárgabarack népies nevei: tengeribarack, majombarack, kajszi, kajszibarack, kapszin. 4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették a gyümölcsöt, valahol a mai orosz határon, a későbbi Nagyfal közelében a hegyek között. Valószínűleg a kínaiak úgy gondolták, hogy fogyasztása biztosítja a termékenységet az asszonyok számára. A perzsákon és az örményeken keresztül jutott el a Római Birodalomig. Hozzánk a görögök, később pedig a rómaiak hozták be, több fajtája ismert, de tápértékük nem tér el egymástól. A rózsafélék családjába tartozik, érett gyümölcsének héja narancssárga, a nap érte fele lilás piros, olykor pöttyökkel tarkított. Héja az őszibarack szőrénél finomabb selymes pelyhektől bársonyos tapintású. Illata jellegzetes, finom aromájú.

Gyógyászati célra felhasznált részei: termés, mag, a mag hidegen sajtolt olaja.

Sárgabarack felhasználása

Termés: Egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, Dr. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7.-i számában: „a hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarackligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják. A hunzánoknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.”

Sárgabarackmag: Szervezetünk számára az egészség megőrzéséhez napi néhány szem édes barackmag elfogyasztása javasolható.

Sárgabarackmag hidegen sajtolt olaja: A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre. A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, 15-20 évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidékeken élő asszonyok. Belsőleg naponta 2ml (1 mokkáskanálnyi) mennyiség az ajánlott.

Hatóanyagai (100 mg-ban): A- és C-vitamin (10mg), B-17 vitamin (6-10mg), niacin (0,6 mg), béta-karotin (1,8mg), kalcium (13,8 mg), foszfor (20 mg), élelmi rost (3,6 mg), fehérje (0,9 mg), likopin (0,5 mg), flavonoid (11,5 mg), oxálsav (14 mg), B1-vitamin (20 µg), B2-vitamin (30 µg), biotin (1,7 µg), folsav (3 µg).

Igen magas a kálium, kalcium, foszfor, C-vitamin, A-vitamin, béta-karotin és kéntartalma, ami utóbbinak köszönheti édeskésen savanyú ízét. Régóta orvosolják vele, az idős korral járó látáscsökkenést, nagyanyáink régi jó recept alapján főzött sárgabarack lekvárja egész télen biztosította az értékes hatóanyagok folyamatos utánpótlását.

De nem csak a gyümölcs húsának vannak jó tulajdonságai, kutatási eredmények szerint, magjának hatóanyagi a jövő egyik ígéretes gyógyírévé válhatnak. Biztosan sokan emlékeznek még rá, ahogy gyermekkorukba próbálták feltörni a sárgabarack kemény magját, hogy kinyerjék a csemegének számító belét. Napjainkban azonban már bármikor hozzájuthatunk a magjából hideg sajtolással kinyert magolajhoz, amely minden értékes hatóanyagát megőrizte.

Magja nagy mennyiségben tartalmaz B-17 vitamint, vagyis nitrilozidot, ami a természetben a zöldfűfélékben található meg legmagasabb koncentrációban, de más növényekben is jelen van, mint pl.: a köles, lucerna, vízi zsázsa, keserűmandula, vagy az alma, cseresznye, körte, szilva és sárgabarack magjai. Ez a vízoldékony vitamin az elmúlt években felkeltette a rákkutatók érdeklődését, ezért számos kutatás és klinikai vizsgálat irányult a daganatokra, ráksejtekre gyakorolt hatásának bizonyítására. Van egy enzim, a béta-glukozidáz, amely a B-17 vitaminból ciánhidrogént képes előállítani. Ez az enzim azonban az emberi szervezetben csakis a ráksejtekben van jelent, ebből, kifolyólag ha a szervezetben nincsenek ráksejtek, akkor nincsen béta-glukozidáz sem, tehát nem tud ciánhidrogén keletkezni, ami kizárja a szervezet cianid mérgezésének lehetőségét is. A vitamin napi szükséges beviteli mennyiségéről megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy az egyik leggazdagabb forrásnak a sárgabarack magja bizonyul. Mindemellett érdemes akár a magját, akár a magolajat fogyasztjuk egyidejűleg mellette ananászt, illetve elegendő A- és E-vitamint fogyasztani.

Vérnyomáscsökkentő hatású lehet, serkentheti az agyműködést és a szív munkáját. Javíthatja a vérkeringést, szabályozhatja a koleszterinszintet. Vérszegénység esetén kúraszerű alkalmazása lehet javasolt. Tisztíthatja az érfalakat, így a visszeres panaszok könnyítője lehet. Magas polifenol tartalma megvédheti a vérereket, megelőzheti az érelmeszesedést. Idegrendszere gyakorolt hatása is kedvező lehet, igen gyors idegnyugtató lehet, lefekvés előtt altatóként is használható. Állandó idegfeszültségben élőket kiegyensúlyozhatja.

Szabályozhatja a pajzsmirigy alul és túlműködését. Kifejezetten tápláló magas cukortartalma miatt, betegek, lábadozók bátran fogyaszthatják. Vízhajtó és anyagcsere élénkítő hatása lehet. Csont és sejterősítő tulajdonsága is lehet, védelmet nyújthat a szervezetet károsító szabad gyökökkel szemben. Serkentheti a székletürítést, valamint lehet még látásjavító, haj és körömerősítő hatása is. Védheti a bőrt a káros oxidációs folyamatoktól, gátolhatja a felső hámréteg zsíroxidációját, az öregedéssel együtt járó májfoltok kialakulását. Növelheti a sejtek energiáit, életképességét, élettartamát, fokozhatja azok tevékenységét. Magas A-vitamin tartalmánál fogva jó lehet a vízhiányos, kényes, öregedő bőrre, megnyugtathatja a gyulladásos bőrt. Kiváló lehet arc és testmasszázshoz. Terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére is kiválóan alkalmas lehet.

Az olaj íze a mandulára emlékeztet, sokféle tünet kezelésére lehet használható pl. a haj, bőr, köröm erősítésére, a gyengülő látásra, sőt Nyugat-Európában hiperaktív gyermekek kiegészítő terápiájában is alkalmazzák.

Sárgabarack más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Kismamamáknak és szoptatás alatt a sárgabarack magból készült olaj használata ellenjavallt. Túladagolás esetén hasmenést okoz!Alkalmazása előtt kérdezze gyógyszerészét, vagy orvosát.

Forrás:

  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán