Ricinus (Ricinus communis)

Főoldal/Gyógynövények/Ricinus (Ricinus communis)

Ricinus (Ricinus communis)

A ricinus gyors növekedésű, fa méretet is elérő lágyszárú növény. Nálunk egyévesként termesztett növény trópusokon élő változatai 8-13 méter magas fává nőnek. Termése egy háromüregű tok, melynek minden részében található 1-1 fényes, márványozott, babszem nagyságú, erősen mérgező mag. Kelet-Indiában és Afrikában őshonos, erősen elágazó gyökérrendszere van. Gyógyításra felhasznált részei a magok első sajtolásból nyert olaja valamint az érett magvak.

Magvaiból hideg préseléssel nyerik ki az ún. szűz-, a finomított- és a hidrogénezett zsíros olajakat (Ricini oleum virginale, Ricini oleum raffinatum, Ricini oleum hydrogenatum). Zsíros olajában ricinolsav, olajsav, linolsav és sztearinsav észterek vannak, a magban ezen felül találhatóak ricinin és ricin (cianogén vegyület) amelyek hidegen préseléskor nem kerülnek át az olajba.

Ricinus használata

A ricinus növényt Magyarországon leginkább csak has hajtására használják, Nyugat-Európában azonban alkalmazzák gyulladások csökkentésére, mint pl. vakbélgyulladás, vénagyulladás, ízületi gyulladás, stb. kezelésére. Nepálban a levéllel elfertőződött sebet, lázat, a növény nedvével hasmenést, a gyökér főzetével bőrbajokat kezelnek. Ghánában a levélből rovarirtó készül, a hajtást asztma ellen adják. Kínában az összetört magvakkal arcbénulást kezelnek. A ricinusolaj hashajtó hatását leginkább a bélben felszabaduló ricinolsav okozza, melynek nátriumsója a vékonybél perisztaltikáját segíti. Erős hashajtó, epehajtó, bőrtápláló és bőrápoló hatásai lehetnek. Bőrpuhító, nyugtató hatású lehet, ezért szemvizekben, borogató szerekben használják. Bizonyos esetekben megszüntetheti, vagy csökkentheti a gyulladásokat. Crohn betegségnél már 1 hét után enyhülést hozhat, amennyiben külsőleg a felmelegített ricinusmag-olajat a fájdalmas, gyulladt bélszakaszra felkenjük. Általában a gyógyszertárakban beszerezhető ricinusolajat csak felmelegítve érdemes az adott testrészre kenni. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a ricinus molekulái a bőrön keresztül felszívódva két óra hossza múlva már 2 cm mélyen behatolnak és kifejtik hatásukat. Műtétek és gyomor-bélrendszeri vizsgálatok előkészítéséhez, fertőzött és mérgezett béltartalom gyors eltávolítására, valamint alkalmi has hajtásra belsőleg alkalmazható.

Külsőleg kozmetikai készítmények, mint pl. rúzsok, átlátszó szappanok, hajzsírosítók alkotórészeként alkalmazzák. Homeopátiás készítményeit epekő és hasmenés esetén alkalmazzák.

Ricinus – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A ricinus magvai mérgezők, az olaj étvágytalanságot és székrekedést okozhat, ezért belsőleg huzamosabb időn át nem alkalmazható. Has hajtásra mérgezések esetén nem alkalmazható! Epe utak elzáródása esetén alkalmazása ellenjavallt, valamint várandósoknál és kisgyerekeknél nem, vagy csak kellő óvatossággal alkalmazható!

Forrás:

  • Ingris és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-18|