Népies nevei: petruska, petrezselem, petrezsirom. Őshazája Spanyolország. Jellegzetes, aromás illatú növény. Gyökerei vékonyak és húsosak. Világszerte termesztik. Sokoldalú felhasználása folytán előkelő helyet foglal el a konyhai zöldfűszerek között. Számos fajtája ismert a világon, a legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az, hogy a bodor levelű vaskosabb, lédúsabb, így azoknak, akik centrifugázzák, a zöld levelet hamarabb megtelik vele a poharuk. Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van.

Vitaminokban és ásványi sókban gazdag leveles hajtását saláták, levesek, zöldségételek ízesítésére használják. A petrezselyem zöldjét frissen és szárítottan használjuk, azonban nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszti aromáját és vitamintartalmát. Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, amely, értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között, hanem igen magas ásványi anyagtartalmában is. 1000mg/100g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

Hatóanyagai: a gyökér droganyaga apiol, miristicin tartalmú illóolajat tartalmaz 0,7-1%-ban. Apiin, cukor és nyálkatartalma magas. Tartalmaz még B1, B2-vitamint, természetes vasat, valamint szénhidrátot. Levelei illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, A-, C-, E-vitamint tartalmaznak. Termése 4-8% illóolajat, apiin glikozidát és sajátos zsírosolajat tartalmaz.

Felhasználás módjai: ételként (gyökér, levél), szépségápolás, petrezselyemmag-olaj (hidegen sajtolt) naponta 2×1 mokkáskanál étkezés előtt vagy közben.
Tea: Leforrázunk 3dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.
Petrezselyembor: 1 liter jó minőségű fehérborhoz 6-10 szál felaprított petrezselyemlevelet adunk, zárható üvegbe töltjük, 3 napig minden nap felrázzuk, majd további 7 napot hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk. Leszűrjük és naponta maximum kétszer 3cl-t fogyasztunk belőle.

Galenus, a római orvos, az epilepszia gyógyszereként, valamint az ödéma elleni vízhajtóként említi. A mai konyhaművészetben díszítő használata is van, amelynek alapja lehet, hogy a rómaiak lakomáikon leheletük felfrissítésére petrezselyemleveleket rágtak. Bingeni Hildegard, a középkori német rendfőnöknő és herbalista, petrezselymes borogatást írt elő ízületi, valamint petrezselyembort mellkasi és szívfájdalmakra. Alkalmas lehet a magas vérnyomás kezelésére vizelethajtó hatása miatt. Az Egyesült Államokban a magas vérnyomásos panaszoktól szenvedőknek ma is ajánlják gyógyteáját, amely vízhajtó hatású lehet.

Felhasznált részei az érett termés és szárított gyökér, petrezselyemlevél, valamint illóolaja. Gyökere, levelei és magjai, vagyis termése, mind illóolajat tartalmaznak, de a legdúsabban a magokban fordulnak elő. Olaja apiolt és miriszticint tartalmaz, amely vegyületek enyhe nyugtató és vizelethajtó hatásúak lehetnek. Tisztíthatja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentően hathat a vesék működésére. Vesekő esetében a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.

Kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztíthatja az emésztő rendszert, valamint serkentheti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon fontos feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segítheti a szervezet tisztítását, különösen higanyszennyezés esetén lehet ajánlatos a kúraszerű alkalmazása. Emésztőnedvek képződésével segíthet az emésztési problémákon, javíthatja az étvágyat, oldhatja a szélgörcsöket. Megnyugtathatja a gyomrot az étkezés után.

Meghűlésnél és köhögésnél elősegítheti a köpetürítést. Enyhítheti az asztmás köhögést. A petrezselyem az egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással lehet a vér tisztítására (lúgosító hatása lehet a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb ellenszere lehet. Hathat a hörgők tisztítására, valamint csökkentheti a rájuk ható ingereket. Hatásos lehet az allergiás tüsszögés ellen. Egy tanulmány szerint, gátolhatja a hisztamin elválasztását a szervezetben, ezáltal csökkentheti az allergiás tüneteket. Ugyanezen antihisztamin hatása miatt segítségünkre lehet láz vagy csalánkiütéses panaszok enyhítésére is.

Jól alkalmazható lehet nőgyógyászati panaszok, menstruációs ciklus beállítása esetén. Megindíthatja a menstruációt. Serkentheti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegítheti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkentheti a menstruációs fájdalmakat és normalizálhatja a hüvelyfolyást. Ezt vastartalma biztosíthatja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. A már említett két vegyület, az apiol és miriszticin tartalma miatt méhösszehúzódást serkentő hatása lehet, ezért állapotos nők fűszermennyiségben fogyaszthatják, de gyógyszerkészítményekben történő alkalmazásától tartózkodjanak! Természetesen orvosi javallatra és felügyelet alatt, a szülés megindítása érdekében kivételt lehet tenni. A levél, a szár és a gyökér hatóanyagai szülés után gyorsíthatják a méh regenerációját.

Vitamin és ásványi anyag összetétele folytán pozitívan hathat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagymennyiségű A-vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkentheti a szürkületi vakságot, hatásosan támogathatja a szem működését.

Azoknak, akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos lehet egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késleltetheti a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérhetjük, mert segítheti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálkozásunkkal is be kell segíteni, azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. Emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkentheti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást fejthet ki, így csökkenhet a szükséges inzulinmennyiség. Növelheti az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.

Azoknál, akik huzamosabb időn keresztül gyógyszert kénytelenek szedni, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk lévő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozhatjuk a test ellenálló képességét, bármely betegséggel szemben. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő lehet a gyerekek számára, de nagyon tápláló is. A petrezselyemben sok a vas, 10dkg petrezselyem 8mg vasat tartalmaz. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan anyagot tartalmaz, amely elősegítheti a vérkötődést.

Történeti adatok szerint és napjainkban is alkalmazzák külsőleg rühatka, fejtetű ellen. Leveleinek főzete haj, bőr és szemápolásra jó.

Petrezselyem és vanádium:

A vanádium egyike a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemnek. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó (és koleszterincsökkentő) hatására. Vanádium egyébként előfordul különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban és más tengeri élőlények húsában is.

A petrezselyem más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

  • kapor (Anethum graveolens L.)
  • zeller (Apium graveolens)
  • torma (Armoracia rusticana)
  • medvehagyma (Allium ursinum)
  • csalán (Urtica dioica)

Érdekességek:

A friss növényt szúnyogcsípés ellen használják úgy, hogy a szabadon maradt testrészeket egyszerűen bedörzsölik vele. Az ókori háziasszonyok nem a konyhában tartották a petrezselymet, hanem inkább gyógyító erejéért tisztelték és fájdalomcsillapításra használták. Fogfájás enyhítésére az apróra vágott friss petrezselyemlevelet keverje össze ugyanennyi 60°-os alkohollal, tegye az italt légmentesen zárható üvegbe és hagyja állni. A folyadékból tegyen egy keveset a mutatóujjára és dörzsölje be a fájós fog körüli részt. Az állkapocs vonalát követve kenje végig az arcát is. A műveletet ismételje naponta kétszer.

Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, otthon is frissíthető, tisztítható és rózsássá varázsolható a bőr, viszonylag egyszerűen. A petrezselymes pakoláshoz 4 evőkanál tehéntúrót keverjünk el maroknyi, apróra vágott petrezselyemmel és vigyük fel az arcra, a dekoltázsra. Borítsunk rá nedves, meleg kendőt és 30 percig hagyjuk állni. A pakolásnak még erőteljesebb a hatása, ha fürdés közben, gőzben alkalmazzuk.

A hideg káros hatásaként vörös hajszálerek keletkeznek az arcon és az orron. Megoldás lehet, ha 3 evőkanál összezúzott petrezselyem levélhez egy kanál tejszint, kevés mézet adunk és felkenjük az arcbőrre. Hagyjuk fent 10 percig, majd langyos vízzel mossuk le. Nyáron a túlzott napozás fájdalmainak enyhítésére friss petrezselyem pépet alkalmazhatunk az érzékeny bőrfelületen.

Petrezselyem – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Fogyókúrás célokra ne használjuk a petrezselyem vizelethajtó hatását!
A petrezselyem nagyon hasonló három mérgező növényhez: a vízi bürökhöz, a mérges petrezselyemhez vagy a mérges bürökhöz, ezért a Vadpetrezselymet csak akkor szedjünk, ha képzett botanikus szakértők vagyunk! Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad!

Forrás:

  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Romváry Vilmos: Fűszerek könyve