Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)

Főoldal/Gyógynövények, Vénusz csepp/Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)

Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)

Népies nevei: békatarsoly, büdös szaporafű, csapka, cigánysóska, élek-halok, Isten táskája, kanálka, kanállopó borsika, koldustarisznyácska, Szent György-virág, szívkésfű, véraltató fű, palackfű, és pásztorerszény, paptarsoly, szűkésfű, paperszény, pásztor ostora, porcogófű, vadmustár, gezemice, libazsázs. A pásztortáska igen hasznos egyes bogarak, rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. A szúnyog lárváival is ez történik, ezért alkalmas szúnyogirtásra.
Egyfajta proto-húsevő növénynek is tekintik.

Hazánkban mindenütt gyakori, egynyári növény. Szántókon, gyomtársulásokban gyakori. Napjainkban szinte az egész világon elterjedt. Mihelyt olvadni kezd a hó és már nem fagy kint a szabadban, frissen és zölden felüti fejét a pásztortáska. A pásztorokat az ókor óta mindig lenézték, ezért még több mint 300 évvel ezelőtt Nicholas Culpeper is így írt erről a növényről: „Kevés növény tudhat jobb tulajdonságokat a magáénak, mint éppen ez, mégis fájó szívvel el kell vetnem.”

Leveleivel salátát fűszereznek. Föld feletti részei fertőtlenítő, vizelethajtó, érszűkítő, keringésjavító hatásúak. Kötőszöveti és visszérgyulladást, hasmenést, csillapítatlan vérzést kezelnek velük. Átmenetileg a vérnyomást is csökkenthetik. Felhasznált részei a növény szárított hajtása.

Pásztortáska – hatóanyagai

Hatóanyagai: egy még ismeretlen szerkezetű vérzéscsillapító hatású peptid, glukozinolátok, flavonoidok, kálium és kalciumsók, biogénaminok (kolin, acetilkolin), tiramin, betain, hisztamin, szaponin, flavonoidok, cserzőanyag, gyanta, kénes anyagok, ásványi sók, zsíros olaj, B1-, B2-, B3-, C-vitamin.

Az ókori görög és római orvosok hashajtóként javallották, később pedig elkezdték alkalmazni a vizeletben megjelenő vér elállítására is. Később a növény használatát más orvosok is átvették, de a többség továbbra is elutasította. Már régtől fogva alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. A növényi gyógyászaton belül újbóli használata szerint segítségére lehet a túl erős menstruációs vérzéstől szenvedő, valamint a vajúdás előtt álló nőknek. Egy közlemény szerint olyan anyagokat tartalmaz, amelyek meggyorsíthatják a vér alvadását. Nem helyettesítheti a vérzéselállító módszereket, de jó hatása lehet, elsősegélyként a sebre téve és erőteljes nyomással rajta tartva elállíthatja a vérzést. Szabályozhatja a pubertáskorban a ciklust, valamint vérzéscsillapító lehet az asszonyok klimaxos vérzésekor. Más gyógynövényekkel társítva hathat a menstruációs görcsökre is.

Orvosukkal történt egyeztetés után kipróbálhatják a pásztortáskát, akik fekélyektől, vastagbélgyulladásban, Crohn-kórban, vérzési panaszoktól, illetve túlságosan erős menstruációs vérzéstől szenvednek.Külsőleg alkalmazható sebeken vagy aranyéren, ekkor forrázatával vagy tinktúrájával itassunk át egy tiszta kendőt és azt helyezzük az érintett részre. Fontos segítőnk lehet még minden külső izom megbetegedésben is. A szájüreg gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére alkalmas szájöblögetők alkotórésze.

A pásztortáska szabályozhatja a vérkeringést: az alacsony vérnyomást emelheti, a magasat csökkentheti. Erősítheti a szívet. Az elégtelen keringés okozta izomsorvadás esetén tinktúráját dörzsöljük be a beteg testrészre. Vérzéscsillapító hatása miatt belső vérzések (méh, gyomor, bél) kiegészítő kezelésére alkalmazható lehet orvosi felügyelet mellett. Magas káliumtartalma következtében segítheti a szív munkáját, pótolhatja a vizelethajtókkal kimosott káliumot a szervezetből. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukakba helyezzük fel, amely csillapíthatja a vérzést. Vérző aranyér esetén ülőfürdőt érdemes venni.

Végtag és izomsorvadás esetén tinktúrája a beteg testrész bedörzsölésére ajánlott. Enyhítheti az ízületek fájdalmát. Nyers növényi nedve csillapíthatja, illetve elállíthatja a felületi horzsolásokon kialakult vérzéseket. Ínyvérzés esetén is hatásos szer lehet. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású lehet, ami miatt húgyúti fertőzések kezelésére is kiválóan alkalmas lehet. Nyugtató és antiszeptikus hatása lehet, emiatt idegrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére is ajánlott lehet. Régebben a népgyógyászatban a férfierő serkentésére is használták.
Alkalmazásának módjai:tea, tinktúra, ülőfürdő, illóolaj.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.

Tinktúra: frissen szedett pásztortáskát, levelestől, szárastól, virágostól, termésestől vagdaljunk fel, lazán töltsük üvegbe, öntsük rá 38-40%-os gabona vagy gyümölcspálinkát (hogy teljesen belepje a növényt), két hétig hagyjuk állni a napon vagy más meleg helyen, szűrjük le, tegyük sötét, jól zárható üvegbe. Ebből az oldatból naponta 3×12 csepp vízben vagy teában oldva fogyasztandó.

Ülőfürdő: 200g pásztortáskát 5 liter vízben egy éjszakán át ázni hagyunk, másnap felmelegítjük, és az ülőfürdőhöz adjuk. A vérző aranyeret külsőleg pásztortáska főzetével mosogassuk és vegyünk ülőfürdőt.

Illóolaj: vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Ajánlott adagja: naponta 1-2×21 csepp étkezés előtt 1 dl vízben oldva.

Pásztortáska más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

 • Fehér fagyöngy (Viscum album)
 • Mezei zsurló (Equisetum arvense)
 • Vérontófű (Potentilla erecta)
 • Közönséges cickafarkfű (Achillea millefolium)
 • Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Vegyületei a szülés megindításához gyakran használt oxitocinhoz hasonlóan segíthetik a méhösszehúzódások megindulását. Ennek okán állapotos nők, hacsak nem a szülés megindításáról van szó, ne éljenek a pásztortáskával, és akkor is csak orvosi ellenőrzés mellett! Szintén ne alkalmazzák azok, akik szívbetegségben, vagy embóliában, illetve véralvadásos betegségben szenvednek, mert a pásztortáska valóban elállíthatja a vérzéseket, de senki sem tudja pontosan, hogyan. Meglehet, hogy erősíti a véredények falait, vagy gyorsíthatja a véralvadást, de a belső véralvadás ezekre az emberekre nézve veszélyes lehet. Az általában ajánlott dózisokban, egészséges felnőttek számára, akiknél szívinfarktus, szívroham korábban nem lépett fel, illetve nem állapotos, vagy nem szoptató nők,alkalmazása viszonylag biztonságosnak tekinthető.Az orvosi szakirodalom sehol sem utal a növény káros mellékhatásaira.Alkalmazása előtt kérdezze meg gyógyszerészét, vagy orvosát.Terhes nők és szívinfarktuson átesettek ne alkalmazzák!

Forrás:

 • Bálint János – Népi hagyományok gyűjtései nyomán
 • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
 • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
 • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
 • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
 • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!
2014-03-14|Címkék: , |