Népies nevei: kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors. Évszázadok óta termesztett, egynyári növény. Hosszú levélnyelű, lándzsás vagy hosszúkás, tojásdad levelű. Felfújt bogyóterméseinek alakja fajtától függően gömbölyded vagy hosszúkás-kúpos, színük piros, narancsszínű, sárga vagy zöld, csípősségük változó. Hazája Közép-Amerika, napjainkban a melegebb vidékeken világszerte termesztik. Kolumbusz Kristóf közvetítésével került Európába, aki a leírások szerint olyan borsot hozott magával, mely csípősebb a kaukázusinál. Spanyolországba, Dél-Franciaországba és Angliába került, s Európa kedvelt dísznövényévé vált.

Magyarországon először dísznövényként tartották számon, termesztésére vonatkozó első adataink Kalocsa és Szeged vidékéről származnak. Az alföldi folyóvölgyek száraz éghajlata, a napsütéses órák magas száma, valamint a különleges talaj eredményezte a sajátos magyar fűszerpaprika kialakulását, melynek értékes tulajdonságai, tűzpiros színe, illata, íze, különleges aromája, felülmúlták az őshaza paprikafajtáit.A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen a magyar ételek az egész világon a paprikáról híresek.

Szent-Györgyi Albert felfedezte, hogy a paprika a leggazdagabb C-vitamin forrás. Ő volt az egyetlen magyar tudós, aki itthon végzett tevékenységéért kapott Nobel-díjat.

A pirospaprika gyógyászati célra felhasználható részei: termés, levél, gyökeres leveles hajtás.

Öt fajtáját termesztik szerte a világon, rengeteg változattal:

  • Közönséges paprika(Capsicum annuum)
  • Cserjés paprika (Capsicum frutescens)
  • Kínai paprika (Capsicum chinense)
  • Bogyós paprika (Capsicum baccatum)
  • Szőrös paprika (Capsicum pubescens)

Paprika hatóanyagai

Hatóanyagai: kapszaicin (csípős fajtákban 1000mg, csípmentes fajtákban 250-500 mg), flavonoidok. Vitamintartalma: karotin, tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, biotin, folsav, C-vitamin. Ásványi anyag tartalma: nátrium, kálium, magnézium, vas, foszfor, rész, cink, mangán, kobalt, króm, nikkel.

A paprikát mindenki ismeri, gyógyító értéket ugyan még csak az erős paprikának tanúsítottak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika kiváló értékét. Kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. A legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, míg a citromban 47 mg található, addig 10 dkg paprika 369 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett található még benne A-vitamin, némi E-vitamin és a B-vitamin szinte minden fajtája képviselteti magát. Napi egy nagyméretű piros paprika felének elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C vitamin szükségletét. Zöldségféléknél ritkaság számba menően a magnézium tartalma megduplázza a kalciumét, azonban olyan paprikafajta is létezik, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.

Alkalmazás módjai: tinktúra, őrölt paprika, fürdő, hidegen sajtolt olaja, krém, olaj, pakolás, főzet.

Tinktúra:A termésekből leggyakrabban pálinkával vagy borral készítenek kivonatot, amit rossz emésztés, gyomorgörcs, hasmenés és meghűlés esetén fogyasztanak. A paprikából – vagy paprikából és más növényekből – különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Elkészítése: 2-3 kicsi erős Pirospaprikát 1 dl 40%-os pálinkával, tiszta szesszel leöntünk. 3-5 óra után már szűrhető, de rajta hagyhatjuk 5 napig is. Naponta 2-5 cseppet fogyaszthatunk. Vattára, ruhára hígítva, pakolásként alkalmazhatjuk. (10 percnél tovább ne tartsuk a felületen), vagy krémbe keverhetjük.

Őrölt paprika: A szárított paprika többnyire nyers porával különböző eredetű sebeket – vágást, körömmérget (körömágy-gyulladás), pokolvart (gennykeltő baktériumok okozta bőrelváltozás) – kezeltek.

Fürdő:A reumás betegeknek ajánlott gyógyfürdőknek is gyakori alkotórésze volt a paprika, mégpedig gyökerestől-szárastól.

Hidegen sajtolt olaja:A pirospaprikamag-olaj több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, – omega-6 zsírsavat-, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. Alkalmazása: kúraszerűen javasolt (1 kúra 3 hét) Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi)

Krém, olaj, pakolás:100 gramm zsírra, olajra, vagy krémre 20-60 csepp tinktúrát számítunk, erősségtől függően. A felmelegített zsírban 1-2 percig sütött erős pirospaprika is megfelelő. Kihűlés után keverjük habosra, ezt alkalmazzuk pakolásként a fájó testrészre.

Erős paprika narancsbőrre:A krémet könnyen elkészíthető: Négy gramm őrölt erős paprikát keverj össze 150 gramm agyaggal, majd masszírozd bele a bőrödbe. Közvetlenül a bőrre kenve azonnal kifejti zsírégető hatását, ezért ne csodálkozz, ha nagyon csípni fog!

Főzet:1 liter vízbe egy összetört erős pirospaprikát lassú tűzön 5 percig főzzünk, majd kivesszük. Megfázás esetén kétóránként fél deci adható, ha túl erős, forró vízzel hígítsuk. Borogatásra is alkalmas.

Lehetséges gyógyhatásai:

Kapszaicin tartalma miatt élénkítheti a keringést, serkentheti az idegműködést. Ételben fertőtlenítő hatású lehet, enyhítheti a torokgyulladást. Belsőleg a paprikát (őrleményét) fűszerként alkalmazzák emésztésjavítóként, mivel serkentheti a nyálelválasztást, a gyomornedvtermelést és a bélperisztaltikát. A népi orvoslásban a paprikát a rossz emésztés, gyomor és bélpanaszok esetén ajánlják. Felgyorsíthatja az anyagcserét. Csökkentheti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsírszintet. Enyhe vízhajtó lehet, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes. Enyhítheti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segíthet, mert felhígíthatja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatású lehet. Kapszaicin tartalmú krémeket is alkalmaznak cukorbaj okozta idegkárosodásra, végtagfájdalmakra, vagy migrénre.

Hathat a baktérium ellenes hatású prostaglandinsek munkájára, erős gyulladást gátló hatása lehet, megbéníthatja a herpesz vírusokat, megakadályozhatja a fogszuvasodást, valamint csökkentheti a rákbetegségek lehetőségét, azáltal, hogy segíthet a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami egyébként rákot okozna. Erősítheti az immunrendszert. Semlegesítheti a szabadgyököket. Övsömör és herpesz vírus esetén is alkalmazható lehet.

Az erős paprika fájdalomcsillapító hatása nagy szenzációt keltett a civil társadalomba. Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erős paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. Ez azonban csak pillanatnyi megkönnyebbülést jelent, mert csupán az idegek elbénítását végzi, ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet. Fogfájás csillapítóként is alkalmazták, paprikakoncentrátumot cseppentettek vattára, vászonra és a fájó fogra tették. Az erős paprika csípős ízének hatására az agyban endorfin szabadul fel. Ez a hormon felelős a boldogságérzetért és a fájdalomérzet csillapodásában is szerepet játszik. Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz. Védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen.

Az utóbbi évtizedekben azonban felfedeztek egy ennél sokkal kedvezőbb dolgot, mégpedig, hogy rákmegelőző tulajdonsága lehet.Hasonlóan a paradicsomhoz többféle bioflavont tartalmaz, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálhatják, nagyobb a kockázat különböző daganatos megbetegedések kialakulására ugyanis, ha nincs elegendő liopene a szervezetben.

Megelőzheti és gyógyíthatja a szív és koszorúér betegségeket, azáltal, hogy ritkíthatja a vért és serkentheti a vérkeringést. Serkentheti a vérkeringést, felmelegítheti, energiával töltheti fel a szervezetet, a hangulatra is jó hatással lehet. Régen használták szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, sőt baktériumok ellen is. A szívbetegeknek jó hatása lehet magas vérnyomás, koszorúér betegség, vérrögképződés ellen.

Mindkét fajtája, de különösen egy kevés erős paprika felhasználható annak, akinek a gyomorműködése és a beleinek mozgása nem kielégítő, mert serkentőleg hathat az emésztésre. Amennyiben reggelenként gyümölcslével akarjuk serkenti a gyomor működését, vagy bármilyen zöldségfélét fogyasztunk, tehetünk hozzá egy késhegynyi paprikát, akár csípőset is, vagy ugyanannyi gyömbért. Ez szélhajtó hatású lehet, vagy bélmozgást eredményezve felgyorsíthatja az emésztést. A kapszaicin jótékony hatású lehet övsömör esetén, és segíthet megelőzni a végzetes kimenetelű öregkori nyelési zavarokat.

A paprika a kálium, és B-vitaminok hatására csökkentheti a vérben az LDL-t, vagy a rossz koleszterint, ezzel hozzájárulva a jobb szívműködéshez. A-vitamin tartalma támogatást nyújthat az immunrendszernek, valamint a máj működéséhez, a 3 vitamin együtt pedig segíthetik egymást a testben az oxigén szabad gyökök elleni védekezésben.A magjából nyert olaj külsőleg alkalmazva jó hatással lehet vírusos, illetve bakteriális eredetű bőrfertőzések ellen. Kozmetikumként is alkalmazzák a bőrgyulladások kezelésére. A paprika gazdag az A-vitamin elő anyagaiban, melyek rendkívül fontosak az ép látás megőrzése érdekében.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk, ízesítésül főzelékek elengedhetetlen hozzávalója, sőt még télire is jut belőle felfőzött formájában. Mindazonáltal a nyers paprika megőrzi vitamin tartalmát, ezért sokkal értékesebb, kiváló salátát készíthetünk belőle önmagában, vagy más zöldséggel együtt, de a levét is fogyaszthatjuk. Az őrölt piros paprikát érdemes az ételre 5-10 perccel levevés előtt beletenni, hogy ne főzzük el a C-vitamin tartalmát, és érezhető legyen a finom íze.

Paprika – Érdekesség:

1860-tól a paprikát hasításos eljárásnak vetették alá. A hasítás során a paprikát erétől és magjától megszabadították, majd megszárították és összetörték. A mag egy részét mosással csípősség mentesítették és a tört paprikához keverve megőrölték. A mag visszaadagolása azért volt fontos, mert a magban lévő olajok konzerválják a paprika őrlemény jellegzetes lángoló színét és segítenek a speciális paprika aromaanyagok kialakulásában.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Túladagolása mind belsőleg, mind külsőleg irritációs tüneteket okoz.

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
  • Romváry Vilmos. Fűszerek könyve