Papaya (Carica papaya)

Főoldal/Gyógynövények/Papaya (Carica papaya)

Papaya (Carica papaya)

A Papaya gyors növekedésű, rövid életű, fatermetű, de csak gyengén fásodó törzsű növény. Hatalmas, krémes húsú terméseit kétévenként hozza. A trópusokon honos dinnyefa termésében képződő tejnedvben egy enzim, papain termelődik, amely a pepszinhez hasonlóan a fehérjéket bontja. Így tehát biztonságosan és természetes módon segítheti az emésztést. Vitaminokban gazdag gyümölcshúsa bélrenyheség, aranyeres bántalmak enyhítésére alkalmas, de arckrémekbe, samponokba is keverik. Szépségmaszkot, emésztést segítő gyógyszert készítenek belőle, de felhasználják bőrbetegségek, égési sebek gyógyítására is.

Papaya hatása

A növény kivonata a legtöbb ma használatos húspuhító fűszer alapanyaga, ugyanis a Karib-tenger indiánjai már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, hogy a Papaya széles leveleibe burkolt hús gyorsan megpuhul. Az indiánok a már kifejlett, de még éretlen gyümölcsöket bevágták és összegyűjtötték az így kiszivárgó, tejszerű nedvet (latex), amit aztán sebek, gombás bőrbetegségek, fertőzések, és sömör gyógyítására használtak. Az asszonyok éretlen Papaya gyümölcsöt ettek a menstruáció serkentésére, illetve vetélés vagy szülés megindítására. Amikor az európaiak a trópusi Ázsia egyes területein is meghonosították, a növény gyógyászati alkalmazása is gyorsan elterjedt. Leveleit Ázsia szerte sebek gyógyítására használták, a Fülöp-szigeteken a gyökeréből készült főzettel aranyeret gyógyítottak, a jávai bennszülöttek szerint a gyümölcs fogyasztása megelőzheti az ízületi bántalmakat. Levelét a japánok használták még emésztési zavarok kezelésére is, valamint a gyümölcs nedvét a méhnyakra kenve megindították a szülést.

Napjainkban bélféreg kiűzésére, valamint emésztésserkentőnek és gyomornyugtatónak ajánlják a gyümölcséből és a leveléből készült teát. Külsőleg leveleit és a nedvét sebek kezelésére is felhasználják.

Számos lebontó enzimet tartalmaz, amely emésztésserkentő, és húspuhító, előbontó hatásúak. Ezekből az enzimekből a legtöbbet a nedve, ezután a levél, végül pedig a legkevesebbet a gyümölcs tartalmazza, de ez is elegendő a kedvező hatás eléréséhez.

Legfontosabb lebontó enzime a gyakran ún. növényi pepszin, vagyis a papain, amely az emberi pepszinhez, vagyis a fehérjéket lebontó enzimhez hasonló. Ez az enzim az egyik hatóanyaga a lágy kontaktlencsék karbantartására kifejlesztett tisztítóoldatnak. Állatkísérlet szerint a Papaya közvetlen hatást fejt ki a gyomorra.

Papaya – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Minthogy korábbi kultúrákban a nedvéből vagy leveléből készített főzeteket menstruációs és szülés serkentő szerként is alkalmazták, állapotos nők ezt lehetőleg ne fogyasszák, de a Papaya gyümölcsöt mérséklettel ehetik.

Forrás:

  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Lesley Bremness: Fűszer- és Gyógynövények
2014-03-14|