Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Főoldal/Gyógynövények/Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Kínában őshonos a páfrányfenyő, kétlaki fa, nagyon idős kort megél, akár 1000 évet is, és erős fakoronát alakít ki. Bár botanikailag a tűlevelűekhez áll közel, ősszel mégis elhullajtja a levelét. A legrégebbi idők óta fennmaradt ősi növény a földön. Az 1730-as években került Európába, és napjainkban utcák, parkok népszerű díszfája. Mint gyógynövény számos öregséggel kapcsolatos betegséget, bajt, előzhet vagy gyógyíthat meg, mint pl. rohamokat, szívbetegségeket, impotenciát, süketséget, vakságot és emlékezet vesztést. Gyógyításra a szárított lomblevelet és az ebből előállított készítményeket, főleg a nagy koncentrációjú szárazkivonatokat használják. A legfontosabb, farmakológiailag hatékony anyagai a flavonglikozidok és a terpénlaktonok.

Páfrányfenyő hatásai

Az ókori kínaiak és japánok pirított magjait emésztés elősegítésére és a részegség megelőzésére ették. A hagyományos kínai orvosok asztmát, fagydaganatokat, kézen és lábon lévő, nyirkos hideg okozta keléseket kezeltek vele. Indiában az ajurvédikus gyógyítók összefüggésbe hozták a hosszú élettel, olyannyira, hogy egy, a hosszú életet ígérő varázsitalnak is alkotó része volt. Európában a népi gyógyászatban nem használják. A kínai orvoslásban asztma, magas vérnyomás, szívbetegségek és artériás keringési zavarok esetén szedik.

1972-ben felfedeztek egy faktort, az ún. vérlemezke aktiváló faktort, amely anyaggal a páfrányfenyő kölcsönhatásba lép, és amely nagyon sok biológiai folyamat részese, mint pl. asztmás rohamoknak, átültetett szerv kilökődésének, artériás véráramlásnak, szívinfarktusnak és rohamokat kiváltó belső rögképződésnek. A páfrányfenyő gyógyhatása abban rejlik, hogy különösen az öregséggel összefüggő esetekben, gátolhatja ezt a faktort. Kedvező hatást fejthet ki a szervezet érrendszerére, amely a különböző szerveket vérrel és oxigénnel látja el.

Az Egyesült Államokban a halálozási okok között a 3. helyen szerepel a véráramlás gátlása során fellépő rohamok. Ez a probléma az életkor előre haladtával egyre nagyobb problémát okoz, mert egyre kevesebb vér áramlik át az agyon, és ezáltal az agysejtek kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jutnak. Tanulmányok szerint ez a növény jelentősen megnövelheti az agyban a vér mennyiségét, valamint segíthet a szívrohamból való felépülésben is. Növelheti a szívizmok vérellátását, valamint segíthet megelőzni a szívinfarktust azáltal, hogy csökkentheti az ezt kiváltó belső vérrögök képződését. Az agyi vérellátás javulásával pedig javulhat az emlékezőképesség és a szellemi teljesítmény is. Javíthatja még a láb ereinek vérellátását is, ezzel elkerülhetővé válhat, hogy a koleszterin lerakódása beszűkítse a láb artériáit, és gyengeséggel járó, fájdalmas görcsöket okozzon. Egy közlemény szerint gyógyíthatja az impotenciát is azáltal, hogy élénkítheti a vérellátást a hímvesszőben. Kutatók úgy vélik, hogy a halláskárosodás a hallásért felelős idegek rossz vérellátásának az eredménye, feltehetően ebben a problémában is segítségünkre lehet ez a növény. A páfrányfenyő kölcsönhatásba léphet a vérlemezke aktiválási faktorral és segíthet megelőzni a bajt, ugyanis ez a faktor az asztmára jellemző, egyfajta hörgőszűkületet okozhat. Ezek a napjainkban tett kísérleti tények hitelesítik a növény hagyományos kínai használatát az asztma és más légzőszervi betegségek kezelésében. Segíthet még az átültetett szervek kilökődésének megakadályozásában, és hatásos lehet még allergiák, magas vérnyomás, veseproblémák és Alzheimer-kór ellen. Feltehetően a jobb agyi vérellátásnak köszönhetően javíthatja az emlékezőképességet és csökkentheti a szenilitás jeleit. Javíthatja a mentális funkciókat és a koncentráló képességet. Enyhítheti a fülzúgást és a szédülést. Javíthatja az agyműködést és a sejtek energia-háztartását. Európában eredményesen alkalmazzák aranyércsomók kezelésére is. Homeopátiás készítményeit mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

Páfrányfenyő – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Véralvadási rendellenességben szenvedőknek problémát okozhat a hatása, mert a páfrányfenyő gátolhatja a vérlemezke aktiválási faktort, ami kulcsszerepet játszik a véralvadásban.
Egészséges felnőttek, nem állapotos és nem szoptató nők számára, akiknek nincs problémájuk a véralvadással, a szokásosan ajánlott mennyiségben használata biztonságosnak tekinthető.
Kétévesnél fiatalabb gyermeknek csak asztma megelőzésére szabad adni, egyébként nem!

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-14|