Őszi Margitvirág (Tanacetum parthenium)

Nagyon aromás, többéves növény, üreges szárral. Erős, inkább kellemetlen illatú. Az 1970-es évek végéig az őszi margitvirágot gyógynövénynek tekintették, aztán egy rövid időre feledésbe merült, de napjainkban ismét használják. Az ókori orvosok menstruációs és szüléssel kapcsolatos problémákra írták fel. Újabban végzett tanulmányok azt mutatják, hogy figyelemre méltó hatása lehet a migrénes fejfájás megelőzésében. Ezen hatásáról azonban már korábbi időkből is hallhatunk. A brit Országos Szénbizottság fő tisztiorvosának a felesége állandóan migréntől szenvedett. Egy bányász, aki hallott erről, elmondta neki, hogy őt is sokáig kínozta ez a betegség, míg el nem kezdett napi pár őszi margitvirág levelet rágni. Az asszony kipróbálta a növényt, s azonnali hatást tapasztalt, 14 hónap múlva sikerült megszabadulnia lélekölő fejfájásaitól. A szárított leveleket használják. Jellegzetes alkotórészei a szeszkviterpén laktonok, amelyeknek fő komponense a kámfor és a zsírban oldódó flavonoidok.

Őszi Margitvirág hatásai

Közeli növénytani rokonához, a kamillához hasonlóan, az őszi margitvirág is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek megnyugtathatják az emésztőrendszer sima izmait, ezt érdemes evés után kipróbálni. Ezek a görcsoldó gyógynövények azonban más sima izmokat is, mint például a méh izmait is lecsillapíthatják. Elképzelhető még, hogy képes lehet semlegesíteni a testben a prosztaglandinokat, amelyek kapcsolatban állnak a fájdalommal, a gyulladással és szerepet játszanak a menstruációs zavarokban. A legjelentősebb felhasználási területe hagyományosan a nőgyógyászati panaszok kezelése. Már Nicholas Culpeper is dicsérte mint általános méherősítő szert. A római idők óta a menstruáció megindítására és szülés után, a méhlepény eltávolításának elősegítésére használják. Külsőleg gennyes sebek kezelésére és rovarok elleni védelemre használhatják.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Az állapotos nők legyenek óvatosak és ne használják, mert méhösszehúzó hatását nem mutatták ki, de a népi gyógyászatban hosszú múltra tekint vissza mint menstruációt elősegítő szer. Véralvadással kapcsolatos rendellenességben szenvedők, vagy alvadás gátló gyógyszert szedők használat előtt konzultáljanak orvosukkal, mert a növény gátolhatja a véralvadást. Egészséges felnőttek, nem állapotos és nem szoptató nők számára az őszi margitvirág a szokásosan ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthető. A növény bőrrel való érintkezése egyes esetekben éppen a partenolid hatása révén allergiás reakciókat válthat ki.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
2014-03-14|