Orvosi citromfű (Melissa officinalis)

Főoldal/Álompárna, Gyógynövények, idegeimre mentek csepp/Orvosi citromfű (Melissa officinalis)

Orvosi citromfű (Melissa officinalis)

Az ajakosok közzé tartozik, citromos aromája miatt nevezik citromfűnek. A citromfű az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Sokrétű felhasználási formájáról már több mint 2000 éves feljegyzések is vannak. Évelő, ugyanakkor a fagyra érzékeny növény, melynek magassága akár az 1 métert is elérheti. Virágzási ideje a nyári hónapokban van júniustól-augusztusig. A világ számos pontján megterem, így Kis-Ázsiában, Európa középső és déli részén, illetve a Földközi-tenger környékén is megtalálható.

Citromfű felhasználása

„A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a citromfű szárított lomblevele hivatalos (Melissae folium), amelynek rozmaringsavban kifejezett összes hidroxifahéjsavszármazék-tartalma legalább 4%. Az Európai Gyógyszerkönyv 6.6 kiadásában hivatalossá vált (Melissae flii extractum siccum) száraz citromfűlevél-kivonat forró vizes vagy vizes-alkoholos kivonással készül, rozmaringsav-tartalma legalább 2%.”
Gyógyászati célokra a citromfű levelét, és föld feletti hajtásait használják. Emésztési zavarokat mérséklő lehet, megszüntetheti az álmatlanságot, idegességet. Mérsékelheti az idegi eredetű szívpanaszokat, valamint aszta és allergiaellen is jól jöhet. Használható bedörzsölő szerként migrén és reuma esetén, és kenhető még rovarcsípésekre, vagy más bőrproblémákra. Alvászavarok és emésztési problémák esetén belsőleg akár naponta többször is alkalmazható.

Népgyógyászati megfigyeléseken és tapasztalatokon alapul a nyugtatóként történő alkalmazása, és a legtöbb eddig kiadott kutatási eredményben ezen a területen a macskagyökérrel (Valeriana officinalis) együtt alkalmazták. Ezen kísérletek során kiderült, hogy nagymértékben javított a kísérleti alanyok alvásminőségén, sőt biztonságosan volt alkalmazható ez a kombináció gyerekek nyugtalansága esetén is. Más területen azonban kevés tudományos vizsgálatot végeztek ezzel a gyógynövénnyel, mégis több egészségügyben dolgozó szakember véleménye, hogy hasznos lehet sokféle egészségügyi problémára, mint az Alzheimer-szindróma, idegi eredetű emésztési problémák, álmatlanság, sőt figyelemhiányos hiperaktivitás esetén is.

A leveleiből és hajtásából készített tea nyugtató hatású lehet, de ugyanakkor alkalmazható lehet még sápadtság, ideges szívdobogás, ideges hányinger és akár hipochondria esetén is. Fájdalom csillapításnál is számíthatunk a segítségére. Fej-, fog- és fülfájásnál is alkalmazható lehet. A citromfűből készült alkoholos-vizes kivonatról in vitro kísérletekben kimutatták, hogy jó néhány kórokozóval szemben antivirális hatása lehet (pl. herpes simplex, influenza).

Citromfűből készülhet tea, kapszula, alkoholos-vizes kivonat, kenőcs stb.

Míg teáját és alkoholos-vizes kivonatát főleg belső használatra ajánlják, addig a kenőcs elsősorban a herpesz vírus esetén okozott kellemetlenségeken segíthet. Egy vizsgálatban citromfüvet tartalmazó ajakír használata napi 3-4 alkalmazással, néhány nap alatt gyorsította a herpeszes sebek regenerálódását.

Tea készítése:
5 teáskanál levelet 1,5 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10 percig lefedve hagyjuk állni és igény szerint fogyasszuk.

Citromfű  ellenjavallatok:

A nyugtató hatást kutató vizsgálatok során vizsgálták a citromfű tartalmú készítményeket tartósan szedő tesztalanyokat, és nem tapasztaltak nem kívánt hatásokat.
Külsőleges alkalmazása esetén előfordulhat bőrirritáció és égető érzés, de az elvégzett klinikai vizsgálatok során allergia nem alakult ki.

Forrás:

  • Csupor Dezső-Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár – Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2., bővített, javított kiadás)
  • wikipedia.hu
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika