Ördögharaptafű (Succisa pratensis)

Főoldal/Gyógynövények/Ördögharaptafű (Succisa pratensis)

Ördögharaptafű (Succisa pratensis)

Az ördögharaptafű feketés színű gyöktörzse kiharapottnak látszik. Nedves réteken, lápréteken, sovány gyepekben fellelhető. Közép-Európában, Nyugat-Ázsiában honos, máshol behurcolták. Már az ókorban is sokrétűen használták, Hippokratész például azt mondta róla, hogy serkenti az agy, a vesék a gyomor és a méh tevékenységét. Az ókori rómaiak emésztési zavarokra használták, a hagyományos kínai és az indiai ajurvédikus orvosok légzőszervi problémákat, elsősorban hörghurutot és asztmát kezeltek vele, de az északkeleti indián törzsek is légzőszervi problémákra alkalmazták. A népi gyógyászat korábban nemritkán „vértisztítónak” használta, például a fiatal leveleket év elején salátának. Köptető hatású készítmények alkotórészeként, külsőleg ekcéma és sérülések kezelésére is előfordult.

Ördögharaptafű – Ajánlás

Napjainkban a herbalisták főleg légzőszervi betegségekre, köhögésre, asztmára, hörghurutra és kötőszöveti gázgyülemre ajánlják, azonban néhányan még javasolják, mint emésztést elősegítőt, menstruációs és bőrproblémák gyógymódját, vagy akár bélparaziták elpusztítására.

Európai tudósok felfedezték, hogy a benne található alantolakton vegyület valóban segíthet a bélparaziták kiűzésében, ezen kívül pedig gyarapíthatja bélgyógyító képességét az is, hogy sikeresen elpusztíthat néhány baktériumot és gombát. Ajánlott, hogy vigyen magával ördögharapta füvet, aki a trópusokra utazik, mert a bélparaziták ott nagyon gyakoriak. Az orvossal megbeszélve a magas vérnyomásban szenvedők is kipróbálhatják, ugyanis Európában végeztek állatkísérleteket, amivel kimutatták, hogy az ördögharaptafű csökkentheti a vérnyomást. Álmatlanságban szenvedők lefekvés előtt ihatnak belőle. A homeopátiában idült bőrbetegségek esetén még alkalmazzák.

Nem cukorbajos, egészséges felnőttek, nem terhes és nem szoptató nők számára a szokásos ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthető.

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán
2014-03-14|