Nyírfa (Betula pendula Roth)

Főoldal/Gyógynövények/Nyírfa (Betula pendula Roth)

Nyírfa (Betula pendula Roth)

A közönséges nyírfa 30 méter magasra megnövő fa, hófehér kéreggel, amely magától leválik, vagy kemény fekete kéreggé alakul át. Egész Európában megtalálható, hazánkban elsősorban a hegyi és dombvidéki savanyú talajon fordul elő. Zöld színű levele júniusban gyűjthető, amikor kifejlett és egészséges. Szárítás előtt a levél közé keveredett mindenféle idegen anyagot el kell távolítani, a földre hullott leveleket nem szabad összeszedni. Levele viasztartalma miatt könnyen befülled, nehezen szárad és barnás zöld színű lesz. Gyógyításra a szárított lombleveleket és az ebből előállított készítményeket, főleg a vizes-alkoholos szárazkivonatot használják. A legfontosabb farmakológiailag hatékony alkotórészei a flavonoidok, a triterpének, a szaponinok, a keserűanyagok, a cserzőanyagok és az illóolaj.

Nyírfa használata

Belsőleg „vértisztításra” használhatják tavaszi kúrákban köszvény és reuma ellen. Külsőleg hajhullás és korpa ellen használhatják.
A nyírfa száraz leveléből készített tea használható lehet a húgyutak bakteriális és gyulladásos megbetegedéseinél, de hasonlóan jó lehet még reumás panaszok esetén is. Hólyag és vesetisztító teakeverékekhez is felhasználják. A nyírfalevelek vízhajtó hatásúak lehetnek. A veseszövet irritálása nélkül fokozza a víz és elektrolitkiválasztást. Gyakran alkalmazzák önmagában vagy más vizelethajtó növényekkel együtt teaként enyhébb húgyúti fertőzéseknél, vesehomok és vesekő megelőzésére, illetve reumás panaszok és bőrkiütések kiegészítő kezelésére. A levelekből zöld és sárga festéket: a kéreg és a rügy illóolajából gyógyszappant készítenek.

Nyírfa víz

Nyírfavizet is készítenek, a fiatal fák csapolásával, ami jó hatású lehet vesekőhajtásra. Nyírfakátrányt (Betulae pix) fájának száraz lepárlásával nyerhetünk, amelyet tisztított formában bőrgyógyászati készítményekhez, vagy ekcéma és pikkelysömör kezelésére használnak fel. Készítenek még belőle alkoholos kivonatot is, ami hajápoló készítmények (samponok, hajvizek) készítésére alkalmas. A nyírfa nedvéből szirup, bor és ecet készül.
Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!
Ha beszűkült szív- vagy vesefunkció miatt ödéma alakul ki, akkor nem szabad tisztító terápiát alkalmazni.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-14|