Tégy ma a holnapodért! – Október a mellrák elleni hónap

Főoldal/Aktualitások, Egyéb/Tégy ma a holnapodért! – Október a mellrák elleni hónap

Tégy ma a holnapodért! – Október a mellrák elleni hónap

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – Tégy ma a holnapodért!

Tény, hogy ma még 10 felnőtt nő közül csak minden 4. megy el emlőrák szűrésre! Tény, hogy mindannyiunk életében a munka és az egzisztenciális biztonság áll a család mellett az első helyen. Tény, hogy sokan szoros időbeosztással, erőltetett munkatempóban, sokszor stresszel teli életet élünk. Tény, hogy a betegségek kockázatával nem foglalkozunk mindaddig, amíg közvetlen környezetünkben meg nem történik a baj. S akkor rádöbbenünk, hogy a munka, az idő, a stressz, az „elkerülés” mind másodlagos tényező: az ÉN, az én életem és az ÉN felelősségem lép előtérbe.

Más lesz fontos számunkra: az ÉLET, a túlélés, a gyógyulás, az esély!

A korán felismert mellrák kezelhető!

Adj esélyt magadnak, adj esélyt a családnak, a gyermeknevelésnek, a saját életednek! Az én életemben mindezt akkor fogtam fel, amikor 12 évvel fiatalabb, két kisgyermekét egyedül nevelő unokahúgomat műtötték a mellében daganattal. Akkor szembesültem azzal, hogyan jár kemoterápiára, szembesültem rosszulléteivel, hogyan hull ki a haja, hogyan nem tudja végezni szeretett hivatását, a tanítást. Mit kell tennie azért, hogy kis pénzéből teljesen átalakítsa étrendjét. Közelről láttam küzdelmét a rákkal, mivel egy házban laktunk, egy emelet választott el bennünket. Láttam erős egyéniségét, ahogy csak egy anya tud küzdeni a maga szívósságával az életéért, gyermekeiért: megcsinálom, meggyógyulok! Sok mindent elveszített ebben az időszakban, az idő érzékét, a munkáját, melyet imádattal szeretett, az étel ízét, de egyet nem, a vele született optimizmusát, vidámságát és életkedvét. Nehéz ezt elhinnie annak, aki nem ismeri, mégis, vélem ez segítette át a legnehezebb időszakán. Még időben észlelte a bajt, még időben lépett, képes volt a gyors változtatásra és nem veszítettel el legbelül a reményt, az életkedvet! A sors megjutalmazta kitartásáért, nem csupán haja nőtt meg, egészségesen él, tanít, de gyógyulását követően megismerkedett élete szerelmével, a később őt feleségül vevő férjjel.

Unokahúgom történetének példája döbbentett rá engem is arra, hogy felelősséggel gondolkodjak életemről, egészségemről, rendszeresen járjak szűrésekre, ellenőrzésekre.

Mellrák elleni küzdelem jelképe a rózsaszín szalag

Sok – sok ezer ember példája lehet az Önök életében is hasonló élménnyel, hol szomorú, hol kedvezőbb végkifejlettel. Ezért is öröm számomra, hogy vannak civil szervezetek, kezdeményezések, amelyek már évek óta részt vesznek, szót emelnek a mellrák elleni küzdelemben! Ilyen szervezet a Holnapom Egyesület, akik október 3-án Debrecenben a Fórum Bevásároló Központban színes, változatos programokkal, hívták fel a figyelmet egy egész napos rendezvénnyel a mellrák elleni küzdelemre.

Ehhez a programhoz csatlakozott a Bálint Cseppek termékcsalád és a Természet Patikája Egyesület is, akik egészségmegőrző és prevenciós tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

2014-10-15|Címkék: , , |