Medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

Főoldal/Gyógynövények/Medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

Medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

Alacsony termetű örökzöld, törpecserje. Bogyószerű csonthéjas termése piros. A medveszőlő a kínaiaktól az amerikaiakig már több mint 1000 éve használatos vizelethajtóként. Az észak-amerikai indiánok szintén, mint a húgyutak gyógyszerét alkalmazták. A hajtás főzetével fejfájást csillapítottak, de jónak tartották a skorbut megelőzésére is. Manapság számos növényi vizelethajtó, húgyúti orvosság, valamint fogyókúrás készítmény alkotóeleme.

Medveszőlő hatóanyaga

Hatóanyagát az arbutint 1852-ben a vegyészek különítették el, majd vizsgálatok bizonyították, hogy ez az anyag a húgyúti szervekben kémiailag hidrokinonná, egyfajta fertőzés gátló anyaggá alakul át. Tartalmaz még emellett többek között urszolinsavat, ami vizelethajtó, valamint erős összehúzó szereket és egy allantion nevű vegyületet is, amely serkentheti az egészséges, újonnan osztódott sejtek növekedését. Az allantion gyorsíthatja a sebek gyógyulását, illetve napjainkban is számos bőrápoló krém, herpesz ellenes kenőcs, hüvelyi fertőzések kezelésére szolgáló krém hatóanyaga. Tannintartalma megfoghatja az enyhébb hasmenéseket, összehúzó és kötő hatása miatt, de olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy akár bőrcserzésre is felhasználható. Vigyázni kell, mert a tannin nagy mennyiségben gyomorirritációt okozhat.

Egyes herbalisták arról számolnak be, hogy a medveszőlő segítségével sikerült a hagyományos gyógyszerészeti antibiotikumokkal szemben ellenálló fertőzéseket is meggyógyítani. Orvosi ellátást igénylő húgyúti problémákra kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk a medveszőlő terápiát, azonban enyhe panaszokra próbáljuk ki elsőként ezt használni. Használatánál azonban figyelembe kell venni, hogy a legkedvezőbb fertőzés gátló hatás érdekében a vizeletet lúgosan kell tartani, ami azt jelenti, hogy a terápia ideje alatt kerülni kell a savas ételeket és ételadalékokat, mint például savanyú káposzta, citromfélék és ezek leve vagy C-vitamin. Az elő menstruációs panaszok enyhítésére a vizelethajtók segítséget nyújthatnak. Segítségünkre lehet hólyaghurut és húgyúti fertőzések esetén. Elősegítheti a szervezetben felhalmozódott víz kiürülését. Áldott állapotban lévő nők azonban ne használjanak vizelethajtókat!
A magas vérnyomás egy súlyos betegség, amely orvosi ellátást igényel, azonban az orvosok gyakran vizelethajtókat írnak fel a kezelésére. Mindemellett aki a medveszőlőt is akarja használni a gyógy terápiában, feltétlenül egyeztessen az orvosával!

Medveszőlő – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ajánlott mennyiségben a medveszőlő biztonságosnak tekinthető, ám aki mégis hányingert vagy fülzúgást észlelne, ne folytassa a növény használatát! Magas cserzőanyagtartalma miatt a gyomor és bélnyálkahártyáját irritálhatja, hosszabb távú felhasználásnál hidrokinon-mérgezés is felléphet, ezért a drog tartósan csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Túladagolása mérgezést okozhat, ezért alkalmazása körültekintést igényel.

Forrás:

  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingird és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-13|