Maradék újrahasznosítás – Kerüljön kevesebb élelmiszer a szemétbe!

Főoldal/Érdekességek/Maradék újrahasznosítás – Kerüljön kevesebb élelmiszer a szemétbe!

Maradék újrahasznosítás – Kerüljön kevesebb élelmiszer a szemétbe!

Több mint 50 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak az Élelmiszerbank IX. Adománykonvoja.

Az Élelmiszerbank Egyesület a közületektől és élelmiszergyártóktól, forgalmazóktól gyűjti be az élelmiszerfelesleget. Minden évben október 16-án az Élelmezési Világnapon indítja útnak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Adománykonvoját a FAO-val közösen, mellyel az éhezés elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet.

Miközben Magyarországon az éhező családok száma egyre növekszik, addig megdöbbentő az az adat, hogy országunkban 1,8 millió tonna élelmiszer kerül megsemmisítésre – olvasható az Élelmiszerbank honlapján.

A fenti adatok hallatán joggal kapjuk fel a fejünket és kérdezzük, miből adódik a nagyarányú élelmiszer megsemmisítése, és a szigorú élelmiszer biztonsági intézkedések mellett hogyan lehetne megmenteni a még lejárat előtti élelmiszereket? Mit lehetne tenni a pazarlások megszüntetésére, hogyan lehetne szervezetten megoldani a maradék újrahasznosítás? Azonban ez nem a mi feladatunk, de az élelmiszer-pazarlás megállítását már a saját háztartásunkban is elkezdhetjük, ezzel is csökkentve a fenti hihetetlen nagy számot.

Inkább többször szedjünk keveset a tányérunkra, minthogy az ott maradó ételt kidobjuk. Hiába csábító áron vannak a nagyobb kiszerelésű alapanyagok, csak akkor vegyük meg, ha biztosan fel tudjuk használni a szavatossági idő lejártáig.

De hogyan takarékoskodhatunk az otthoni élelmiszerekkel? Maradék újrahasznosítás.

  • Elszámoltuk a körethez a rizst? Lehet belőle rizskoch, felhasználhatjuk rakott ételekhez, gyors tejberizshez.
  • 3. nap már nem az igazi a kenyér vagy a kalács sem, hát legyen belőle, kenyérpuding, máglyarakás, házi morzsa, pirított kenyérkocka.Parmezános kenyérpuding
  • A húsleves sok zöldséggel együtt főve az igazi, de mégis mit csináljunk a sok főtt zöldséggel? Lehet belőle tésztasaláta, franciasaláta.
  • A pörkölt gyorsabban fogy, mint a krumpli köret? Isteni krumplispogácsaként, mákos nudliként vagy akár pásztorpiteként is új életre kelhet.
  • Ha mégis maradna pörkölt, akkor átlényegülhet, mint pizzafeltét, húsos palacsinta, melegszendvicskrém.
  • Félévente érdemes egy „kamraellenőrzést” tartani, hogy tudjuk mi az ami hamar le fog járni, és úgy alakítsuk ki a következő heti menüt, hogy minél hamarabb felhasználjuk ezeket, és ne kelljen kidobni azokat.

A karácsonyi időszak közeledtével az Élelmiszerbank is egyre több akciót szervez, melyhez magánemberként is csatlakozhatunk, de a vállalatok segítségét is kérik. Az ő gyűjtőpontjaikkal találkozhatunk a nagy bevásárlóközpontokban és különböző rendezvényeken, ahol szívesen fogadják a felajánlott tartós élelmiszereket, de más jellegű segítséget is szívesen elfogadnak. Bővebb tájékoztatásért látogassanak el honlapjukra!

2014-10-29|Címkék: , , |