Málna (Rubus idaeus)

Főoldal/Gyógynövények/Málna (Rubus idaeus)

Málna (Rubus idaeus)

A málna tüskés szárú félcserje, csoportos termése szőrös, sötétpiros. A gyümölcsöt nyersen és változatosan elkészítve fogyasztják. Kivörösödött bőrre arcpakolást és piros festéket készítenek belőle. Gyógyításra használt része a szárított levelek.

Az ókori görögök, a kínaiak, az ajurvédikusok és az indiánok a málnát és a szedret egyenértékű gyógynövényként használták a sebek és a hasmenés kezelésére. A XVII. század angol herbalistája Nicholas Culpeper a málnát, mint „igen jó összehúzó”-t (vérzéselállító) ajánlja, ami alkalmas „Lázak, fekélyek, a száj és a titkos részek (a nemi szervek) bűzös fájdalmaira, … a vérköpésre (tuberkulózis),… az aranyérre, a vesekőre … és a túl erős folyású havibajra (erős menstruáció)”.

Málna hatása

Napjainkban a herbalisták hasmenés, valamint szédülés és hányás ellen javasolják, elsősorban a terhesség alatti hányingerekre, sőt van olyan gyógynövényszakértő, aki egyenesen „a terhesség csodaszerének” írja le, amely „csillapítja a hányingert, megakadályozza a vetélést és csökkenti a szülési fájdalmakat”. Habár ez ebben a formában túlzás és nem „szünteti meg a szülési fájdalmakat” és nem „terhességi csodaszer”, azonban tudományos módszerekkel bebizonyították, hogy valóban hasznos lehet a terhes nők számára. 1941-ben kimutatták, hogy tartalmaz „méhizmokat nyugtató anyagot”, majd az elkövetkező 30 év során számos vizsgálat igazolta ezt a megállapítást. Ennek következményeképpen Európa- és Amerika szerte az orvosok számos málna alapú gyógyászati készítményt írnak fel a terhességi hányinger és a méhirritációk enyhítésére, valamint a vetélés kockázatának csökkentésére. Az Egyesült Államokban terhességi teakeverékekben is alkalmazzák.

A régi időkben a terhes nők rendszeresen teát főztek a málnalevelekből és ezt itták a terhességük utolsó két hónapja alatt, hogy erősítsék, felkészítsék a méhük izomzatát a vajúdásra és a szülésre. A szülés után néhány héten át tovább itták a málnalevél-teát, hogy a méhük minél előbb visszanyerje eredeti nagyságát. Kitűnő hatása lehet a menstruációs görcsök ellen is. A málnalevél tea emellett megszüntetheti a meghűlés okozta torokkaparást és a lázkiütést, valamint csökkentheti a hasmenést. Újabban teák és ülőfürdők alkotóiként a terhesség utolsó heteiben alkalmazva a szülés megkönnyítésére javasolják.

Levelei tannint tartalmaznak, amely szernek összehúzó tulajdonsága van, ezáltal magyarázható vele a kedvező hatás, amit a hasmenés kezelésében kiválthat. Egy állatkísérlet szerint, a málna csökkentheti a cukor (glükóz) szintjét a vérben, amely jó lehetőséget ígérhet a cukorbetegség kezelésére. Egy másik tanulmány a gyökereit vizsgálta, amely szerint ezek tannintartalma segítségünkre lehet bizonyos rákos megbetegedések gyógyításában.

Málna – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A málna az ajánlott mennyiségben minden felnőtt számára biztonságosan szedhető. Az orvosi szakirodalom semmiféle káros mellékhatást nem említ, évtizedek óta használják méhnyugtatóként, hasznosnak találták olyan nők is, akik több esetben elvetéltek már. Ennek ellenére ajánlott, hogy kezdetben enyhébb készítményeket használjunk, az óvatosság végett! A terhessége alatt csak az utolsó két hónapban használja és akkor is csak orvos, vagy hozzáértő egészséggondozó felügyelete mellett.

Forrás:

  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és Gyógynövények
2014-03-13|