Majoránna (Origanum majorana)

Főoldal/Gyógynövények/Majoránna (Origanum majorana)

Majoránna (Origanum majorana)

Kistermetű, bokros, félig fagytűrő, évelő növény, fűszerként termesztik, ritkán elvadul. A virágzás idején gyűjtött levél adja a közkedvelt, édeskés, kissé csípős fűszert, amellyel salátákat, mártásokat, pástétomokat, sajtot, likőrt ízesítenek. Az árvácskafélék családjába tartozik, névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borokízesítésére. Szinte nélkülözhetetlen kacsa, bárány, birka, ürü, grillételek, májas és véres töltelékek készítésénél, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét. Kiváló antioxidáns, például gátolja a disznózsír avasodását.

Fűszer, amely egyben gyógyteák alkotórésze is, és étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású lehet.

Majoránna hatása

Felhasznált részei: szárított levelek és virágzó hajtásvégek.

Fő hatóanyagai: illóolaj, cserzőanyag.

Készítenek belőle teát, amely hasznos lehet fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére, de ismerhetjük olaját is, amivel a reumás testrészeket dörzsölhetjük be. Az olajhoz a szárat, a levelet és a virágot egyaránt felhasználják. Az illóolajat vízgőz lepárlásával nyerik, melyre a legjobb idő, amikor a majoránna teljes pompájában virul.

Felhasználható még magas vérnyomás esetén, azonban körültekintést kíván, mindemellett ajánlható még veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására. Segíthet has puffadás, gyomor-és bélzavarok, hűléses betegségek esetén, valamint a majoránna kenőcs hathat a nátha esetén. Használható lehet még valamennyi fertőző betegségben is. Száraz inhalációként alkalmazhatjuk nátha és homloküreg-gyulladás esetén. Eredményes lehet szájüregi fertőzéseknél öblítőszerként. Enyhén serkentőleg hathat a gyomornedvek elválasztására, görcsoldó és nyálkaoldó tulajdonságú lehet. Javíthatja az emésztést, serkentheti az étvágyat, csillapíthatja a gyomor és bélgörcsöket, mérsékelheti a felfúvódást. Csökkentheti a magas vérnyomást, jó lehet még reuma ellen, felmelegítheti a testet, izzasztóan hathat. Kezelhetünk vele nehezen gyógyuló sebeket lemosás és borogatás formájában. Reumás fájdalomnál bedörzsölő szer alkotórésze lehet. Fürdővízbe tehetjük, ha általános gyengeséggel van dolgunk, illetve oldani kívánjuk a feszültséget. Pszichés hatása megnyilvánulhat a lelki egyensúly helyreállításában, javíthatja a gyászt átélő, a félelemtől vagy elkeseredéstől szenvedő ember lelkiállapotát. Oldhatja a nyugtalanságot, elősegítheti az éjszakai alvást, csillapíthatja a migrént, tompíthatja a nemi vágyat. A sebesült testtájakon mérsékelheti az erek zsugorodását, gyorsíthatja a horzsolások és felszíni sebek gyógyulását. Lazíthatja a feszült arcizmokat, javíthatja a helyi keringést és késleltetheti a bőr öregedését.

Majoránna – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Mivel álmosító hatású a majoránna ezért, használata gépjárművezetés és munka közben nem javallott! Hosszú távú használata megszüntetheti a nemi vágyat. Vetélés veszélye miatt várandós anyákat tilos kezelni vele!

Forrás:

  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás Illóolajokkal
  • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és Gyógynövények
2014-03-13|