Lilahagyma (Allium cepa L.convar.cepa conc.)

Főoldal/Gyógynövények, Hagymácska csepp/Lilahagyma (Allium cepa L.convar.cepa conc.)

Lilahagyma (Allium cepa L.convar.cepa conc.)

A vöröshagyma, gyöngyhagyma, mogyoró hagyma, újhagyma, olasz lilahagyma, nagy lilahagyma mind egyetlen fajba a hagymafélék családjába tartozik. Évelő növény, amely 60-120 cm magasra nő meg. Több mint 5000 éve ismert, termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek. Élelmiszerként az egész világon elterjedt. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország. Meghatározó szerepet játszott az ősi indiai és az egyiptomi kultúrában, Kínában, valamint a Hellén és Római Birodalomban is. Az első feljegyzések a közel- és Távol-Keletről erednek, itt használták élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként is. Az ősi feljegyzések 3 félét különböztetnek meg, a vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a póréhagymát, de számos más faja is létezik. A hagymaféléket főleg az ízükért használjuk, energiaértékük csekély.

Lilahagyma gyógyításra

Gyógyításra a friss vagy szárított hagymát használják. Farmakológiailag fontos hatóanyagai az alliinek a fruktozánok, a flavonoidok és a szteroidok szaponinok. A lilahagyma jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaz, és igazi C-vitamin bomba. Kutatási eredmények szerint található benne egy jótékony hatású antioxidáns a kvercetin. Ez a vegyület más növényekben is megtalálható, mint pl. a hársfában vagy a bodzában, de a legkönnyebben a lilahagymából szívódik fel és segíthet megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára, ami szintén megtalálható még sok más növényi és állati eredetű élelmiszerben, de a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. Ennek a vegyületnek a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segítheti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésébe, valamint a lilahagyma szépít. Köszönhetően az orotsavnak növelheti a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teheti a bőrt, megakadályozva a pattanások kialakulását.

Belsőleg légúti betegségek, mandulagyulladás kezelésére, az epeműködés javítására, külsőleg sebek, fülgyulladás, nátha, égések és rovarcsípések kezelésére használják.

Lilahagyma – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A lilahagyma nagyobb mennyiségben fogyasztása gyomorirritációt és felfúvódást okozhat. Ritkán allergiás reakciók léphetnek fel.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán
2014-03-13|Címkék: |