Libapimpó (Potentilla anserina)

Főoldal/Gyógynövények, Libapimpó csepp/Libapimpó (Potentilla anserina)

Libapimpó (Potentilla anserina)

A rózsafélék családjába tartozik a libapimpó, évelő növény, nyirkos réteken, árokpartokon gyakorta fellelhető. Népies nevei: dinnyeszagúfű, Isten abroszkája, lúdhizlalófű, létrafű, libavirág, lúdpázsit, pipefű, pipehúr, récefű. Egész nyáron virágzik, tőleveleit és virágzó, leveles szárát gyűjtik.

Libapimpó hatóanyag tartalma:

Cserzőanyagok, túlnyomó részben ellagitanninok, flavonoidok, kumarinok, antociánok, és egy ismeretlen görcsoldó hatóanyag. Hatásos lehet hasmenés és bélhurut esetén, illetvebelsőleg a szájüreg gyulladásaira is. Ekkor toroköblítőként alkalmazzák, segítség lehet még nehezen gyógyuló sebek kezelésében. Vitatott hatása a leírások szerint hogy hagyományos görcsoldó, ezért használják fájdalmas havi vérzés enyhítésére. Menstruációs fájdalmak és a gyomor és bélcsatorna görcsei ellen homeopátiásan is igénybe veszik. Valamint segítséget nyújthat reflux esetén is.

Gyökerét a kelták és az indiánok főzelékként ették. A népgyógyászatban évszázadok során rájöttek, hogy teája segíthet a nyelési vagy nyelőcső problémákban szenvedőknek. Valószínűleg a libáknak is a nyelőcsövükre tett kedvező hatás miatt nagy kedvencük. A leírások szerint hagyományos görcsoldó drog, amelyet gyakran használnak fel fájdalmas havi vérzés enyhítésére. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy hatóanyagai elősegíthetik az emésztőrendszer simaizmainak ellazítását, és képesek lehetnek megerősíteni a nyelőcső és a gyomorszáj találkozásánál lévő gyűrűsizmot.

Libapimpó tea készítése: 2 púpozott teáskanálnyi szárított és összevágott növényt 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Kúrája addig folytatható, amíg a tünetek megszűnnek, ajánlott napi mennyiség: 2-3 csésze. Teakeverékek gyakori összetevője, amikor is citromfűvel és borsmentával keverik.

Külsőleg is használják, ülőfürdőként pl. aranyeres bántalmak esetén alkalmazható.

A fürdő készítése:2 liter forrázatot kell készíteni 50 gramm libapimpóval, majd ezt leszűrve a fürdővízhez önteni. Forrázatából mindemellett borogatást is készíthetünk. A virágos hajtás összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő teája belsőleg gyomorrontás, bélhurut, hasmenés, öblögető szerben torokgyulladás ellen lehet hatásos. Hűsítheti a kivörösödött, napégette bőrt, fakíthatja a szeplőket.

Libapimpó gyógyhatása

A híres gyógyító, Kneipp atya így írt a libapimpó gyógyhatásáról: „A libapimpóból készült tea kiváló szer görcsös fájdalmak ellen, legyenek azok a gyomorban vagy másutt…

A panaszok kezdetén, vagy még jobb, ha már a görcsös fájdalom előjeleinél adjunk a betegnek naponta háromszor jó meleg tejet (olyan meleget, amilyent csak elbír), amellyel annyi libapimpót forrázzunk le, amennyit három ujjal fel tudunk csippenteni.

Ezzel egy időben a görcsös testtájékra tegyünk a növény vízben áztatott vagy főzött levével készült borogatást!”

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Érzékeny gyomrúak óvatosan alkalmazzák, mivel a gyógynövény fokozhatja a gyomornyálkahártya irritációját. Több napig tartó, esetleg lázzal kísért vagy véres hasmenés esetén feltétlenül orvosi ellátásra van szükség.

Forrás:

  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények
2014-03-13|Címkék: |