Népies nevei: kulturlen, termesztett len, házi len. A lent rost és olajnyerésre használták. A len termelésére már a Kr.e. XIV. századból vannak bizonyítékok, az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész említi először a lenmagot, mint a hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. Paracelsus ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezetheti vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol. Valamikor fontos ipari növény volt, készült belőle finom kelme a ruházkodáshoz, ünnepi használatú textíliák. Szárának finom rostjából vásznat, spárgát készítenek. A lenrostokat a len növény szárából nyerik. 70-120 cm magas, világoskék vagy fehér virágú. Egynyári növény, vetés május vége, április eleje. Szára egyenes, merev. 3 fajtája van: rostlen, olajlen, kéthasznú len.

Napjainkban a lenmag fontos szerepet kapott a táplálkozásban, fogyasztásával a szervezet az egyik legtisztább tápanyagforráshoz juthat és el tudja látni magát esszenciális zsírral. Azok a sejtek, amelyek lenolajat tartalmaznak ellenállóbbak és kevésbé sebezhetőek, mint azok, amelyek közönséges zsírokat tartalmaznak. Gyógyításra a szárított, érett magot használják.

Len tartalma:

Magja 35 % zsiradékot tartalmaz, amiből 72% a szervezet számáraesszenciális, amelyből 58 % nélkülözhetetlen zsírsav. Ez más táplálékainkban csupán jelentéktelen mennyiségben vagy egyáltalán nem fordul elő. A legértékesebb táplálékunkká vált, mert a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Vitaminok közül gazdag A-, B-, C-, D- és E vitaminban, ásványokból pedig nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

Len felhasználás módjai: magja (egészben, őrölve), hidegen sajtolt olaja, tea, borogatás.

Lenmag egészben: Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva használhatjuk székrekedés esetén, a hatás 12 óra elteltével jelentkezhet. Felhasználható sütőipari termékek díszítésére is.

Őrölve: Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmaggal, egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel esetleg sóval vagy fahéjjal is ízesítve.

Hidegen sajtolva: A magból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés, picit halra emlékeztető ízű. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva az egyik legértékesebb olajjá teszik. A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, oxigén- és fénymentes környezetben. A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alfa-linolénsav, vagyis az Omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie. A len ebből a szempontból egyedülállónak számít, mivel egyéb élelmiszerekben (pl. szójában, tengeri halakban) sokkal kisebb mennyiségben fordul elő ez a zsírsav, így tehát a lenn számít az Omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. Mivel könnyebb megemészteni a ledarált lenmagot, így a súlyos betegek diétájában, a nyersen préselt olaját használhatjuk. Ajánlott mennyiség: naponta 2ml (1 mokkáskanálnyi) étkezés után.

Tea: Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, de a magot egészben is megfőzhetjük. Mivel kemény, zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át. Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.Lenmag teát epe, vese és húgyhólyag kő vagy homok gyulladás esetén is ihatunk, ebben az esetben egy kanál olíva olajat is ajánlott bevenni.

Borogatás: 3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk vászonzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

Len hatásai:

A magokat nyálkatartalmuk miatt elsősorban hashajtó szerként használják. A lenmagnak és a lenolajnak a gyógyhatásait napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják. Közönséges zsírok helyett fogyasztva megakadályozhatja a testben a koleszterin lerakódását, ezzel hatva a kapilláris vérerek működésére, és megakadályozhatja azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezen tulajdonságával késleltetheti vagy megkímélhet számos öregkori nyavalyától, csökkentheti a degeneratív betegségek okozta fájdalmat illetve hozzájárulhat az összes autoimmun betegség hatékonyságának csökkentéséhez. Szolgálhat a hörghurut lefolyásának könnyítésére, ha lenmagot vagy lenolajat fogyasztunk, ellenszere lehet a légutak gyulladásos megbetegedéseinek, enyhítheti a görcsös összehúzódást, így hatással lehet a tüdőre is.

Az ételekbe kevert lenmag megakadályozhatja a gyulladási folyamatok keletkezését, segíthet csökkenteni az allergiás reakciókat, javasolt lehet a műtétek utáni időszakban lévő legyengült betegeknek, valamint növelheti az életörömöt és energikussá tehet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyekkel egyes daganatos típusok megelőzhetőek lehetnek, vagy csökkenthető lehet a kialakulás esélye. (Pl. emlődaganat, prosztatadaganat.)
A lenmag, illetve a lenolaj gyógyító hatással lehet a máj állapotára is, beleértve az ezzel kapcsolatos összes betegséget, mint pl. ha sikerül tehermentesíteni a májat megszabadulhatunk a bőrbetegségektől, akár az ekcémától is. Jótékonyan hathat még a gyomorsav termelésére, ezzel együtt közvetett úton hozzásegíthet a gyomorfekély gyógyulásához is. Cellulóz tartalma stimulálhatja a gyomor és bélrendszer működését, ami a székrekedésben szenvedők számára fontos lehet. A lenmagot gyakran alkalmazzák a gyomor és bélrendszer gyógyítására, az itt keletkező daganatok keletkezése, gyulladások ellen. Segítségével és némi türelemmel gyengéden el lehet érni, hogy a bélrendszer helyesen működjön. A lenmag ugyanis a nedvességtől megdagad, ezért megnő a bélrendszer tartalmának a térfogata, így a bél kitágul, majd összehúzódik, beindulhat a bélmozgás. A gyomorsavtermelésre is jótékonyan hathat a len. Így közvetett úton lényegesen hozzásegíthet a gyomorfekély gyógyulásához is. Omega-3 zsírsav tartalma erősítheti az inzulin hatását és védi a szervezetet a diabétesz kialakulása, súlyosbodása ellen.

A fáradt izmokra is gyógyír lehet a lenmag, ilyenkor pakolás formájában kell tenni a fájó részre. Elkészítése: tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, vagy őrölt lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrés után amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. A fájdalom elmúlásáig naponta kétszer, háromszor megismételhetjük.

A prosztatagyulladásra is pozitívan hathat, linolenic zsírsav tartalmának köszönhetően, amiből 58% található benne. Egy német tudósnő feltalálása szerint az esszenciális zsírsavak fogyasztása tehéntúróval, ami a legtisztább kénes fehérje a rákos betegségek egyik legjobb gyógyszere lehet. A len magjában és olajában található Omega-3 zsírsav, melyet a fiatalság természetes elixírjének neveznek. Koleszterincsökkentő tulajdonsága révén az izomrendszerre és a szív működésére is jótékonyan hathat ez az olaj. Tartalmaz még egy olyan anyagot, ami a nyálka és a gyanta keverékének felel meg, ezzel csökkentheti a gyomorsav romboló hatását, kimoshatja a felesleges koleszterint, szabályozhatja a vérben a glukózt, amivel a cukorbetegeknek szolgálhat hasznos táplálékul, és enyhítheti az emésztő szervek falainak érzékenységét. Reggelinkbe beiktatva gondoskodhatunk a mindennapi székletünkről. Az ételekhez adott lenmag vagy lenolaj csökkentheti a magas vérnyomást, csökkenhet a trombusok (vérrögök) képződésének a valószínűsége és az infarktus, aritmia és más szív és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata. A lenmag megakadályozhatja a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben.

Az őrölt lenmagból készített pép hatásos lehet még rovarcsípésekre, legyen az akár méh, vagy ennél fájdalmasabb, veszedelmesebb, mert nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből. Két kanál őrölt lenmaghoz egy kanál gyömbérport adva és néhány órára gyulladt sebre tesszük jó hatással lehet gyógyulásos folyamat gyorsításában. Szükség esetén a megszáradt kötést addig cserélhetjük, amíg az összes genny távozik.

Fogyaszthatjuk ledarált formában vagy kipréselt olajként. A lenolaj zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózisveszélyt. Az avasodás megakadályozása miatt az őrlést kávédarálóban végezhetjük. A lenmagőrleményt vagy az olajnyerés során visszamaradt présmaradványt (olajpogácsa) mirigyduzzanatok és fekélyek kezelésére alkalmas borogató masszának használják fel.

Epe, vese és húgyhólyag, kő, homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos lehet egy kanál olíva olajat is bevenni. A sportolók, vagy akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem maradhat el.

A len más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

  • feketekömény (Nigella sativa)
  • kender (Cannabis sativa)
  • fokhagyma (Allium sativum)
  • medvehagyma (Allium ursinum)

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ne használjuk a lenmagot bélelzáródás, illetve a nyelőcső vagy a gyomor-bél rendszer szűkülete, valamint a bél, a nyelőcső, vagy a gyomorszáj gyulladása esetén. Túladagolása megárthat.Kéksav-tartalmának köszönhetően csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el!

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
  • Lesley Bremness: Fűszer-és gyógynövények