Kurkuma (Curcumae longa)

Főoldal/Gyógynövények/Kurkuma (Curcumae longa)

Kurkuma (Curcumae longa)

Nagyanyáink konyhájában mindig megtalálható fűszer volt, újabban más fűszerekkel kombinálva számos fűszerkeverék állandó alkotórészeként ismét divatba jött. A kurkuma megjelenése nemcsak a konyhaművészetet, de a növényi gyógyászatot is gazdagítja. Hazájában, Indiában évezredek óta ismerik és fogyasztják. A szárított, porított gyöktörzset a curry-fűszerkeverékek ízesítésére és színezésére használják. A fiatal hajtásokat Thaiföldön zöldségként eszik.

Kurkuma az orvoslásban

Az ajurvédikus orvoslásban előkelő helyet foglalt el, úgy gondolták a teljes testet megtisztítja és a jómód jelképe. Az indiai gyógyászok több mint 3000 évvel ezelőtt az elhízás kezelésére használták. Más fűszernövényhez hasonlóan antibakteriális hatása révén gátolja az ételek megromlását. A kínai gyógyászatban a gyökeret a vérkeringés javítására, vérömlenyek oldására használják. Thaiföldön kobramarás esetén adják.

A népi gyógyászatban belsőleg többek között gyomor-bél panaszokra, láz és fejfájás esetén, külsőleg pedig sebgyógyításra alkalmazták. Használták még emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, vérhas, ízületi panaszok, sárgaság és egyéb májbetegségek ellen. A hagyományos kínai orvosok szintén alkalmazták a máj és a hólyag betegségeire, vérzések csillapítására, valamint mellkasi vértolulások és menstruációs panaszok kezelésére. Stimulálhatja az epe működését és emésztésserkentő lehet. A vágott, karcolt sebeket bő mosás után behinthetjük kurkumával, és így segíthetünk megakadályozni a bakteriális sebfertőzéseket.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy pozitív hatással volt a májkárosító gyógyszerekkel kezelt májszövetekre. Vizsgálatok kimutatták még, hogy gyulladás gátló hatású, és ez indokolja hagyományos alkalmazását ízületi gyulladások, sebgyulladások esetén. Kimutatták még, hogy gátolhatja a belső vérrögök képződését, amelyek a szívrohamért is felelősek lehetnek.Gátolhatja a tumor sejtek növekedését, talán rákellenes hatással is rendelkezik. A Rutgers Egyetemen végzett vizsgálatok szerint megelőzte a kísérleti állatokban kifejlődő daganatokat.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Kerüljék a kurkuma használatát, azok a nők, akik fogamzási problémákkal küzdenek, valamint akiknek véralvadási rendellenességei vannak, mert erőteljes vérrögképződés gátló hatása miatt gondot okozhat! Szokatlanul nagy mennyiségben gyomorrontást okozhat. Ha terhesség vagy szoptatás idején vagy epeköves problémák esetén szeretnénk kurkumát alkalmazni, előtte kérjük ki az orvos véleményét. Epevezeték elzáródás esetén ne fogyasszunk kurkumát. Hosszabb idejű alkalmazása vagy túladagolása gyomorirritációt okozhat.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek Bibliája
  • Lesley Bremness: Fűszer-és Gyógynövények
2014-03-12|