Könyvajánlók

Főoldal/Érdekességek/Könyvajánlók

Könyvajánlók

Skótszoknyás férfiak, gyönyörű tájak, érdekes gyógynövény receptek

Diana Gabaldonindex: Outlander- Az idegen

Szereted a történelmet, a skót történelmet? Érdekel egy szövevényes szerelmi történet, és közben szívesen olvasol arról, hogy az 1700-as években a skót felföldön hogyan és mire használták az általunk is ismert és mai napig használt gyógynövényeket?

Ha igen és nem rettent el a 912 oldalas terjedelem, akkor ez a könyv megéri a néhány rászánt estét.  – A méltán népszerű regényből a tavalyi évben készült egy sorozat is, ugyanezzel a címmel.

Ez a könyv egy utazás, nemcsak időben de térben is. Gyönyörű tájak, izgalmas harcok, némi romantika mindez több mint 900 oldalon, “Mélyvíz, csak jó úszóknak”!

elvalaszto

Szeretitek a meséket?

covers_42515Hallottatok már a Grimm-testvérek Ligetszépe című meséjéről? Nem? Pedig ennek is van egy nagyon népszerű feldolgozása mégpedig a Rapunzel – vagy a Disney által népszerűvé tett Aranyhaj.

De hogy lett a Rapunzel-ből Ligetszépe?

A történetben szereplő rapunzel növény magyar fordíatásban galambbegy saláta. Ezzel a címmel is jelent meg ez a történet, de 1959-ben Urbán Judit fordításában már a Ligetszépe cím szerepel (ez valahogy nekünk kedvesebb és szebb is.)

“Egy fiatal pár régóta vágyik egy gyermekre ám hosszú ideig nem lesz nekik. Egyszer az asszony érzi, hogy teherbe esett. A szomszédjukban lakik egy boszorkány, akinek hatalmas kertje van. Ebben a kertben rengeteg Rapunzel növény nyílik. Az asszony nagyon megkívánja a növényt és elküldi urát, hogy lopjon neki. A férj az éj leple alatt beszökik a kertbe és sikerül lopnia feleségének. Mikor másodjára is megpróbálja megjelenik a boszorkány és megfenyegeti, ha nem adja neki a gyereket, megbünteti a férfit. Az ember ijedtében odaígéri a születendő gyermeket. Lányuk születik és miután a világra jött a boszorkány elviszi, és elnevezi Rapunzelnek. Mikor a lány 12 éves lesz nevelőanyja bezárja őt egy magas toronyba. Itt él a lány évekig és mikor a boszorkány eljön meglátogatni őt felszól neki, hogy engedje le a haját. Ugyanis a lánynak gyönyörű arany haja van. Rapunzel ekkor mindig leengedi haját, a boszorkány pedig felmászik rajta. Egyszer egy királyfi eltéved az erdőben és meghallja a lány énekét. Rátalál a toronyra és mikor látja, hogyan mászik fel a boszorkány a toronyba, ő is felkiált. Mikor felmászik és észreveszi őt a lány nagyon megijed, de hamarosan egymásba szeretnek. Megbeszélik, hogy megszöknek, ám a boszorkány megtudja, mi történt. Levágja Rapunzel haját és pusztaságba küldi. Mikor a herceg megtudja, hogy mi történt, fájdalmában kiugrik a toronyból és a torony aljában lévő tüskés bozót kiszúrja a szemét. Elindul megkeresni a lányt. Egyszer aztán rátalál, kiderül, hogy két gyermekük született ez idő alatt. Rapunzel könnyei ráhullanak a herceg szemeire és visszanyeri szeme világát. Ezután elmennek a királyfi birodalmába és boldogan élnek együtt.”

 Forrás: wikipedia.hu

Jó olvasást!